Първите ученички от дуалната форма на обучение започнаха работа в реална среда

Вторник и сряда са дните, през които всяка седмица момичетата от дуалната паралелка на XI клас на ПГСС "Васил Левски" ще ходят на работа във „ВИЛИТЕКС“ ЕООД. Там, ръководени от наставници, ще усъвършенстват уменията си да прилагат на практика наученото през предните три години в училище по професията „Оператор в производството на облекло“.

Обучените служителки на фирмата Захаринка Кехайова и Невена Атанасова вече разкриват тайните на шивашкото изкуство на момичетата, които седнаха зад машините. За труда си ученичките ще получават заплащане.

Работата в шивашката фирма е в рамките на часовете по практическо обучение в реална работна среда, които се ръководят от учителката по професионална подготовка Северина Кехайова.

Така Професионалната  гимназия в партньорство с бизнеса в общината подготвя кадри за нуждите му.

Освен единадесетокласничките, по професията „Оператор в производството на облекло“ се обучават момичета от VIII и IX клас. Макар да не са много на брой, тези млади хора и семействата им поеха предизвикателството да преминат през дуалната форма на обучение, която е нова за системата на професионалното образование. Тя дава възможност през втория гимназиален етап (XI и XII клас) учениците да учат и срещу заплащане да упражняват професията, която овладяват. Връзката с работодателите е пряка и е предпоставка след завършване на образованието си гимназистите да останат на работа във фирмите, в които стажуват.

Екип "Ученически стандарт"

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини