16 °C

Учениците обраха старата хартия от домове и офиси

Trash party, организиранo от BTV и Община Първомай, събра десетки ученици в центъра на града.

Чрез кампанията „Да изчистим България за един ден” бяха събрани над 1200кг отпадъчна хартия. Средствата BTV ще дарят за изграждането на детска площадка.

Всички, които се включиха в благотворителната акция и донесоха хартия, найлон или пластмасови бутилки за рециклиране, получиха ваучери - жълти, сини и бели. На площада до сградата на общината бяха разположени три шатри, където срещу всеки бял ваучер децата получаваха тениска с логото на кампанията. Студенти от Техническия университет показваха в специална работилница "Не изхвърляй, а украси" как могат да се използват продуктите за рециклиране и да се превърнат в нещо много красиво. Срещу жълтия ваучер децата – видяха как да си направят шапки от отпадъци. Срещу синия ваучер – как да изработят цветя и украса от хартии, сламки и други.

Находчиви и пазарно ориентирани, съпричастни към идеята за рециклиране на отпадъците, свой щанд до шатрите на кампанията, наредиха и момичетата от Учебната компания „Еверленд“. Техните картички, цветя, кошници достойно съперничеха на изработените от студентите.

Учениците събраха неизползваната хартия от домовете и офисите на родителите си, а между непотребните страници попднаха и детски книги за индианци и брой от култовото списание "Паралели" от 1988година.

Складовете си разчистиха и няколко фирми за консерви.

Над 200 кг вторични суровини бяха събрали предварително и учениците от Професионалната гимназия, а на място активисти донесоха още.

В кампанията се включиха и деца от Дебър и село Бяла река, които казаха, че вече са организирани и ще се включат в почистването на Българя на 20 април.

Певците в настоящия и миналогодишния сезони на „Гласът на България“ Божидар Ганев, Кристиян Димитров, Алекс Байчев и Елица Наумова пяха, за да подкрепят жителите на град Първомай в тази акция.

Въпреки, че събитието беше набързо организирано, в двата учебни дни след ваканцията, децата с ентусиазъм се включиха в него. А то напомняше акциите за събиране на вторични суровини от недалечното минало.Тогава всяко чавдарче или пионерче трябваше да донесе в двора на училището определено количество хартия, а след това получаваше похвала пред строя. Сега децата получиха фланелки, автографи и добро настроение и доказаха, че всяко ново нещо е добре забравено старо.

 Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини