11 °C

Община Първомай е готова с Програма за опазване на околната среда

Община Първомай е разработила Програма за опазване на околната среда за периода 2018-2020г. Тя предстои да бъде разгледана и гласувана на декемврийското заседание на Общински съвет на 20 декември.

Приложенията на Програмата включват „Лечебни растения”  и „Програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите на Община Първомай”. Програмата е разработена в изпълнение на Закона за опазване на околната среда., който задължава кметовете на общините да я  изготвят и работят по  нея в съответствие на указанията на Министерството на околната среда и водите.

Подобен стратегически документ е значим и нужен, за да се подобри качеството на живот, да се планират действията за опазване на околната среда. Това включва опазване чистотата на въздуха, почвите, водите, растенията и др. природни ресурси.

Към програмата се приема пет годишен план за действие, съдържащ конкретни институционални, организационни и инвестиционни мерки, срокове, отговорни институции, необходими ресурси и източници на финансиране, както и схема за организация, наблюдение, отчитане на изпълненото и предприемане на коригиращи действия.

Програмата има за цел да създаде устойчиво развитие, опазване на природните ресурси, принципи на превенция, замърсителят да плати за причинените вреди. Заложено е стимулиране прилагането на чисти технологии, въвеждане на споделена отговорност в общността, както и да има достъп на гражданите до информация за околната среда, до правосъдни въпроси и включването им във вземане на решения.

Дора Дончева

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ба
  Бай Брадър
  4 0
  15:11, 17 дек 2018
  "КОГА" Община Първомай ще вземе решение по Програма за опазване и възстановяване на нормална на градската среда - НИКОГА.
 • 2
  Ик
  Икар
  2 0
  18:48, 17 дек 2018
  Кмете, крайно време беше! Река Мечка е задръстена от пласмасови шишета и торбички.Идете на чешмата, където цял Първомай пълни вода, да видете за какво става въпрос....и само там ли!? Около Пъвомай не можеш да се разходиш... природата се задъхва от мръсотия, въздуха
  от миризми... Вярно,че хората трябва да бъдат отговорни...но затова има глоби и санкции... Дай Боже, програмата да проработи, но едва ли! Какво е направено до сега....защо кмета говори само в бъдеще?!
 • 3
  Он
  Онуфри
  1 -1
  01:52, 18 дек 2018
  На хартия всичко е 6! Пред Европа сме отличници. Най-пълните гробища на вселената!
 • 4
  Ze
  zemedelka
  1 0
  16:45, 18 дек 2018
  Колкото и програми да се напишат, всичко остава само на хартия.Хората са абсолютно безотговорни и замърсяват на поразия, защото знаят, че никой нищо няма да им направи.А малкото отговорни, дори и да искат да спазват някакъв ред относно чистотата, или имат по една кофа за смет на десет къщи, или въобще нямат достъп до контейнери за хартиени отпадъци или стъкло.Не се помисли и за компостирането - колко растителен отпадък се изхвърля и гори целогодишно, вместо да се преработва.От низината на прочутите зеленчуци се превърнахме в долината на мръсотията и смрадта, с натрапчив аромат на какао.А може би това и заслужаваме.....

Хороскоп за 19.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва натоварване, което е натрупано от седмицата, която си отива. Но плануваните за почивните дни забавления ще се получат точно според очакванията ви. Близките ви с желание ще ви помогнат в приготовленията. Носите със себе си заряд на устойчивост и оптимизъм и това дава сигурност на тези около вас.
19 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е непредвидени ангажименти да променят плановете на много от вас. Няма да съжалявате, ще имате допълнителни доходи или изяви, с които да рекламирате себе си и работата си и чрез които да подобрите семейния ви бюджет. Вечерта ще бъдете изкушени от едно предложение и е възможно да направите избор в негова полза.
19 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изпълнени сте с енергия и доброта. Отдавате се на заниманията си с желание и всяко свършено нещо ви доставя удоволствие. Намерете време за приятни занимания, отнасящи се до цялото ви семейство. Излет в планината със забавни хора ще разнообрази съботния ден. За други се очертава добро представяне на изпити.
19 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще обгърнете с топла прегръдка любимите си хора и най - вече онези, които ви носят добри послания. Това ще подейства като балсам за душата ви и ще се усмихнете на света. Задълженията ви ще станат по-малко скучни, а интересните моменти ще се повишат. Любовта ще очаква да й отдадете заслуженото и ще го направите с желание.
19 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще търсите място, където да се спасите от шума и суетата на ежедневието. Предложения в тази посока няма да липсват, от вас зависи да го изберете и му се насладите. Споделете времето си с хората, с които се чувствате уютно и не натоварващо. Предстоят финансовите възнаграждения.
19 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ако прекарате деня в компанията на приятни и интересни за вас хора ще се почувствате най-добре. Ще успеете да се освободите от напрежението от седмицата, ще релаксирате и заредени с положителни чувства ще планирате идните дни. Очертават се финансови затруднения, които изискват от вас повече концентрация и целенасочени действия.
19 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Суматохата у дома може да не се понрави на мнозина от вас и да ви накара да потърсите по-приятно решение за днешния ден. Доверете се на приятелите си, които ще ви зарадват с привлекателни идеи за деня. В случай, че се възползвате от възможностите, които ви предлагат, ще си осигурите много приятно изкарване.
19 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
19 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От сутринта ще се заемете с реализацията на конкретна задача, още повече, че с нея са ангажирани и други хора. Решени сте да обновите офиса, дома или вилата и ще се потрудите, за да приключите с ремонта. Екипната работа също ще се толерира и в тази връзка не отхвърляйте предложение за подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С цената на повече труд и нерви ще свършите предвиденото за днес. Не бъркайте интуицията с желанията си, за да не объркате и посоката. Ако ви измъчват съмнения, потърсете подходящия човек, с когото можете да споделите вълненията си. Освен, че ще получите добър съвет, ще ви стане и по-леко на душата. Финансова подкрепа.
19 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Размишлявайки върху последните развития в делата си, ще стигате до решения за бързи действия, различни от рутинната ви работа. Към себе си се отнасяйте с внимание, определете точно какво ви пречи да сте ефективни и мислете за нещата, които трябва да подобрите, за да стане живота ви по-спокоен и приятен.
19 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С домашните задължения ще бъде запълнен деня на много от вас. Умората ще ви настигне, за това е добре да предвидите и време за отдих. Имате нужда да преосмислите случващото се от последните дни. Анализът ще ви отвори сетивата и ще ви помогне да вземете правилните решения. Любовни очаквания ще се сбъднат.
19 окт 2019
Последни новини