Преправят белия хляб в черен с утайка от кафе

Манията по диетичните хлябове накара някои производители доста смело да хитруват. Черен хляб, грахам, пълнозърнест - себестойността им е доста по-висока, поради спецификата на брашното. А и истинският пълнозърнест по-трудно се изпича, обясняват пекарите от хлебозаводите.

Диетичните хлябове са от 300 г и българинът не ще да дава повече от 1 лев за тях. Затова сме принудени да правим някои неща", казват производители. Най-простата хитрина е белият хляб да се боядисва и да изглежда тъмен, черен или ръжен дори. Това се постига като в тестото се добавя оцветител  - бензолен перхидрид.

Но по-безочливи производители сипват в тестото утайка от кафе. Ефектът е безупречен, докато не блесне някое бяло петно в сърцевината на хляба. То е от неразтворена напълно боя. Трети използват потъмнители, извлечени от меласа.

Култът на българина към хляба е усетен от гръцки производители, които се наместиха на софийския пазар. Те нахално предлагаха дори антидиабетен хляб. Което е равносилно на водка да лекува черен дроб. Гърците пробваха пазара, но стоката им е по-скъпа и затова не проби.

Твърди се, че почти 90 на сто от черния хляб е "подобрен" бял. Истината е, че боята - утайката от кафе, не вреди, дори подобрява перисталтиката на червата. Но е подигравка с цялата система за контрол на храните - Асоциацията за безопасност на храните, санитарните органи...

 "Някои колеги използват фуражно зърно", признават си майстори в бранша. Сиреч ядем храната на животните. Ако хлябът стане лепкав след ден-два, значи брашното най-вероятно е боледувало от т.нар. картофена болест. Консумацията на такъв хляб предизвиква болки в корема, стомашно-чревни разстройства и повръщания. Лекарите препоръчват в такива случаи постъпване в болница.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини