20 °C

Община Първомай е готова с Програма за опазване на околната среда

Община Първомай е разработила Програма за опазване на околната среда за периода 2018-2020г. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на декемврийското заседание на Общински съвет на 20 декември.

Приложенията на Програмата включват „Лечебни растения”  и „Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите на Община Първомай”. Програмата е разработена в изпълнение на Закона за опазване на околната среда., който задължава кметовете на общините да я  изготвят и работят по  нея в съответствие на указанията на Министерството на околната среда и водите.

Подобен стратегически документ е значим и нужен, за да се подобри качеството на живот, да се планират действията за опазване на околната среда. Това включва опазване чистотата на въздуха, почвите, водите, растенията и др. природни ресурси.

Към програмата се приема пет годишен план за действие, съдържащ конкретни институционални, организационни и инвестиционни мерки, срокове, отговорни институции, необходими ресурси и източници на финансиране, както и схема за организация, наблюдение, отчитане на изпълненото и предприемане на коригиращи действия.

Програмата има за цел да създаде устойчиво развитие, опазване на природните ресурси, принципи на превенция, замърсителят да плати за причинените вреди. Заложено е стимулиране прилагането на чисти технологии, въвеждане на споделена отговорност в общността, както и да има достъп на гражданите до информация за околната среда, до правосъдни въпроси и включването им във вземане на решения.

Дора Дончева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ба
  Бай Брадър
  4 0
  15:11, 17 дек 2018
  "КОГА" Община Първомай ще вземе решение по Програма за опазване и възстановяване на нормална на градската среда - НИКОГА.
 • 2
  Ик
  Икар
  2 0
  18:48, 17 дек 2018
  Кмете, крайно време беше! Река Мечка е задръстена от пласмасови шишета и торбички.Идете на чешмата, където цял Първомай пълни вода, да видете за какво става въпрос....и само там ли!? Около Пъвомай не можеш да се разходиш... природата се задъхва от мръсотия, въздуха
  от миризми... Вярно,че хората трябва да бъдат отговорни...но затова има глоби и санкции... Дай Боже, програмата да проработи, но едва ли! Какво е направено до сега....защо кмета говори само в бъдеще?!
 • 3
  Он
  Онуфри
  1 -1
  01:52, 18 дек 2018
  На хартия всичко е 6! Пред Европа сме отличници. Най-пълните гробища на вселената!
 • 4
  Ze
  zemedelka
  1 0
  16:45, 18 дек 2018
  Колкото и програми да се напишат, всичко остава само на хартия.Хората са абсолютно безотговорни и замърсяват на поразия, защото знаят, че никой нищо няма да им направи.А малкото отговорни, дори и да искат да спазват някакъв ред относно чистотата, или имат по една кофа за смет на десет къщи, или въобще нямат достъп до контейнери за хартиени отпадъци или стъкло.Не се помисли и за компостирането - колко растителен отпадък се изхвърля и гори целогодишно, вместо да се преработва.От низината на прочутите зеленчуци се превърнахме в долината на мръсотията и смрадта, с натрапчив аромат на какао.А може би това и заслужаваме.....

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини