21 °C

Иля Гонзалез: Българите трябва да запазят красивото и традициите си

Салвадорецът Иля Гонзалез е ръководител на обекта за корекция и почистване на речното корито на река Тополовска в село Дълбок извор. От първия момент на появата си той привлече вниманието на присъстващите на официалното откриване. Какво прави един чужденец тук? Ще се справи ли със задачата? Как ще се разбира с българите- започнаха да се питат местните. Почти два месеца по- късно отговорите са известни, а Иля охотно разказва за живота си, за професията и срещите с косбунарци.

Т.К.: Кой е господин Иля Гонзалез и какво прави в България?

И.Г.: Аз съм от Салвадор или както е правилно Ел Салвадор. Дойдох в България 18-годишен, през 1984г. като студент във Висшия институт по архитектура и строителство – тогава ВИАС, а сега УАСГ. Бях започнал образованието си в Коста Рика, но ми си отдаде възможност и дойдох тук.В Латинска Америка българското образование се ползваше с огромен авторитет. Първата година трябваше да уча език. По- стари студенти ме посъветваха- първо научи български, а след това ще ти е по- лесно. И аз положих много усилия. Оказа се, че системите на образование тук и в Коста Рика са много различни – там се залага на практическите задачи. Тук получих много солидна теоретична подготовка от много добри преподаватели. Където и да отидех имах самочувствието на професионалист от високо ниво, а завършилите тук се ползваха с авторитет.

Т.К.:И какво Ви свързва с България днес?

И.Г.:Докато учех последната година в института се запознах с жена ми – през август. През септември вече бяхме така да се каже гаджета, а през декември й поисках ръката. И така вече сме 21 години заедно. Но времето беше трудно. След промените през 1989-та година чуждестранните студенти се оказахме незавършили и без издръжка. На тези, които ни оставаше малко ни дадоха шанс да се дипломираме, но ми трябваше финансова помощ. Наложи се да остана още малко- да работя преди да защитя дипломната си работа. През 1992 година се роди и дъщеря ни – Ана-Мария. Когато беше двегодишна заминахме за Салвадор. Но когато навърши 18 години тя се завърна за да получи европейско образование. Година и половина след това и ние решихме да се върнем, за да сме по-близо до нея. Ана – Мария има двойно гражданство и сега е студентка в Холандия по бизнес и световна икономика.

Т.К.:Говори ли български?

И.Г.:Да. В началото когато отидохме в Латинска Америка съпругата ми разговаряше с нея на български. Но когато порасна и започна да общува с хората наоколо, вместо на майчин език започна да отговаря само на испански. Тогава решихме, че в дома ни ще се говори само на български. Така покрай нея и аз запазих вашия език и до сега го говоря добре.

Т.К.:Не съжалявате, че сте се върнали тук?

И.Г.:О, не. Дойдохме си, качихме килограми (смее се) – защото тук имате много хубава кухня и през януари започнахме работа във фирма „Запрянови“. Аз – като технически ръководител, а съпругата ми, която също е строителен инженер, в офиса. Дълбок извор е първият ми голям обект, а предстоят още два- за изграждането на водния цикъл в Макреш – Видинско и Исперих.

Т.К.:Какво точно правите?

И.Г.:Корекция на речното корито- да се разшири, да се почисти от наноси. Изграждаме берми и габиони – съоръжения, които няма да позволяват на реката неконтролирано да излиза и да наводнява близките имоти. Строим диги в продължение на 1 км. Там където реката се стеснява при мостът има предпоставки коритото да се заприщва и за това е необходимо да се направи бетонен преливник и да се защити коритото и бреговете с габиони.

Т.К.:Как сте посрещнат тук? Как работите с местните?

И.Г.:Много добре. С кметът Янко Янков се чуваме редовно, той следи обекта. Работим съвместно с инж. Желязкова от Община Първомай. Бях приятно изненадан когато на откриването на обекта (първата копка) чух испанска реч. Оказа се, че в селото има българо-испански цех. А и има много хора, които са работили в Испания.

Т.К.:Как изглежда България 20 години по- късно?

И.Г.:България продължава да бъде една много красива страна, с много надежди, които политиците (както на много места по света) се опитват (понякога успяват) да унищожат. Новите политици не положиха никакви усилия, а имаше основания да се очаква България да стане една много развита страна. Това което помня – високото ниво на култура, на образование е западнало. И общуването между хората се е променило.

Т.К.:Кое Ви е любимото място в България?

И.Г.:Смолян – там се роди дъщеря ми. Това е красив град с красива природа и чист въздух. Аз предпочитам планината. Ел Салвадор е място с красиви плажове и много вулкани. Тук по- различното е планината. От студентските години помня и Мелник. За съжаление сега не остава време да се поразходим.

Българите трябва да запазят красивото, българските обичаи. Всички заедно трябва да решават проблемите си и да намерят смисъла на живота. И да не забравят, както ми каза веднъж един много близък приятел от Трявна, че България някога е била Велика Държава.

Теодора Кирякова 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се справите с хаоса край себе си, ако заложите на умението си да организирате и внасяте ред. С търпение и такт ще постигнете повече, отколкото с демонстрация на изключителността си. Денят е различен и интересен, а при желание може да го завършите в компанията на любим човек.
30 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажиментите днес ще ви потопят в динамиката на ежедневието. За да ви спори не допускайте някой да се намесва в делата ви. Дава ви се шанс да реализирате плановете си, не се колебайте да действате. Избягвайте конфликтите, особено с хора, с които сте свързани, било служебно или емоционално.
30 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват проблеми за решаване, но можете спокойно да се облегнете на едно сигурно рамо. Партньорът ви е до вас. Ще останете доволни от развитието на ваш страничен проект. Не пестете усилията си и скоро ще се радвате на добри резултати. Повече внимание отделете на здравето си.
30 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Решения, важни за бъдещите ви реализации ще ви накарат да потърсите мнения и се допитате до експерти в сферата, в която работите. Няма да ви липсват възможности, от вас зависи да ги оцените, като такива и да се възползвате от тях. Нечие присъствие ще ви въздейства романтично.
30 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Насочете част от енергията си към подобряването на отношенията с близък човек. Денят може да се окаже решаващ в тази посока. Непредвидени събития значително ще ви улеснят. Не придавайте толкова голямо значение на дреболиите. Ситуацията около вас е много благоприятна и просто трябва да се възползвате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е изпълнен с емоции. В чудесно настроение сте и се раздавате изцяло, а това понякога е доста изтощително. Съветите ви ще бъдат от полза за ваш близък приятел. Сигурно ще съжалявате, ако пропуснете очертаващо се събиране. Среща с интригуваща личност ще ви вълнува вечерта.
30 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес предприемате реални стъпки към дейност, която ви привлича отдавна. Отдават ви се добри възможности, опитайте се да ги оползотворите без чужда помощ. Ще имате успех, ако продължите да работите по начина, по който сте работили досега. Ще останете доволни от предложението, което съвсем случайно получавате.
30 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стойте далеч днес от дребни спорове, които само могат да ви развалят настроението. Денят е добър за вас, тъй като ще получите добри новини, които отдавна очаквате. За онези, които търсят работа, денят може да се окаже особено благоприятен. Насочете усилията си в правилната посока и доброто няма да закъснее.
30 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Теми, от които малко сте се интересували до днес ще привлекат вниманието ви. Деловите Стрелци да не приспиват бдителността към конкуренцията си, последните развития говорят за подценяването им, което не е препоръчително. Личност, която не спира да ви вълнува ще ви изненада приятно.
30 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е подходящ за срещи, запознанства и развлечения. Привлечени сте от представител на противоположния пол и това ви изпълва с надежди. Отпуснете се и се забавлявайте. Решенията ви, отнасящи се до ваши проекти са на път да се реализират. Не бъдете прекалено мнителни, сами си пречите да бъдете обективни.
30 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви носи много предизвикателства днес и трябва да бъдете пределно концентрирани за да се справите с всичко, което ви предстои. Въпрос чието разрешаване отдавна отлагате, днес ще ви застави да се заемете по-сериозно с него. Моментът е много подходящ за уреждане на проблеми свързани с дома или семейството. Ще бъдете много улеснени в това отношение.
30 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете повече реалисти и не се оставяйте на емоциите да ви водят. С вътрешното си озарение ставате привлекателни за околните, а вие знаете как да използвате даденостите си. Възможни са разочарования поради разминаване на реалностите с мечтите ви. Трудът ви няма да остане неоценен, не се щадете.
30 сеп 2020
Последни новини