Малчугани от Първомай изнесоха празнични програми в църквата

Изображение 1 от 6

    Учителките от Детските градини „Осми март“ и  „Марица“ в Първомай спазиха традиция на Въведение Богородично да заведат децата в храма. Там те бяха посрещнати от отец Станимир. С песни и стихчета децата засвидетелстваха съпричастността си към християнската религия, а отец Станимир им разказа за Въведение Богородично.

    Мястото на този празник е тук – в църквата, сподели отец Станимир. Нека вашите родители бдят над вас, нека да ви учат на най-важните християнски ценности – вярата, надеждата и любовта.

    Свещеникът и презвитера Гинка раздадоха картичка с изображение на иконата "Въведение богородично" и  лакомства на децата, за да ги поощрят за празничната програма. След това децата запалиха свещ за здраве.

    Традицията от преди много години се завръща и все повече християнчета влизат на Въведение Богородично в църквата. Много ученици също днес посетиха близките храмове.

    По време на османското владичество на този ден учителите водели учениците в храма, а майки и баби – по- малките деца. През годините на социализма, докато религията се считаше за реакционна догма, този ритуал беше забранен. Християнството почита деня, в който малката Мария е въведена в храма в Йерусалим от родителите си Йоаким и Анна едва тригодишна. Тя е обречена на Бога още преди да се роди. В България по този случай се чества и Денят на християнското семейство, както и Деня на православната християнска младеж. Акцентът на този ден е родителите и учителите да си припомнят, че трябва да възпитават децата във вяра и християнски ценности.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини