Как да изберете кариера, която ви харесва

Повечето проблеми в кариерата произтичат от факта, че хората не си избират подходяща професия. Много често човек се заблуждава, че определена работа е хубава за него, само защото е престижна и доходоносна. Всъщност почти невъзможно е да намерите правилното занимание още от първия път.

Според икономиста Нейл Хоул едва 5% от хората успяват да се насочат към правилната професия още с първия опит. Той смята, че тези хора по принцип са по-малко креативни, по-малко приключенски настроени и по-малко иновативни. Това прави общата конвенционална пътека по-добра за тях.

Остава под въпрос дали човек трябва да се стреми да бъде от тези хора, които успяват от първия път. Общото между всички обаче е, че няма някой, който да не иска да намери своето призвание – това, което му се отдава най-много и което го прави най-щастлив.

Ето няколко насоки как човек може да намери работа, която наистина да му харесва:

1. Не вярвайте на хипотези. Не мислете, че професиите на другите са много по-хубави от вашата. Всяка работа има своите специфики и своите трудности. Не слагайте розовите очила за чуждото и сивите за собственото. Ако искате да се развивате в друга област, задължително преди това говорете поне с няколко човека, които работят там. Те най-добре могат да ви дадат обективна оценка.

2. Изберете начин на живот, а не длъжност. Вгледайте се в живота на другите и си отговорете на въпроса кой начин на живот, а не професия бихте искали да имате. След като си изясните това, трябва да бъдете честни пред себе си и да признаете дали имате сили да постигнете нивото, което ви е необходимо, за да живеете въпросния живот. Понякога залозите са прекалено високи и рискът е голям. За да имате успех, трябва да бъдете смели и търпеливи. Малко хора са постигали целите си в кратък период от време.

3. Изпробвайте различни неща. Човек не може да бъде сигурен дали нещо ще му хареса, преди да го е опитал. Смяната на различни работи може да ви помогне да избистрите идеите си и да се насочите по-добре. От друга страна постоянното захващане с нещо ново говори по-скоро за непостоянство и несериозност. Напускането на неподходящата работа е единственият начин да намерите подходящата.

Не се притеснявайте, че в автобиографията ви ще има много работни места. Още повече, не е нужно да пишете всички, когато кандидатствате за дадена работа. Най-добре би било да ги редуцирате до близки позиции, като по този начин покажете целенасоченост.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини