Комшии си правят сечено за санирането на панелки

Санирането е лесно, разбирателството между комшиите-трудно

12 подадени молби за саниране на панелки със средства по програма „Енергийно обновяване на българските домове“ на МРРБ са отчетени за Хасково, съобщават от програмата. 10 са одобрени, но има само два подписани договора. Дори и в тези случаи ремонтът не е започнал. Интересът е голям, смятат от областния информационен център, като сравняват с нулевия такъв от пилотната програма, която стартира преди няколко години. Една от причините е, че сега държавата поема 75 % от стойността на санирането, а само 25 % се доплащат от собствениците. Изглежда много изгодно, обаче забавянията са колосални, главно заради комшийски разпри.

Заявлението за участие на програмата се подава от името на сдружението на собствениците в съответния блок. Тоест, необходимо е съгласието на ВСЕКИ един собственик. В един осеметажен блок с 3 входа, със средно три апартамента на етаж, това прави поне 72-ма собственици. Може и повече, ако някой апартамент е разделен на няколко наследници. Осигуряването на съгласието от всички е мъчна, граничеща с невъзможното работа, от която може да се побелее, довериха изтерзани домоуправители. Стигало се до ситуации, в които един-двама от блок проваляли желанието на останалите. Някои не отказвали в прав текст, но саботирали събранието на домсъветите, насрочвани за взимане на решение. Извивали ръцете на комшиите да намалят дела им в парите, които блокът трябвало да доплати.

Част от основанията звучали на пръв поглед основателно. Разходите не трябва да се делят по-равно между всички, защото апартаментите били с различна квадратура, пледират недоволните. Но пък от друга страна, в по-малки апартаменти понякога живеели по-големи фамилии. Те си плащали чинно сумите за асансьор и ток за стълбищното осветление, изчислявани на база брой членове в семейство. Обаче не били съгласни да плащат по този начин за санирането. Излизало, че главната тежест ще падне върху многодетните и съответно по-слаби социално семейства.

Някои от апартаментите пък били завещавани не изцяло, а на части. Притежателят само на една част обикновено живеел другаде и не му пукало за жилище, което не обитава.

В добавка идват и традиционните обжалвания. 7 от 12-те подадени заявления се жалят в съда по различни причини. Докато не премине процедурата, не може да се обяви търг за възлагане на обществена поръчка, разясниха от програмата.

Санирането ще даде втори живот на панелките с подмяната на дограми, външна изолация на стени, подове и покриви, котли и термопомпи, локални отоплителни системи, ремонт или подмяна на отоплителни или охладителни инсталации, възобновяеми енергийни източници - слънчеви системи за осигуряване на енергия за битови нужди. Санираните жилища спестяват до 50 % от разходите за отопление. С допълнителната отстъпка от правителството могат да се изплатят за 10-ина години с под 50 лв вноска на месец. Може да излезе и по-евтино, ако част от живеещите вече са си сменили дограмите или са направили изолация. Това намалява общата сума за целия блок.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини