12 октомври – Ден на българската община

Общините в България отбелязват днес празника си. 12 октомври е избран за Ден на българската община с решение на Третото общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България, прието на 18 юни1998 г. в Благоевград.

На 12 октомври 1882 година в Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление, който регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

През1991 г. в новата Конституция в чл. 1, ал. 2 е записано, че “Република България е единна държава с местно самоуправление”, а чл. 136 определя общината, като “основна административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление”. Целта на общото отбелязване е да се популяризира дейността на местната власт, да се постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да се стимулира по-активно и съпричастно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво. 

Всяка община избира как и с какви дейности да чества 12 октомври, като целта е да се съчетаят общият тон на празника с местните традиции и особености.

Източник: http://www.novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини