2 °C

Николай Петев: Българският език е нашата национална сигурност

Седмица след премиерата на поредната му книга „33  стихотворения за препрочитане“ и удостояването му с орден „Самарско знаме“,  Николай Петев гостува в Първомай. В рамките на 41-те майски културни тържества той трябваше да представи сборника си „17 есета против този свят“. Срещата, обаче беше повлияна от три важни събития в живота на председателя на Съюза на българските писатели и надхвърли предвидения сценарий. Николай Петев издаде нова книга. В нея той е събрал актуално звучащи стихове на български поети, към които е направил свои коментари. Получи признание от националното движение „Русофили“ и му беше връчена най- престижната награда за развитието на българо-руските отношения. Инициативата е на комитет от неправителствени организации, а орденът „Самарско знаме“ му е връчен от проф. Андрей Пантев. От няколко дни към визитката на Николай Петев се добавя и "депутат от 42-то Народно събрание". Избран е от гражданската квота на „Коалиция за България“ в Ямболски много мандатен район. Тези три събития дадоха отражение и на срещата му с читатели в Първомай.

В началото, след кратко представяне, Иван Караславов и Ана Сиракова прочетоха две от есетата му- „Българската книга“ и „Не продавай, дъще“. „17 есета срещу този свят“ е книга написана от гневен талант и непримирим дух – казва в предговора й Лиляна Стефанова и добавя – дори когато е „против“ той не руши, а създава.

В Първомай се чувствам като у дома си – каза Петев и благодари за дългогодишната дружба. Живеем в неприятно време, мирише на нехубаво, ароматът е много лош. Трябва България след толкова унижение да си събере силите и да се изправи. Изгубихме много от националното ни достойнство. Трябва да се изправим с честност срещу мошенничеството, гарнирано с простотия. Българинът е талантлив човек. Да сте чували германец да бере ягоди във Франция? Хората си пазят достойнството.

Преди да прочете част от събраните в последната му книга стихове и коментарите към тях, Петев обясни появата й на този свят с цитат от увода й: „Приятелство и предателство, приветствие и проклятие - четири думи с еднакви първи букви, а каква смислова противоположност! Обичам думите, защото светът преди всичко се състои от тях. А поезията… Тя е техният връх.“

Последваха три познати и забравени, но учудващо съвременни стихотворения: „Не сме народ“ на Славейков, „Кино“ на Вапцаров и „Най-добрият човек“ на Андрей Германов. За събраните стихове, авторът на книгата обясни, че това не са най-добрите, но са неговият избор за актуална поезия. Това е неговият начин да се бори за душата на всеки млад българин, за да останат тук, а да не слугуват някъде далече. Насочени са към родителите, в тяхна помощ- да се четат на деца, внуци и правнуци.

На въпроса трябва ли поезията да разплаква, Петев обясни, че са отминали времената когато трябва да се дават насоки на поети и писатели. Но припомни, че хората на перото ще запечатат случващото се днес. Той е убеден, че на Цветанов няма да му се размине сатира от рода на „Физкултурното мислене“. Мислят ли политиците какво ще пише за тях след 10 години?- чудеше се писателят.

По темата за чуждопоклонничеството в българската култура, Николай Петев каза, че има 2 задачи, с които влиза в парламента. Едната е законопроект за българския език, който включва налагане на 50% българска драматургия в театрите, 50% българска музика в радиата и 50% български филми в телевизиите. Българският език ни е националната сигурност. Той е нашето достойнство– каза Петев.

Втората задача на депутата е да се създадат условия за реализация на българските творци, на пропагандирането име в чужбина.

На срещата Николай Петев беше придружен от Слави Георгиев- член на ръководството на СБП. Той се срещна с писателите от Дружеството в Първомай и част от ръководството на ОбС на БСП – Първомай.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
23 яну 2021
Последни новини