МВР чака провокация на Голямото посрещане утре. Преглед на печата

Вестниците във вторник цитират президента Росен Плевнелиев, който коментира новия политически сезон и политическата ситуация в страната.

„През изминалите три месеца бяхме свидетели на политика на реваншизъм и на много силно противопоставяне. Това мнение изрази пред медиите президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.
Той изрази надежда, че през новия политически сезон ще се търси консенсус "поне по въпросите, които протестиращите граждани от началото на тази година поставят на дневен ред, а именно - монополи, мафия, корупция, олигархия, системата на правораздаването". 
Плевнелиев каза, че приветства желанието на депутатите да излязат с декларация по националните приоритети в началото на новия политически сезон. "Приветствам и желанието на политическите сили да търсят решение в рамките на парламента за общи действия по тези приоритети", каза Плевнелиев.
Президентът припомни, че е поставил и други теми, за които е абсолютно убеден, че са предмет на консенсус "и не могат просто само на инат и единият срещу другия като подход да бъдат реализирани".
Той посочи, че това са и реформата в сектор "Сигурност", и програмата България 2020, както и еврофинансирането през следващия програмен период. "Надявам се отвъд политическото противопоставяне да започнат да се изграждат и мостове от следващите дни", заяви държавният глава.
Той разкритикува хода на реформата в сектор "Сигурност", нарече промените в Закона за ДАНС грешка като изтъкна и своята отговорност за това, че "нещата в този закон не станаха както трябва". - в. „Дневник".

„Президентът Росен Плевнелиев призна вина за поправките в Закона за ДАНС, с които бяха засилени правомощията на агенцията и бе разформирована ГДБОП.
"Това, което стана с промените в закона за ДАНС, е грешка. Слагам и себе си в категорията на тези, които носят отговорността, че нещата с този закон не станаха както трябва", заяви вчера държавният глава.
Тогава той не се възползва от правото си да наложи вето върху промените срещу ангажимента управляващите да му върнат правото да назначава шефа на ДАНС, което му бе отнето със законопроекта.
Плевнелиев припомни случая във връзка с предстоящите изменения в законите за НСО и НРС, които предстои да бъдат гласувани от парламента през новата сесия. С тях мнозинството на БСП, ДПС и "Атака" също се готви да ореже правомощия на държавния глава като наказателна акция за поведението му в подкрепа на протестиращите срещу правителството.
Президентът припомни, че през 2012 г. бе постигнат консенсус между политическите партии на Консултативния съвет по национална сигурност за промените в сектор сигурност и е добре този подход да продължи. Решението тогава бе разузнавателната служба да мине на подчинение на правителството, а НСО да остане прерогатив на държавния глава. Плевнелиев за първи път обвини предишните управляващи от ГЕРБ, че не са спазили ангажимента си да внесат пакета от закони в сектор сигурност до април 2013 г..." - в. „Сега".

„Той отбеляза, че е бил горд, когато именно на това заседание и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и „Атака", и Синята коалиция и всички институции са казали - „Така го правим".
„Приехме декларация, прочетох я пред цялата нация, и бях най-гордият и щастлив президент, защото КСНС, през много дълги години, беше инструмент за политизиране и свършваше с пресконференция, дадена разделени едните и другите на стълбите в президентството.
И когато всички, през 2012 година, слязохме заедно и дадохме обща пресконференция, показахме на нацията, че консенсус е възможен, когато става въпрос за сигурността на българските граждани. Това беше едно високо отговорно постижение на българската държавност", посочи Росен Плевнелиев.
Според него обаче в последните месеци подходът се променя.
„За това носят отговорност и предишните управляващи, които си бяха поставили срок до април 2013 година пакетът от закони в сектор "Сигурност" да бъде приет. Това обаче не се случи", коментира президентът..." - в. „Труд".

Отношението на страната ни към конфликта в Сирия също е сред водещите теми на всекидневниците.

„България приема с внимание и загриженост разсекретените разузнавателни данни за използването на химическо оръжие в предградие на Дамаск на 21 август. Това се посочва в изявление на Пламен Орешарски, министър-председател на Република България, по повод информациите за използване на химически оръжия в Сирия на 21 август, съобщиха от правителствената информационна служба.
Категорично осъждаме този акт, в резултат на който над 1400 невинни хора намериха своята гибел. Използването на химическо оръжие е действие, което противоречи не само на международното право, но потъпква и елементарните норми на морала и хуманизма и заплашва да срине отдавна установени международни норми срещу използването на химическо оръжие.
Извършителите на това тежко престъпление трябва да понесат своята отговорност, а международната общност е длъжна да предприеме адекватни мерки, за да предотврати повтарянето му в бъдеще.
Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че СС на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ.
България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася според възможностите си за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия." - в. „Стандарт".

„Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева обсъдиха хуманитарните аспекти при възможните сценарии за развитие на кризата в Сирия, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Двамата споделят обща оценка за заплахите и рисковете, пред които може да бъде изправена нашата страна при евентуално развитие на кризата в Сирия.
Вицепремиерът и европейският комисар обсъдиха потенциалните възможности страната ни да потърси международна помощ при разрешаването на евентуален бежански проблем у нас. Комисар Георгиева запозна министър Йовчев с инструментите за оказване на солидарност по линия на Европейския съюз..." - в. „24 часа".

„Предварителната оценка е, че разходите по приемането на бежанския поток у нас до края на годината биха били в размер на над 10 млн. лева. Следователно наистина трябва да търсим подпомагане, в това число разбира се и хуманитарна помощ по отношение на Международния червен кръст, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде БГНЕС. След заседанието на Съвета по сигурност съм разпоредил да се направи пълен преглед на военни райони и на военни имоти, с които разполагаме в южната част на страната, добави военният министър. Той обясни, че е поискал да се направи оценка на тяхното състояние, за да се знае какво ще е необходимо да се прави допълнително, за да станат те годни за настаняване на бежанци.
Военният министър подчерта отново, че България трябва да разположи усилията си в три посоки. Едната е за засилване на контрола по границите. "Първата посока означава да се провеждат интензивни разговори с Турция и Гърция по отношение на бежанския поток", добави Найденов. Той каза, че втората посока е да се предприемат действия за настаняване на бежанци, за подпомагането и осигуряването на нормалност в тяхното ежедневие. Третата посока е тази, при която да се търси помощ от международни организации, включително и хуманитарна помощ.
"Защото е очевидно че очакванията, свързани с увеличаването на бежанския поток, в рамките между 6 000 и 10 000 души до края на годината, е нещо, което наистина налага България да потърси съдействие и помощ", каза военният министър...
Най-неприемливият за България вариант относно ситуацията в Сирия е участие на България в коалиция на желаещите. Това заяви Ангел Найденов...
„България се стреми най-напред към политическо решение на проблема, което се изразява в продължаване на усилията на дипломатите и поддържане на диалог в рамките на международните организации", отбеляза Найденов и добави, че възможностите за намираме на такова политическо решени не са изчерпани..." - в. „Сега".

Вестниците информират и за нови искания от  политически партии да ползват държавни имоти за партийни централи.

„Партиен наплив за държавни имоти. Политическите формации, които на последния вот получиха над 1% от гласовете, са поискали помещения за нови партийни централи. Държавата обаче не винаги успява да отговори на високите им изисквания, съобщи БТВ.
В момента три извънпарламентарни партии с над 1% от гласовете настояват да получат офиси от държавата. Това са Глас народен, НФСБ и Движение България на гражданите.
Хората на Кунева например поискали 300 квадрата, каквото помещение нямало. Затова областната управа им предложила два други варианта. Едното било в кв. Изгрев, а другото: „Помещение в центъра, 118 квадрата. Бях много изненадан, че г-жа Кунева отказва, било на 3 етаж", учудва се Росен Малинов. „Имахме две предложения - едното беше в центъра на София и се нуждаеше от ремонт и беше просто един апартамент, другото е извън централната част", обясни съпартиецът Найден Зеленогорски.
Някои от партиите имали претенции централите им да са големи като на колегите им, които са представени в парламента. Други си харесали конкретни сгради..." - в. „24 часа".

„Най-големи апетити от извънпарламентарните партии има към част от етажите на емблематичната сграда на „Раковски" 134. От СДС потвърдиха, че до дни ще решат дали да се откажат от два етажа - сутерен и партер, защото били неизползваеми. От НФСБ обаче са на друго мнение.
„Имаме нужда от помещение в което да развиваме партийна дейност. И тъй като смятаме, че СДС няма нужда от 5-6 етажа, затова сме подали искане да заемем част от нея", посочи Данчо Хаджиев.
Засега НФСБ нямат никакъв офис в София и се надяват да получат какъвто и да е терен. Държавата обаче е длъжна да дава сгради само на парламентарните формации. При другите действа, ако има възможност. Тогава областният управител предлага, регионалният министър утвърждава, а министерският съвет гласува решението..." - в. „Труд".

Всекидневниците съобщават също, че изявени учени искат преразглеждане на уволнението на шефа на архивите доц. Мартин Иванов.

„Над 50 учени, сред които Ивайло Знеполски, Ивайло Дичев, Антонина Желязкова и др., призоваха в отворено писмо да се преразгледа освобождаването на председателя на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов и за публична процедура при бъдещо назначаване на ръководството на агенцията.
Миналата седмица правителството освободи Мартин Иванов и назначи на негово място Иван Комитски. Според учените председателят на Държавна агенция "Архиви" е ключова фигура за определянето на държавната политика по опазването, управлението и популяризирането на архивното наследство на страната, а досегашният професионален опит на Иван Комитски поставя редица въпроси за бъдещата политика на тази институция, допълват те. Комитски дълги години е завеждал архива в МВР..." - в  „Сега".

"Като представители на академичната общност, които са сред най-активните ползватели на архивното наследство, изразяваме своето недоумение и тревога от взетото решение и призоваваме за неговото преразглеждане", посочват учените, водени от убеждението си, че председателят на Държавна агенция "Архиви" е ключова фигура за определянето на държавната политика по опазването, управлението и популяризирането на архивното наследство на страната...
Учените предлагат публичната процедура за определяне на шеф на архивите да предвиди възможност за участие на различни лица, които отговарят на изискванията за този пост и са добре приети от професионалната общност, кандидатите да представят концепция, след което да се прави публично изслушване, включващо възможност гражданското общество и академичната общност да поставят въпроси за политиката, която ще бъде следвана, и да получат отговор.
"Категорични сме, че партийни съображения за номинации за изключително важния пост председател на ДА "Архиви" са неадекватни и обричат работата на историци, изследователи, журналисти и граждани на изтощителна и далеч невинаги успешна борба срещу манипулативното събиране, отваряне и ползване на архивите, срещу филтрите на всякакви забрани и ограничения за достъпа до информация", посочват авторите на писмото..." - в. „Дневник".

Вестниците във вторник продължават да следят и гражданските протести.

„Антиправителствените демонстранти са на улицата за 81-ви ден, за да поискат оставката на правителството на Пламен Орешарски. Малко след 19 часа недоволни от кабинета започнаха да се събират в пространството на Министерски съвет в столицата, който бе обграден от метални заграждения. Майки с детски колички, велосипедисти, младежи, пенсионери, граждани с домашните си любимци, са обичайните „заподозрени" в протеста тази вечер.
Около 19, 45 часа, под ударите на тъпан, надувайки вувузели и свирки, развявайки български знамена, хората стартираха протестното шествие, което традиционно върви към парламента.
Над 100 човека потеглиха към сградата на Народното събрание, а малко по-късно към тях се присъедини протестна група от Благоевград. Около 20 часа негодуващите от кабинета на Пламен Орешарски достигнаха до сградата на парламента. Там ги чакаха протестиращи и от други градове.
В района на площад "Народно събрание" имаше засилено полицейско присъствие. Движението в района е спряно...
Над 200 души скандираха: „оставка", „мафия" и "червени боклуци". „Избори, не нов 9-ти септември `44", пишеше на лозунг сред протестиращите.
Паметникът на Цар Освободител бе облепен с лозунги за оставка. Протестиращи от шествието и шатрите, разположени срещу парламента, се спречкаха за кратко, но не се стигна до намеса на полицията. Маски с лика на Мая Манолова, които носеха част от намиращите се в шатрите, станаха причина за лекото спречкване между антиправителствените демонстранти...
По-рано днес Антиправителствената информационна служба обяви, че ДАНСwithmeGlobal се разраства. Българи са протестирали срещу кабинета в Будапеща, Краков (Полша) и Сидни, съобщават от службата..." - в. „Стандарт".

„Полицаи и протестиращи в съотношение едно към две можеха да се видят на осемдесет и първия митинг пред Министерски съвет, който започна днес малко след 19 часа. Според агенция "Фокус" служителите на реда са били около стотина, а искащите оставката на кабинета "Орешарски" - приблизително двеста...
МВР има данни за подготвяна ескалация на напрежението на 4 септември, когато протестиращите срещу кабинета "Орешарски" подготвят "Голямото посрещане" на депутатите след лятната ваканция. Това съобщи пред БНТ вътрешният министър Цветлин Йовчев. "Тези сигнали съпътстваха всички протести, имаше такива опити и преди. За 4 септември също има сигнали - някои не се оправдават, по други работим, но ще осигурим обществения ред", каза той.
Министърът каза, че очаква протестиращите да се държат цивилизовано, както и до сега. Според него е пресилено да се очакват едва ли не сблъсъци и военно положение. 
Според Йовчев са прави създателите на инициативата "София без блокади", които настояват протестиращите да не блокират движението на транспортни средства по улиците...
Допълни обаче, че при неспазване на закона и блокиране на кръстовища или неспазване на часовете за разрешение и уведомителния режим, полицията следва правилото да не прилага прекомерна сила. "Не може да се използват помощни средства при нарушение на Закона за движение по пътищата", каза Йовчев.
"Полицията ще се държи, както се е държала до момента. Въпреки провокациите и напрежението колегите се справят много добре, запазват присъствие на духа. Благодаря и на протестиращите, които в голямото мнозинство се държат цивилизовано", каза вътрешният министър..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини