Отбелязаха Деня на Европа вкусно

Победителките: Мария Карадинева, МАрия Сребрева, Соня Ситнова

За втора поредна година  златаровци отбелязаха 9 май – Деня на Европа с „Панаир на храната“ (Food faire). Това е заключителният етап от състезанието между 8 отбора гимназисти. 25 ученика представяха Полша, Италия, Испания, Гърция, Франция, Ирландия, Германия и Австрия . На масите пред тях освен вкусни и типични за съответната страна ястия имаше и изработени в предишните етапи сувенири, туристически брошури и знамена на държавите. Преди да се стигне до това обаче, всеки отбор трябваше да направи презентация на избраната от него държава, членка на Европейския съюз. Тази година с организацията се беше заелаАни Лозева.

На английски учениците  са разказвали за историята, географията и икономиката на страните, за техните забележителности и исторически личности.

Докато журито събеседваше с отборите, присъстващите имаха възможността да опитат полски пироги, италианско тирамису, гръцка мусака,френски киш, ирландски кейк с… уиски, немски картофки, испанско гаспачо и какво ли още не… Най- трудно беше на журито, което трябваше да опита от всичко, да оцени предястие, ястие, десерт,украса на маса и представянето на участниците в събеседването на английски език. Както сподели идейният двигател на това състезание Джейкъб Баркмайер – имали си една вкусна, но тежка задача. Той,заедно с представителя на Корпуса на мира Валя Златева, директора на училището Елена Иванова и директора на дирекция „Образование“ в общината Катя Николова, оцениха труда на всички участници. Те класираха на първо място отбора на Италия, който беше съставен само от момичета, а на второ- мъжкият отбор на Испания.

В началото на състезанието участниците бяха поздравени и от кмета на общината Ангел Папазов, а накрая получиха всички получиха страхотна изненада. Всеки участник се сдоби с чаша със снимка на отбора,чийто член е.

В края на състезанието г-жа Валя Златева благодари на Елена Иванова за организация, за отличното сътрудничество между колектива на СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“ и Корпуса на мира в лицето на Джейкъб, пожела й да превърнат това състезание в традиция, дори когато той си отиде и й подари филм за Корпуса.

Теодора Кирякова

Испанския отбор : Иван, Сашо , Мишо и Петьо с организатова назабавлението Ани Лозева
Журито
Журито

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини