20 °C

Направиха първата копка на Центъра за деца в Дебър

Първа копка на центъра от семеен тип направиха днес 15 май в двора на старото училище в кв. Дебър. По проект „Център за нашите деца”, трябва да бъде изграден до 3 месеца. Финансира се със средства от Оперативна програма  “Регионално развитие 2007-2013г. Предстои процедура за избор на фирма за обзавеждане ии оборудване на къщата.

Гости на ритуала бяха Марин Енчев от фирмата - изпълнител «ДЕ»- ООД и Юра Яричуков строителен надзор на обекта, Даринка Янкова от ДА «Закрила на детето», кметът на общината Ангел Папазов и представители на общинска администрация и институции и фирми свързани с проекта. Приветствие към гостите отправи арх. Добромир Спасов – ръководител на проекта. Поздрав с пожелание за спорна работа и успешно завършване на проекта е получен и от г-жа Деница Николова от Главна дирекция «Програмиране на строителното развитие» към МРРБ.

Осъществяването на този проект премина през няколко невралгични етапа. За терен бяха определяни други общински имоти. Първият – в близост до шивашкия цех в Дебър предизвика сериозна гражданска дискусия за необходимостта от такъв дом. В последствие новоотреденият терен в двора на болницата беше отхвърлен от общинските съветници. Като окончателен вариант беше приет част от двора на малкото  училище, който беше обособен като самостоятел парцел, със съгласие на МОМН.

Правото да разбие бутилка шампанско се падна на кметския наместник в Дебър – Желязко Трифонов.

 Общата стойност на проекта е 817 285,40лв като съфинансирането от ЕФРР е 694 692,59лв. Ползватели на ЦНСТ ще бъдат деца с увреждания до 18-годишна възраст, лишении от родителска грижа.

Капацитетът на центъра ще бъде 12 деца и младежи с увреждания от специализираните институции и 2 допълнителни места за настаняване в общността по спешност.

Общата цел на проекта е да осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид съпътстващи услуги в общината, които заменят институционалната грижа. Настоящият проект напълно съответства на основната цел на Националната стратегия “Визия за деисттитуционализация на децата в Република България” – “Гарантиране правото на децата на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните потребности”.

С изграждането на ЦНСТ ще се предостави среда, осигуряваща качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие, както и социално включване на деца и младежи с увреждания, според индивидуалните им потребности.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини