Фондация ще ни учи как да се гордеем, че сме първомайци

Фондация „Българска гордост“ събра интелектуалци и ученици, за да представи идеята си за създаване на книжка със „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“. Николина Горова – изпълнителен директор на фондацията разказа, че техен  продукт е вече издаденият алманах „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. С приповдигнат тон госпожата съобщи, че Първомай също присъства в него като града, в който е родена Тезджан Наимова. Впоследствие  Горова потвърди, че наоколо не са открити други причини за българска гордост. В изданието отсъстват всякакви местни природни, археологически, исторически и културни  забележителности, свързани гордостта на българите.

Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

След излизането от печат на „1000-та причини“ е възникнала идеята „Всеки град сам да напише своята книга“. Проведени са разговори с кметовете на всички общини в България и един от първите „прегърнал“ това предложение е първомайският – Ангел Папазов. Хората от Фондацията очакват обществеността сама да даде предложения за повод за местен патриотизъм, но с какво точно да се гордеем ще ни кажат учени от БАН. Очаква се в подбора да се включат ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“, но към тях може да се присъединят всички желаещи на сайта bggordost.com.  През следващите 3 месеца учениците ще правят своите предложения, ровейки се в исторически документи. С тях ще работи госпожа Анна Граматикова от Фондацията.  Всеки от фактите ще бъде проверяван от учени, а след това в БАН ще бъдат пресети и  подбрани точно тези от тях,които биха ни накарали да се чувстваме горди. Критериите са два: предложението да е свързано с „ПЪРВОТО“  или да е „НАЙ“- в България. Може да се отнасят до личност, събитие, природна забележителност и др.

Писателят – историк Георги Бялков взе думата, за да обърне внимание на няколко съществени факта, върху които той е работил – произхода на първата класическа писменост, езеровския пръстен,края на освободителната война и началото на революционната дейност на Левски в България – всичките свързани с община Първомай.

Ефтим Стефанов припомни, че това не е първото предложение за издание от подобен вид, но до сега пари не са се намирали.

Ако веднага се започне работа, книжката „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“ ще е готова до 5 месеца, в обем около 100-120 страници и с корична цена 5 лв. Тя ще е двуезичнана български и английски и ще е подходяща за подарък нагости на общината.

Теодора Кирякова

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

  • 1
    За
    Заинтересован
    6 -2
    15:45, 13 мар 2013
    Из дебрите на Гугъл и Уикипедия:

    Трима души от Борисовград са добоволци от Македоно-Одринското опълчение. В Междусъюзническата война 10-ти пехотен полк се сражава успешно срещу сръбските войски в състава на 4-та армия на ген. Н. Ковачев в Македония, включително в голямата битка при Калиманци през юли 1913 г.

    Природни забележителности:
    Връх Драгойна (813 м) — прастаро тракийско селище [15]
    с. Виница — едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в страната[16]
    Фосилни находки от гръбначни животни, представители на хоботните бозайници в землищата на селата Бяла река, Езерово и Православен
    Югоизточно от село Добри дол е известното праисторическо селище „Кале“, където животът е текъл интензивно от най-дълбока древност до падането на България под турско робство.

    Между Езерово и Драгойново е язовир „Езерово“, който предлага добри условия за риболовен туризъм.
    Ценен воден ресурс са термалните минерални извори в селата Драгойново и Бяла река.

    Една от основните забележителности в Община Първомай е в село Езерово - къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална българска поетеса Ваня Петкова. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от Община Първомай.
    • 55
      555
      11 -1
      19:24, 13 мар 2013
      Ето това трябва да изпратите на посочения в материала сайт.И всичко значимо за което се сетите, защото след няколко години никой няма да помни тези, които се давят в злобата си, а значимите неща за нашата община ще останат за поколенията. А е толкова елементарно това, което се пънат да сравняват някои. И Тазжан Наимова е повод да сме горди, и е е вложила много усилия, воля и талант в нейния спорт. И Караславов също е повод да сме горди, че е наш съгражданин с литературното наследство, което е оставил. Няма място за противопоставяне. А коя е Тазжан знае цял свят - който не знае може да се информира. Същото важи и за Караславов.
    • Ан
      анти заинтересован
      1 0
      20:36, 13 мар 2013
      Последния абзац е за изтриване, не може да се гордеем с тази откачалка Ваня Петкова и още по-лудата и дъщеря. Който ги харесва да си ги взима у тях 99 на сто от хората ще кажат, че са пълни кукумицини, тези рожби на българо- талибанската любов
  • 2
    Да
    даниела
    9 -1
    16:38, 13 мар 2013
    Не мога да повярвам,че забравиха писателя Георги Караславов,родом от Дебър!
  • 3
    Да
    даниела
    5 0
    16:43, 13 мар 2013
    Първомайската лютеница "Хорце".Простете невежеството ми ,но коя е Тезжан Наимова?
    • Lu
      lud_1363186896
      4 0
      17:01, 13 мар 2013
      Европейската шампионка по бягане .
    • 55
      555
      4 0
      19:31, 13 мар 2013
      Извинявам се за допуснатата грешка - Тезджан Наимова е името на спортистката.
  • 4
    Ин
    интелектуалец
    13 -3
    17:23, 13 мар 2013
    Доста по-лесно ще се напише многотомно издание "10 хиляди причини да се срамуваме, че сме първомайци". На първа страница ще е снимката на кмета, а нататък ще са изброени всичките местни олигарси, които натискат умишлено градеца ни в калта, заедно със всичките им далавери и деяния.
    Иначе всичките ни поводи за гордост на местна почва можем да ги потърсим в миналото, но е и в настоящето и бъдещето.
    • По
      последномаец
      3 0
      18:46, 13 мар 2013
      Не се знае дали първото място в този проект дали няма да е на кмета, със снимка.
  • 5
    Го
    ГОРД
    16 -1
    18:01, 13 мар 2013
    Единствения ни най-голям повод за гордост в тази държава е, че сме все още живи след всичките преходи, кризи и мародерства на които ни подложиха! Оцеляхме, всичко друго е срам!
  • 6
    Ли
    личка
    6 -2
    20:13, 13 мар 2013
    Ами като нито един първомаец не се гордее с нито едно нещо?
    Естествено, че хора от майната си ще търсят поводите за гордост.
    Тяхната е лесна - ще се погордеят, ще се погордеят, па ще си отидат по живо, по здраво с пълни джобове.
  • 7
    Фи
    Филан Кешиев
    10 -2
    20:26, 13 мар 2013
    Първомайци могат да съжеляват, че загуубиха една ууникална природна забележителност, която се намираше в землището на с, Караджалово- това енай-голямото находище на ,,БЯЛО КОКИЧЕ,,на площ от 2000 декара в северната част на селото,Находището идва от античността, но същото сега е унищожено с построяването върху него ВОЛТАИЧНАТА ЕЛЕКТРО ЦЕНТРАЛА ,КОЯТО ГО ПОКРИ И КОКИЧЕТАТА ЗАГИНАХА НЕОБРАТИМО,
  • 8
    Ли
    личка
    11 -2
    22:28, 13 мар 2013
    Довчера като ме заболеше корема от глад, Бойко Борисов бързаше от телевизора да ме убеди, че ме боли от преяждане.
    В Първомай подминаха и Бойко, и Царя, и всичките. Мен ми иде да го подпаля тоя град от четирите му страни, барабар със всичките му мошеници, те ще ме карат да се гордея с него.
    Майната ви на всичките
  • 9
    Из
    изумен
    13 -5
    22:54, 13 мар 2013
    Нашата гордост отдавна я смачкаха! Да ни пробутват подобни книжки и класации в момент, в който колабираме от немотия и изтощение наистина е голяма гавра!

Случаен виц

Последни новини