16 °C

Фондация ще ни учи как да се гордеем, че сме първомайци

Фондация „Българска гордост“ събра интелектуалци и ученици, за да представи идеята си за създаване на книжка със „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“. Николина Горова – изпълнителен директор на фондацията разказа, че техен  продукт е вече издаденият алманах „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. С приповдигнат тон госпожата съобщи, че Първомай също присъства в него като града, в който е родена Тезджан Наимова. Впоследствие  Горова потвърди, че наоколо не са открити други причини за българска гордост. В изданието отсъстват всякакви местни природни, археологически, исторически и културни  забележителности, свързани гордостта на българите.

Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

След излизането от печат на „1000-та причини“ е възникнала идеята „Всеки град сам да напише своята книга“. Проведени са разговори с кметовете на всички общини в България и един от първите „прегърнал“ това предложение е първомайският – Ангел Папазов. Хората от Фондацията очакват обществеността сама да даде предложения за повод за местен патриотизъм, но с какво точно да се гордеем ще ни кажат учени от БАН. Очаква се в подбора да се включат ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“, но към тях може да се присъединят всички желаещи на сайта bggordost.com.  През следващите 3 месеца учениците ще правят своите предложения, ровейки се в исторически документи. С тях ще работи госпожа Анна Граматикова от Фондацията.  Всеки от фактите ще бъде проверяван от учени, а след това в БАН ще бъдат пресети и  подбрани точно тези от тях,които биха ни накарали да се чувстваме горди. Критериите са два: предложението да е свързано с „ПЪРВОТО“  или да е „НАЙ“- в България. Може да се отнасят до личност, събитие, природна забележителност и др.

Писателят – историк Георги Бялков взе думата, за да обърне внимание на няколко съществени факта, върху които той е работил – произхода на първата класическа писменост, езеровския пръстен,края на освободителната война и началото на революционната дейност на Левски в България – всичките свързани с община Първомай.

Ефтим Стефанов припомни, че това не е първото предложение за издание от подобен вид, но до сега пари не са се намирали.

Ако веднага се започне работа, книжката „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“ ще е готова до 5 месеца, в обем около 100-120 страници и с корична цена 5 лв. Тя ще е двуезичнана български и английски и ще е подходяща за подарък нагости на общината.

Теодора Кирякова

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  За
  Заинтересован
  6 -2
  15:45, 13 мар 2013
  Из дебрите на Гугъл и Уикипедия:

  Трима души от Борисовград са добоволци от Македоно-Одринското опълчение. В Междусъюзническата война 10-ти пехотен полк се сражава успешно срещу сръбските войски в състава на 4-та армия на ген. Н. Ковачев в Македония, включително в голямата битка при Калиманци през юли 1913 г.

  Природни забележителности:
  Връх Драгойна (813 м) — прастаро тракийско селище [15]
  с. Виница — едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в страната[16]
  Фосилни находки от гръбначни животни, представители на хоботните бозайници в землищата на селата Бяла река, Езерово и Православен
  Югоизточно от село Добри дол е известното праисторическо селище „Кале“, където животът е текъл интензивно от най-дълбока древност до падането на България под турско робство.

  Между Езерово и Драгойново е язовир „Езерово“, който предлага добри условия за риболовен туризъм.
  Ценен воден ресурс са термалните минерални извори в селата Драгойново и Бяла река.

  Една от основните забележителности в Община Първомай е в село Езерово - къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална българска поетеса Ваня Петкова. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от Община Първомай.
  • 55
   555
   11 -1
   19:24, 13 мар 2013
   Ето това трябва да изпратите на посочения в материала сайт.И всичко значимо за което се сетите, защото след няколко години никой няма да помни тези, които се давят в злобата си, а значимите неща за нашата община ще останат за поколенията. А е толкова елементарно това, което се пънат да сравняват някои. И Тазжан Наимова е повод да сме горди, и е е вложила много усилия, воля и талант в нейния спорт. И Караславов също е повод да сме горди, че е наш съгражданин с литературното наследство, което е оставил. Няма място за противопоставяне. А коя е Тазжан знае цял свят - който не знае може да се информира. Същото важи и за Караславов.
  • Ан
   анти заинтересован
   1 0
   20:36, 13 мар 2013
   Последния абзац е за изтриване, не може да се гордеем с тази откачалка Ваня Петкова и още по-лудата и дъщеря. Който ги харесва да си ги взима у тях 99 на сто от хората ще кажат, че са пълни кукумицини, тези рожби на българо- талибанската любов
 • 2
  Да
  даниела
  9 -1
  16:38, 13 мар 2013
  Не мога да повярвам,че забравиха писателя Георги Караславов,родом от Дебър!
 • 3
  Да
  даниела
  5 0
  16:43, 13 мар 2013
  Първомайската лютеница "Хорце".Простете невежеството ми ,но коя е Тезжан Наимова?
  • Lu
   lud_1363186896
   4 0
   17:01, 13 мар 2013
   Европейската шампионка по бягане .
  • 55
   555
   4 0
   19:31, 13 мар 2013
   Извинявам се за допуснатата грешка - Тезджан Наимова е името на спортистката.
 • 4
  Ин
  интелектуалец
  13 -3
  17:23, 13 мар 2013
  Доста по-лесно ще се напише многотомно издание "10 хиляди причини да се срамуваме, че сме първомайци". На първа страница ще е снимката на кмета, а нататък ще са изброени всичките местни олигарси, които натискат умишлено градеца ни в калта, заедно със всичките им далавери и деяния.
  Иначе всичките ни поводи за гордост на местна почва можем да ги потърсим в миналото, но е и в настоящето и бъдещето.
  • По
   последномаец
   3 0
   18:46, 13 мар 2013
   Не се знае дали първото място в този проект дали няма да е на кмета, със снимка.
 • 5
  Го
  ГОРД
  16 -1
  18:01, 13 мар 2013
  Единствения ни най-голям повод за гордост в тази държава е, че сме все още живи след всичките преходи, кризи и мародерства на които ни подложиха! Оцеляхме, всичко друго е срам!
 • 6
  Ли
  личка
  6 -2
  20:13, 13 мар 2013
  Ами като нито един първомаец не се гордее с нито едно нещо?
  Естествено, че хора от майната си ще търсят поводите за гордост.
  Тяхната е лесна - ще се погордеят, ще се погордеят, па ще си отидат по живо, по здраво с пълни джобове.
 • 7
  Фи
  Филан Кешиев
  10 -2
  20:26, 13 мар 2013
  Първомайци могат да съжеляват, че загуубиха една ууникална природна забележителност, която се намираше в землището на с, Караджалово- това енай-голямото находище на ,,БЯЛО КОКИЧЕ,,на площ от 2000 декара в северната част на селото,Находището идва от античността, но същото сега е унищожено с построяването върху него ВОЛТАИЧНАТА ЕЛЕКТРО ЦЕНТРАЛА ,КОЯТО ГО ПОКРИ И КОКИЧЕТАТА ЗАГИНАХА НЕОБРАТИМО,
 • 8
  Ли
  личка
  11 -2
  22:28, 13 мар 2013
  Довчера като ме заболеше корема от глад, Бойко Борисов бързаше от телевизора да ме убеди, че ме боли от преяждане.
  В Първомай подминаха и Бойко, и Царя, и всичките. Мен ми иде да го подпаля тоя град от четирите му страни, барабар със всичките му мошеници, те ще ме карат да се гордея с него.
  Майната ви на всичките
 • 9
  Из
  изумен
  13 -5
  22:54, 13 мар 2013
  Нашата гордост отдавна я смачкаха! Да ни пробутват подобни книжки и класации в момент, в който колабираме от немотия и изтощение наистина е голяма гавра!

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини