31 °C

В Градина рисуваха "Най-синьото небе с най-голямото слънце"

Иван Генов с кметовете

Днес бе осъществен първият проект на лятната акaдемия на студио „Homo loudens” в село градина. Възпитаниците на организатора Иван Генов и децата от детска градина „1 юни“ участваха в пленера „Нарисувай небето с най-голямото слънце“.  По-големите работиха със специално подготвени бои върху асфалт, а по – малките рисуваха с пастели върху хартия. Материалите и лакомствата за художници бяха осигурени от община Първомай, кметството на село Градина и дарения. За всички участници имаше и импровизирано барбекю. Гости бяха кметът на общината Ангел Папазов, кметът на селото Бальо Балев, художникът Тоска Запрянова, учители и родители.

 Академията ще премине през 4 изяви. След днешния пленер предстои такъв и на връх Драгойна. За него е поканен и лектор – Магдалена Иванова. След това децата ще изрисуват детската пързалка. Това ще е резултат от работите им през годината – споделя художникът Генов -  Момчетата и момичетата се подготвяха – първо рисуваха риби, след това рибите придобиха облик и вече бяха акула, делфин, декоративна рибка. Сега малчуганите ще излязат да ги рисуват навън. Отначало ми предложиха аз да изрисувам стените на това съоръжение, но прецених че децата ще се справят по-добре, за тях ще е по- естествено и рисунките им ще са по- искрени. Последният четвърти етап е рисуването на ангели. Поканена за лектор е Марчела Димитрова. Според Генов да се рисува ангели е много трудно: Познавам изключителни творци – разказва той – имат техника, но нямат душа. Децата са искрени и чисти. Когато пораснат и те няма да могат да ги рисуват.

Методиката на Генов е проста – отначало децата рисуват с пастели – докато ръчичките се „очупят“, докато се научат да правят по- тънки или по- дебели линии. След това се минава към боички. Първо смесват мокро с мокро, после рисуват на сухо, после се сменя и основата. Научават се да рисуват прави, но им се налага да сменят позите – върху асфалт например е много по- различно.

За сега в академията идват десетина деца, но през лятото броят им нараства. Заниманията са всеки ден, по два часа и са безплатни, а художникът не получава възнаграждение. Доволен е, че кметът му е предоставил помещение, което е превърнал в студио и галерия

Теодора Кирякова

Деца и помощници пред барбекюто
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини