Български цигани продават децата си за между 5 и 8 хиляди евро в Гърция

Българските цигани продават своите деца на гръцки семейства за суми между 5000 и 8000 евро. За схемата за купуване на деца в Гърция разказва за БГНЕС Надка Чакърова от Гурково.Според Чакърова схемата е проста и ефективна. Циганите, работещи в Гърция, са бедни, а гръцките бездетни родители се възползват от това и купуват бебетата им още от родилния дом. За да получат акт за раждане, родилкитетрябва да платят 300 евро за това. Тези, които имат уговорка с "купувачите на жива плът" още преди да се роди детето, са подсигурени финансово да заплатят сумата за акта за раждане. Тези, които обаче нямат уговорена продажба, най-често бягат от болницата с бебетата. Отвън са чакани от гърци, които им предлагат суми от 5000 - 6000 евро за момиче и 7000 - 8000 евро - за момче.

"5 хиляди евро дават на момиче, 7 хиляди евро дават на момче. Ето, моето момиче роди, когато беше в Гърция. Това го правят от нямане на пари. Идват в болницата гъркини, плащат разходите", каза Чакърова.

По думите й гърците имат и претенции - оглеждат детето да има прилика с новите родители.Избирали ги да са по-бели.

После вече оформяли с "техни хора" документите на децата.

Надка Чакърова не е продала своето дете. Тя не е имала и нужната сума за издаване на акт за раждане, за това е избягала от болницата. После е успяла и по нелегален начин да изведе детето от Гърция в България. Сега малкото момиченце на 4 години, но няма никакъв документ. Майката иска да я пусне на детска градина, но това е невъзможно, тъй като детето няма ЕГН, няма никакъв документ за нейното съществуване в нашата страна.

Сега Надка търси помощ от държавата, за да може детето и даполучи документи и да стане пълноправен член на обществото.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини