Земеделци реват срещу вятъра: рапицата полегнала

Димитър Желязков сред помляната от бурния вятър рапица

Земеделци от хасковската фирма „Клас 95“ изреваха от пораженията на силния вятър, заради който рапицата полегнала. Един от съдружниците във фирмата – Димитър Желязков, показа засегнатите площи, между Болярово и Гарваново. По думите му полегналата рапица ще затрудни жътвата и ще свали значително добивите.

„Клас 95“ е сред най-големите земеделски фирми в Хасковско, обработва 10 000 дка пшеница, 5000 дка, рапица, 4000 дка слънчоглед.

Според Желязков тази година в региона реколтата ще е по-слаба от миналата. Причина за това са неравномерните дъждове. В началото на месец май посевите им били оценени като много добри, но след 20-ти нещата се обърнали. Причината била липсата на дъжд. Силният вятър отпреди дни пък помлял рапицата.

Голямо нашествие на гъсеници в хасковско забелязват земеделците тази година. Пълзящите твари са опоскали цели горички. Преди години гъсеници изяли гората и се прехвърлили на слънчогледа, та се наложило да пръскат с препарати. Засега обаче гъсениците гризат само листата на дърветата.

Тодор Кръшков

Гъсениците превземат дърво след дърво

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини