НФСБ спечели с умерен национализъм 5,5% от гласувалите в Първомайско

                   Стефан Янчев

Националният фронт за спасение на България е четвъртата политическа сила в общината.  В Първомай резултатът им е 344 гласа, а в общината - 665. Това ги поставя на четвърто място след КБ(3564), ГЕРБ (3174) и Атака (954), а след тях остава ДПС (626). През последните месеци и години „Фронтът“ набира скорост. В момента членовете му в местната организация са едва 15, но далеч по- голям е броят на симпатизантите им. Председател им е адв. Стефан Янчев. Както пише на визитката му – социолог по призвание, поет по призвание и адвокат по препитание.

Теодора Кирякова: Доволен ли сте от резултатите?

Стефан Янчев: Разбира се. Постигнатият в общината процент е 5,69. В Искра, където имаме 4 члена на организацията, резултатът ни е 13,69%. Все още сме далече от „Атака“, които имат 954 гласа, но НФСБ се явява на парламентарни избори за пръв път.

Т.К.: Как с обяснявате резултатите?

С.Я.: Има будни хора. Нямахме друга агитация, освен чрез телевизия „Скат“. Не разполагахме със средства за други агитационни дейности. Тази телевизия няма широка аудитория, но идеята за патриотизъм и запазване на българщината, за умерен национализъм е достигнала до много хора.

Т.К.: Кои са вашите приоритети? Какво включва програмата ви?

С.Я.: Патриотизъм! Да опазим българския дух и характер. Да продължи да звучи българска реч.  Трябва да отговорим на турската инвазия. Нямам нищо против турците, но трябва да браним България, нейната промишленост и икономика. Българските активи трябва да са в български ръце и да работят за България.

Т.К.: Всички знаем, че НФСБ се отдели от Атака. Какви са различията ви?

С.Я.: Разривът дойде заради междуличностен сблъсък. Аз не харесвам агресията на Волен, скандалите и фойерверките. Валери Симеонов повече ми импонира. Нагласата у хората е прекалено много да ни припознават с „Атака“. Това е минус за НФСБ. Слагат ни под един знаменател. Тук е и мястото на ръководството. То трябва да вземе мерки и ясно да дефинира отличителните ни белези – умереност, без да нападаме, без ексцесии, а след това да се надгражда по линия на националния интерес.

Т.К.: По време на предизборната кампания вие отсъствахте от дебата и социологическите проучвания не се занимаваха с вас.

С.Я.: Социолозите ни игнорираха – така е. Може би всички – и журналисти и политици виждат, че Валери Симеонов не е готов на компромиси, държи на принципите си и за това го игнорират. Праволинейните хора не се харесват в политиката.

Т.К.: Какво ви предстои?

С.Я.: Ще се опитаме да привлечем нови хора, да стъпим и в други населени места. Предстоят много избори до 2017г. А всеки избор активира хората, те започват да търсят идеи, които им допадат. Преди всичко, обаче, ни предстои анализ на резултатите. След това трябва да се набележат действия и да се намери най-добрия начин за постигане на целите.

 Т.К.: А какви са те?

С.Я.: Да се осъзнае, че както спасението на давещия е дело на самия давещ, така и спасението на България е дело на българите. Трябва да се разбере, че няма приятелски народи. Никой няма да ни спаси. Сами трябва да го направим.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини