Гневни земеделци искат ревизия на Агенцията за борба с градушките

Противоградовите ракети не са ефективни, смятат пострадали фермери

Земеделски стопани са разгневени от неефективната противоградова защита в страната и искат ревизия на Агенцията за борба с градушките. За пореден път стотици площи със зърнени култури, овощни и зеленчукови градини са унищожени от огромни ледени късове, въпреки уверенията на агенцията, че в облаците са изстреляни голям брой противоградови ракети.

От Българската асоциация на производителите на малини и ягоди настояват да се инициира проверка от земеделското министерство. „Нужна е ревизия на работата на Агенцията за борба с градушките, защото специално тази година, пробивите са изключително много. И въпреки че всяка година бюджетът за ракети се увеличава, започваме все по-често да се съмняваме в тяхната ефективност и качество“, заяви пред Агри.бг председателят на асоциацията Божидар Петков.

Производители на малини и ягоди се жалват от огромни щети от падналите градушки в Северна България. „Разбрахме е, че радарът в Шумен не е получил сигнал за опасност. Дори локалните оръдия е трябвало да бъдат задействани ръчно, което също е създало проблеми и пропуски, тъй като градушката пада във вечерните часове“, каза Петков. Унищожена е продукция и в района на Попово и Лозница, където няма изградени противоградови площадки. Производителите припомнят, че са получили уверение от Агенцията за борба с градушките, че тези места ще бъдат защитавани със самолетния способ, но никой не дава информация дали това се прави.

От браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ също искат спешна среща със земеделския министър, за да поставят проблема. Градушката напълно унищожи овощни и зеленчукови градини в Сливенско и Нова Загора, въпреки уверенията на полигона край Старо село, че са изстреляни над 200 ракети по облачната система над района.

„Искаме да се провери качеството на противоградовите ракети, защото не е въпрос колко броя са изстреляни, а колко са ефективни“, заяви Коста Петров от браншовата камара „Плодове и зеленчуци“. Освен това според него за облак с 20 километра фронт не е достатъчно количество от 200 ракети.

От полигона в Старо село се оправдаха, че облакът се е формирал в Северна България в района на град Свищов, но там не му е оказвано въздействие по самолетен способ, заради преминаващите чартърни полети в района. „Облакът влезе необработен, готов и с такава плътност, която предполага лед до върха на облака“, коментира пред БНР Даниела Мушкова, директор на полигона в Старо село.

По повод съмненията в качеството на ракетите Мушкова твърди, че сегашните ракети са по-добри от предишните, които са били използвани до 2000 г. „Преди се използваше друг реагент - оловен йодид, а сега използваме пресован сребърен йодид. Той е с много голяма плътност и в облака засява три пъти повече ядра от колкото предишния. Така че е по-ефективен“, обясни Мушкова.

В края април земеделски производители отново настояха министърът на земеделието да направи проверки в Агенцията за борба с градушките заради съмнения за ефективността на противоградовата система. Тогава градушка нанесе поражения от Пловдив, през Първомай, Новозагорско чак до периферията преди Сливен.

„По наша информация максималният обхват на ракетите, които в момента се използват, е около 9 000 метра. Докато градоносните облаци, особено, когато става въпрос за суперклетки, се развиват между 8 000 и 15 000 метра. Това означава, че се обработват не повече от 1/3 от градоносния облак“, коментира тогава Цветан Цеков, председател на браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

Пострадалите земеделци призовават министър Георги Тахов да направи проверка откъде се купуват тези ракети, колко са ефективни, имат ли този обхват на действие.


В 12 ОБЛАСТИ СЕ ОЧАКВАТ ОБИЛНИ ВАЛЕЖИ


В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология, огласена от БНР.

Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети. Град с големината на яйце падна снощи над Нова Загора и околните села, където са нанесени сериозни щети по земеделските култури, автомобили и недвижими имоти.

Община Нова Загора обяви бедствено положение. След снощната буря растителността е по земята. Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината.

„Сериозни поражения по сградите на училищата и градините, счупени прозорци, покриви. Имаме течове вътре в сградите. За съжаление, започна да вали, което ще ни попречи бързо да реагираме с почистването. Въпреки всичко започваме да почистваме листата. Умолявам гражданите на Нова Загора, които са почистили дворове от снощи, да сложат листата и колоните в чували, за да не напълним шахтите наново. Имам призиви и подкрепа от всички“, коментира кметът на Нова Загора Галя Захариева пред БНР.

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината и е била около 15 километра.

В София екипи на дирекция „Аварийна  помощ и превенция“ на Столична община премахват счупени клони и дървета от пътните платна вследствие на бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът на АПП Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най много сигнали за щети са подадени  от районите Кремиковци, селата Войняговци , Ботунец, Челопечене, район Подуяне и централната градска част. 8 екипа на дирекцията продължават работа.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини