Николай Петев: Българският език е нашата национална сигурност

Седмица след премиерата на поредната му книга „33  стихотворения за препрочитане“ и удостояването му с орден „Самарско знаме“,  Николай Петев гостува в Първомай. В рамките на 41-те майски културни тържества той трябваше да представи сборника си „17 есета против този свят“. Срещата, обаче беше повлияна от три важни събития в живота на председателя на Съюза на българските писатели и надхвърли предвидения сценарий. Николай Петев издаде нова книга. В нея той е събрал актуално звучащи стихове на български поети, към които е направил свои коментари. Получи признание от националното движение „Русофили“ и му беше връчена най- престижната награда за развитието на българо-руските отношения. Инициативата е на комитет от неправителствени организации, а орденът „Самарско знаме“ му е връчен от проф. Андрей Пантев. От няколко дни към визитката на Николай Петев се добавя и "депутат от 42-то Народно събрание". Избран е от гражданската квота на „Коалиция за България“ в Ямболски много мандатен район. Тези три събития дадоха отражение и на срещата му с читатели в Първомай.

В началото, след кратко представяне, Иван Караславов и Ана Сиракова прочетоха две от есетата му- „Българската книга“ и „Не продавай, дъще“. „17 есета срещу този свят“ е книга написана от гневен талант и непримирим дух – казва в предговора й Лиляна Стефанова и добавя – дори когато е „против“ той не руши, а създава.

В Първомай се чувствам като у дома си – каза Петев и благодари за дългогодишната дружба. Живеем в неприятно време, мирише на нехубаво, ароматът е много лош. Трябва България след толкова унижение да си събере силите и да се изправи. Изгубихме много от националното ни достойнство. Трябва да се изправим с честност срещу мошенничеството, гарнирано с простотия. Българинът е талантлив човек. Да сте чували германец да бере ягоди във Франция? Хората си пазят достойнството.

Преди да прочете част от събраните в последната му книга стихове и коментарите към тях, Петев обясни появата й на този свят с цитат от увода й: „Приятелство и предателство, приветствие и проклятие - четири думи с еднакви първи букви, а каква смислова противоположност! Обичам думите, защото светът преди всичко се състои от тях. А поезията… Тя е техният връх.“

Последваха три познати и забравени, но учудващо съвременни стихотворения: „Не сме народ“ на Славейков, „Кино“ на Вапцаров и „Най-добрият човек“ на Андрей Германов. За събраните стихове, авторът на книгата обясни, че това не са най-добрите, но са неговият избор за актуална поезия. Това е неговият начин да се бори за душата на всеки млад българин, за да останат тук, а да не слугуват някъде далече. Насочени са към родителите, в тяхна помощ- да се четат на деца, внуци и правнуци.

На въпроса трябва ли поезията да разплаква, Петев обясни, че са отминали времената когато трябва да се дават насоки на поети и писатели. Но припомни, че хората на перото ще запечатат случващото се днес. Той е убеден, че на Цветанов няма да му се размине сатира от рода на „Физкултурното мислене“. Мислят ли политиците какво ще пише за тях след 10 години?- чудеше се писателят.

По темата за чуждопоклонничеството в българската култура, Николай Петев каза, че има 2 задачи, с които влиза в парламента. Едната е законопроект за българския език, който включва налагане на 50% българска драматургия в театрите, 50% българска музика в радиата и 50% български филми в телевизиите. Българският език ни е националната сигурност. Той е нашето достойнство– каза Петев.

Втората задача на депутата е да се създадат условия за реализация на българските творци, на пропагандирането име в чужбина.

На срещата Николай Петев беше придружен от Слави Георгиев- член на ръководството на СБП. Той се срещна с писателите от Дружеството в Първомай и част от ръководството на ОбС на БСП – Първомай.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини