В Дебър отбелязаха Деня на християнското семейство

За 11 пореден път в читалище „Пробуда“ отбелязаха Денят на християнското семейство под патронажа на д-р Мария Павлова. Тази година празникът беше посветен и на 115-тата годишнина от рождението на един от най- патриархалните български автори -  Димитър Талев. С живота и творчеството му запозна присъстващите  учителката по български език и литература Лили Запрянова.

В програмата бяха включени рециталът „У дома“ по стихове на български автори, изпълнен от клуб по художествено слово, две поучителни притчи за жената и мъжа, разказани от Марина Бояджиева и Мария Танева.

Изненадата на вечерта дойде с продукцията, подготвена от Ангел Ангелов. За пръв път пред публика пяха „Дебърските славеи“. С бели блузи и черни поли „младите момичета“ възпяха в стари градски песни младостта и радостта да живееш с песен. Триото „Дебърските старчета“ също се представиха с нова продукция.   Но „гвоздеят“ беше обичаят „Гроздобер“ на дебърските баби. В оригинален сценарий по идея на ръководителя им , с нови песни, добре спети гласове и с много  артистичност те „отведоха“ публиката на лозето, обраха го, занесоха го до село, а след това най- младата мома запретна поли и го огъчи – стъпка го с крака, за да се получи лудо вино. Ангел Ангелов ясно показа, че иска да разчупи познатото представяне на фолклорните групи, като им дава възможност да внесат нови елементи, а певиците да разкрият и други таланти. По този начин публиката си припомни бита на старите българи. Спектакълът „Гроздобер“ е носител на две големи отличия на фолклорни форуми – златен медал от прегледа на талантите за инвалиди в Перник и сребърен медал на Първия балкански фолклорен фестивал в Неделино.

Празникът за Деня на християнското семейство завърши с малка почерпка и благотворителен базар. Изработените от Доброволческия отряд сувенири събраха сумата 41лв, която ще бъде в помощ на децата в нужда.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини