Атака иска вода на половин цена и конкурс за шеф

Стотици се подписаха за намаляване цената на водата в рамките на 2 часа

Атака скочи срещу ВиК и високата цена на водата в Хасково. От местното ръководство на партията настояват цената да бъде намалена наполовина – от 3 лв. на 1,5 лв. Днес атакистите стартираха подписка и събиране на жалби. Само за около 2 часа в петицията се бяха подписали около 300 души и с всяка изминала минута парафите се множаха.

Водата във Варна се добива по аналогичен на Хасково начин - със сонди, а въпреки това цената в морския град е по-малко от левче, възмущаваше се Румен Гъбов – член от ръководството на Атака.

(Справка в интернет установи, че кубик вода във Варна струва 2,39 лв., което е в сила от 1 февруари 2013 г. – б.а.)

Освен намаляване цената на водата, от Атака настояват да се провежда конкурс за директор на ВиК, да се направи пълна ревизия на дружеството в Хасково, както и на проекта за пречиствателна станция. От партията искат и създаване на публичен регистър на сключените договори, включително и всички граждански, трудови и служебни. Също така да се публикуват на електронната страница на ВиК Хасково всички тримесечни и годишни отчети за дейността, както и модернизиране на ВиК мрежата със средства от ЕС.

Всеки, който подкрепя идеята, ще може да се подпише до събота от 10:30 до 17:30 часа в шатрата до Зеленчуковия пазар. В началото на другата седмица парафите ще заминат за Комисията по корупция в София. От Атака настояват проблемът с водата в Хасково да бъде отнесен в парламента, откъдето да възложат на Сметната палата да направят одит на ВиК Хасково.

„Цената на водата се формира по определени условия. Първо се прави обосновка от ВиК дружеството, разглежда се публично от комисия в Държавния регулатор. В закрито заседание ДКЕВР се произнася. Тази процедура е уредена със Закона за регулирането на ВиК услугите“, обясни шефът на ВиК Хасково Атанас Бързев.

Относно искането на Атака за конкурс за директори на ВиК, Бързев обясни, че това е решение на Министерството на регионалното развитие. На въпроса дали подкрепя идеята, Бързев шеговито заяви, че ще отговори на този въпрос като стане министър.

 

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини