В Градина рисуваха "Най-синьото небе с най-голямото слънце"

Иван Генов с кметовете

Днес бе осъществен първият проект на лятната акaдемия на студио „Homo loudens” в село градина. Възпитаниците на организатора Иван Генов и децата от детска градина „1 юни“ участваха в пленера „Нарисувай небето с най-голямото слънце“.  По-големите работиха със специално подготвени бои върху асфалт, а по – малките рисуваха с пастели върху хартия. Материалите и лакомствата за художници бяха осигурени от община Първомай, кметството на село Градина и дарения. За всички участници имаше и импровизирано барбекю. Гости бяха кметът на общината Ангел Папазов, кметът на селото Бальо Балев, художникът Тоска Запрянова, учители и родители.

 Академията ще премине през 4 изяви. След днешния пленер предстои такъв и на връх Драгойна. За него е поканен и лектор – Магдалена Иванова. След това децата ще изрисуват детската пързалка. Това ще е резултат от работите им през годината – споделя художникът Генов -  Момчетата и момичетата се подготвяха – първо рисуваха риби, след това рибите придобиха облик и вече бяха акула, делфин, декоративна рибка. Сега малчуганите ще излязат да ги рисуват навън. Отначало ми предложиха аз да изрисувам стените на това съоръжение, но прецених че децата ще се справят по-добре, за тях ще е по- естествено и рисунките им ще са по- искрени. Последният четвърти етап е рисуването на ангели. Поканена за лектор е Марчела Димитрова. Според Генов да се рисува ангели е много трудно: Познавам изключителни творци – разказва той – имат техника, но нямат душа. Децата са искрени и чисти. Когато пораснат и те няма да могат да ги рисуват.

Методиката на Генов е проста – отначало децата рисуват с пастели – докато ръчичките се „очупят“, докато се научат да правят по- тънки или по- дебели линии. След това се минава към боички. Първо смесват мокро с мокро, после рисуват на сухо, после се сменя и основата. Научават се да рисуват прави, но им се налага да сменят позите – върху асфалт например е много по- различно.

За сега в академията идват десетина деца, но през лятото броят им нараства. Заниманията са всеки ден, по два часа и са безплатни, а художникът не получава възнаграждение. Доволен е, че кметът му е предоставил помещение, което е превърнал в студио и галерия

Теодора Кирякова

Деца и помощници пред барбекюто
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини