19 °C

Учениците обраха старата хартия от домове и офиси

Trash party, организиранo от BTV и Община Първомай, събра десетки ученици в центъра на града.

Чрез кампанията „Да изчистим България за един ден” бяха събрани над 1200кг отпадъчна хартия. Средствата BTV ще дарят за изграждането на детска площадка.

Всички, които се включиха в благотворителната акция и донесоха хартия, найлон или пластмасови бутилки за рециклиране, получиха ваучери - жълти, сини и бели. На площада до сградата на общината бяха разположени три шатри, където срещу всеки бял ваучер децата получаваха тениска с логото на кампанията. Студенти от Техническия университет показваха в специална работилница "Не изхвърляй, а украси" как могат да се използват продуктите за рециклиране и да се превърнат в нещо много красиво. Срещу жълтия ваучер децата – видяха как да си направят шапки от отпадъци. Срещу синия ваучер – как да изработят цветя и украса от хартии, сламки и други.

Находчиви и пазарно ориентирани, съпричастни към идеята за рециклиране на отпадъците, свой щанд до шатрите на кампанията, наредиха и момичетата от Учебната компания „Еверленд“. Техните картички, цветя, кошници достойно съперничеха на изработените от студентите.

Учениците събраха неизползваната хартия от домовете и офисите на родителите си, а между непотребните страници попднаха и детски книги за индианци и брой от култовото списание "Паралели" от 1988година.

Складовете си разчистиха и няколко фирми за консерви.

Над 200 кг вторични суровини бяха събрали предварително и учениците от Професионалната гимназия, а на място активисти донесоха още.

В кампанията се включиха и деца от Дебър и село Бяла река, които казаха, че вече са организирани и ще се включат в почистването на Българя на 20 април.

Певците в настоящия и миналогодишния сезони на „Гласът на България“ Божидар Ганев, Кристиян Димитров, Алекс Байчев и Елица Наумова пяха, за да подкрепят жителите на град Първомай в тази акция.

Въпреки, че събитието беше набързо организирано, в двата учебни дни след ваканцията, децата с ентусиазъм се включиха в него. А то напомняше акциите за събиране на вторични суровини от недалечното минало.Тогава всяко чавдарче или пионерче трябваше да донесе в двора на училището определено количество хартия, а след това получаваше похвала пред строя. Сега децата получиха фланелки, автографи и добро настроение и доказаха, че всяко ново нещо е добре забравено старо.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини