0 °C

С поход до Добри дол поставиха началото на вело сезона

Група от над 100 колоездачи през уикенда постави началото на вело сезона. Ученици от кв. Дебър, Първомай,  село Градина и граждани бяха поведени от кмета на общината Ангел Папазов. За разлика от предишните излети, този беше в обратна посока – към село Добри дол. Целта на похода беше местността до селото, в която до неотдавна е можело да се видят останки от крепостна стена, строена от траките. Там децата изслушаха беседа от учителя по история и любител – краевед Георги Бялков. Преди да се превърне в кариера за камъни на бившето ТКЗС и къщите на местни големци, крепостта „Кара сура“* е била свидетелство за развитието на народите, живели по тези земи и величието на българската държава. Доказано е, че от фонетичното изменение на думата сура е произлязло името на днешен Чирпан: Сура, Шура, Чура, Чуран, Чирпан.

Изградена от траките, стените на крепостта говорят за голяма община, защитена от северните варварски нападения. Византийците я доукрепват. В средните векове е била солидна крепост, част от съоръжението по левия бряг на Марица – започващо от Кричим и достигащо до Симеоновград. Хан Крум я превзема през 812-`13 година. Част от тази стена сега е възстановена в Симеоновград и представлява туристическа атракция. По- късно цар Иван- АсенII я използва тук да бъде скрита конницата, с която изненадва Теодор Комнин, обхожда войските му, обсажда го и взима в плен не само него, но и цялото му семейство. Това прави безспорен приноса на  съоръжението за укрепването на Втората Българска държава. Между квадрите* й са открити два важни артефакта. Първият е мраморна плочка с изображение на тракийски конник. Вторият- икона с метален обков, която по последни сведения трябва да бъде в кабинета по история в училището в село Градина.

Хубави, темпераментни деца се бяха събрали – споделя Георги Бялков. Научиха нови неща, но си личи, че знаят и са ходили на други места.

За колоездачите беше осигурен и обяд. Участниците отбелязаха отличната организация от страна на общинска охрана и полицията.

Теодора Кирякова

Кара сура - Сива мъгла

Квадри - големи, дялани камъни, във формата на паралелипипед, с които са строени стените

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
21 яну 2021
Последни новини