Приеха промени в Закона за общинската собственост

Депутатите приеха на първо четене ЗИД на Закона за общинската собственост.

"За" бяха 176, 4 депутати гласуваха "въздържал се".

Имотът ще се смята за отчужден след като акта за отчуждаване влезе в сила, респективно - при обжалване - след постановяване на съдебното решение, и след като бъде изплатено определеното във влезлия в сила акт равностойно парично обезщетение. В тази връзка е предвидено и отпадане на задължението за изплащане на определеното в заповедта на кмета обезщетение преди акта да е влязъл в сила и последващото изплащане на разликата заедно с лихви, ако при обжалване съда постанови по висок размер.

Премахва се и възможността за допускане на предварително изпълнение, тъй като тази възможност е в противоречие с решението на Конституционния съд. Освен това е предложено съкращаване на сроковете за обжалване на актовете за отчуждаване, респективно - за насрочване на делата и разглеждането им в съда с аргумент от мотивите на КС, че бързината в производството по отчуждаване може да се постигне чрез оптимизация на процеса, а не чрез обявените вече за противоконституционни разпоредби, които имаха такава цел.

Предвидено е и отпадане на разпоредби от Закона за устройство на територията, които са свързани с обявените за противоконституционни текстове за предварителен въвод във владение и започване на строителство. Предложена е и редакция на разпоредбите в ЗУТ, регламентиращи правото на държавата и общините на първи купувач, с която се премахва изключението, че това право не се прилага при съсобственост.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини