Съборът в Любеново оживи квартала

Един танцов, три певчески състава и оркестър „Астра“ се подготвиха да вземат участие в първия организиран събор в Любеново. От години Спасовден събира на гости роднини и приятели на местните. Макар и винаги в работен ден, християнският празник се почита от десетилетия. Този път  Татяна Христева реши да обогати събора със сцена, с концерт и общо хоро на мегдана. С финансовата помощ на Община Първомай, личното дарение на Димитър Митошев, продукти от „Грийнс“ и много тичане празникът се осъществи въпреки капризите на времето. Дъждът отне думата на фолклорната група от Караджалово, но организатори и участници запазиха самообладание и добро настроение.

Танцова формация „Евридика“ откри концерта с „Розобер“. Да се включат успяха и фолклорните певчески състави на Любеново и село Бяла река. Гръмотевици и дъжд едвам изчакаха да свърши танца ширто и се опитаха да прогонят събралите се съборяни. "Те ти булка спасов ден!- шегуваха се танцьорките. Час по-късно, под все още ръмящия дъжд, на хоро излязоха най- търпеливите и смели.

Участниците в концерта се събраха на чаша вино, а кметският наместник Владимир Ангелов им благодари. Любеновци доволни коментираха, че от години центърът на квартала им не е бил толкова оживен.

Теодора Кирякова

Организаторът Татяна Христева
Любеновксата фолклорна група
групата от Бяла река

Спасовският събор беше последна изява на Джейкъб Баркмайер

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини