9 °C

Иля Гонзалез: Българите трябва да запазят красивото и традициите си

Салвадорецът Иля Гонзалез е ръководител на обекта за корекция и почистване на речното корито на река Тополовска в село Дълбок извор. От първия момент на появата си той привлече вниманието на присъстващите на официалното откриване. Какво прави един чужденец тук? Ще се справи ли със задачата? Как ще се разбира с българите- започнаха да се питат местните. Почти два месеца по- късно отговорите са известни, а Иля охотно разказва за живота си, за професията и срещите с косбунарци.

Т.К.: Кой е господин Иля Гонзалез и какво прави в България?

И.Г.: Аз съм от Салвадор или както е правилно Ел Салвадор. Дойдох в България 18-годишен, през 1984г. като студент във Висшия институт по архитектура и строителство – тогава ВИАС, а сега УАСГ. Бях започнал образованието си в Коста Рика, но ми си отдаде възможност и дойдох тук.В Латинска Америка българското образование се ползваше с огромен авторитет. Първата година трябваше да уча език. По- стари студенти ме посъветваха- първо научи български, а след това ще ти е по- лесно. И аз положих много усилия. Оказа се, че системите на образование тук и в Коста Рика са много различни – там се залага на практическите задачи. Тук получих много солидна теоретична подготовка от много добри преподаватели. Където и да отидех имах самочувствието на професионалист от високо ниво, а завършилите тук се ползваха с авторитет.

Т.К.:И какво Ви свързва с България днес?

И.Г.:Докато учех последната година в института се запознах с жена ми – през август. През септември вече бяхме така да се каже гаджета, а през декември й поисках ръката. И така вече сме 21 години заедно. Но времето беше трудно. След промените през 1989-та година чуждестранните студенти се оказахме незавършили и без издръжка. На тези, които ни оставаше малко ни дадоха шанс да се дипломираме, но ми трябваше финансова помощ. Наложи се да остана още малко- да работя преди да защитя дипломната си работа. През 1992 година се роди и дъщеря ни – Ана-Мария. Когато беше двегодишна заминахме за Салвадор. Но когато навърши 18 години тя се завърна за да получи европейско образование. Година и половина след това и ние решихме да се върнем, за да сме по-близо до нея. Ана – Мария има двойно гражданство и сега е студентка в Холандия по бизнес и световна икономика.

Т.К.:Говори ли български?

И.Г.:Да. В началото когато отидохме в Латинска Америка съпругата ми разговаряше с нея на български. Но когато порасна и започна да общува с хората наоколо, вместо на майчин език започна да отговаря само на испански. Тогава решихме, че в дома ни ще се говори само на български. Така покрай нея и аз запазих вашия език и до сега го говоря добре.

Т.К.:Не съжалявате, че сте се върнали тук?

И.Г.:О, не. Дойдохме си, качихме килограми (смее се) – защото тук имате много хубава кухня и през януари започнахме работа във фирма „Запрянови“. Аз – като технически ръководител, а съпругата ми, която също е строителен инженер, в офиса. Дълбок извор е първият ми голям обект, а предстоят още два- за изграждането на водния цикъл в Макреш – Видинско и Исперих.

Т.К.:Какво точно правите?

И.Г.:Корекция на речното корито- да се разшири, да се почисти от наноси. Изграждаме берми и габиони – съоръжения, които няма да позволяват на реката неконтролирано да излиза и да наводнява близките имоти. Строим диги в продължение на 1 км. Там където реката се стеснява при мостът има предпоставки коритото да се заприщва и за това е необходимо да се направи бетонен преливник и да се защити коритото и бреговете с габиони.

Т.К.:Как сте посрещнат тук? Как работите с местните?

И.Г.:Много добре. С кметът Янко Янков се чуваме редовно, той следи обекта. Работим съвместно с инж. Желязкова от Община Първомай. Бях приятно изненадан когато на откриването на обекта (първата копка) чух испанска реч. Оказа се, че в селото има българо-испански цех. А и има много хора, които са работили в Испания.

Т.К.:Как изглежда България 20 години по- късно?

И.Г.:България продължава да бъде една много красива страна, с много надежди, които политиците (както на много места по света) се опитват (понякога успяват) да унищожат. Новите политици не положиха никакви усилия, а имаше основания да се очаква България да стане една много развита страна. Това което помня – високото ниво на култура, на образование е западнало. И общуването между хората се е променило.

Т.К.:Кое Ви е любимото място в България?

И.Г.:Смолян – там се роди дъщеря ми. Това е красив град с красива природа и чист въздух. Аз предпочитам планината. Ел Салвадор е място с красиви плажове и много вулкани. Тук по- различното е планината. От студентските години помня и Мелник. За съжаление сега не остава време да се поразходим.

Българите трябва да запазят красивото, българските обичаи. Всички заедно трябва да решават проблемите си и да намерят смисъла на живота. И да не забравят, както ми каза веднъж един много близък приятел от Трявна, че България някога е била Велика Държава.

Теодора Кирякова 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
12 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
12 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
12 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
12 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
12 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
12 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
12 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
12 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
12 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
12 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
12 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
12 апр 2021
Последни новини