Първомайското поделение не е в списъка на МО за бежански лагер

Не е  имало запитване от Община Първомай до Министерство на отбраната и Агенция за бежанците относно техни намерения за ползване на старото поделение. Това потвърди кметът на общината Ангел Папазов. Като несъстоятелни той определи и разпространените съмнения, че теренът ще се ползва за бежански лагер.

Слухове, че поделението в Първомай ще се използва за бежански лагер се подхранват от факта, че преди седмица в поделението са забелязани автомобили. За успокояване на духовете е наложително да се потърси ясен отговор от МО оглеждан ли е този имот и имат ли намерение да го предоставят за бежански лагер. По този начин е постъпил депутат от Стара Загора и там има ясен и категоричен отговор – в  област Стара Загора няма да бъдат настанявани бежанци в освободени войскови райони. 

В писмения отговор на министър Ангел Найденов, цитиран от вестник „Старозагорски новини“, се казва: “Предложени са общо 50 подходящи сгради в 10 населени места - в Момчилград, Самоков, Плевен, Монтана, Велико Търново, Варна, Балчик и в с. Каменец, община Пордим, област Плевен; с. Владиславово, община Варна, и с. Дебрене, община Добрич. Най-много подходящи бивши военни сгради се намират в с. Дебрене (32) и в Момчилград (5)“.

Имотът в Първомай, за който се предполага, че се подготвя за място за настаняване на бежанци е собственост на Министерство на отбраната и ползването му не зависи пряко от местното управление. Сградите са в окаяно състояние и са неизползваеми. За да бъде пригоден за каквото и да е, теренът се нуждае от сериозна подготовка и ремонт, а такива към момента не се забелязват. За сега няма данни за нечии намерения поделението да се превърне в бежански лагер.

Друг успокояващ факт е, че през последните седмици, по официални данни, потокът от нелегално влизащи в страната ни чужденци рязко е намалял след засилването на пограничния контрол. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини