Фондация ще ни учи как да се гордеем, че сме първомайци

Фондация „Българска гордост“ събра интелектуалци и ученици, за да представи идеята си за създаване на книжка със „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“. Николина Горова – изпълнителен директор на фондацията разказа, че техен  продукт е вече издаденият алманах „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. С приповдигнат тон госпожата съобщи, че Първомай също присъства в него като града, в който е родена Тезджан Наимова. Впоследствие  Горова потвърди, че наоколо не са открити други причини за българска гордост. В изданието отсъстват всякакви местни природни, археологически, исторически и културни  забележителности, свързани гордостта на българите.

Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

След излизането от печат на „1000-та причини“ е възникнала идеята „Всеки град сам да напише своята книга“. Проведени са разговори с кметовете на всички общини в България и един от първите „прегърнал“ това предложение е първомайският – Ангел Папазов. Хората от Фондацията очакват обществеността сама да даде предложения за повод за местен патриотизъм, но с какво точно да се гордеем ще ни кажат учени от БАН. Очаква се в подбора да се включат ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“, но към тях може да се присъединят всички желаещи на сайта bggordost.com.  През следващите 3 месеца учениците ще правят своите предложения, ровейки се в исторически документи. С тях ще работи госпожа Анна Граматикова от Фондацията.  Всеки от фактите ще бъде проверяван от учени, а след това в БАН ще бъдат пресети и  подбрани точно тези от тях,които биха ни накарали да се чувстваме горди. Критериите са два: предложението да е свързано с „ПЪРВОТО“  или да е „НАЙ“- в България. Може да се отнасят до личност, събитие, природна забележителност и др.

Писателят – историк Георги Бялков взе думата, за да обърне внимание на няколко съществени факта, върху които той е работил – произхода на първата класическа писменост, езеровския пръстен,края на освободителната война и началото на революционната дейност на Левски в България – всичките свързани с община Първомай.

Ефтим Стефанов припомни, че това не е първото предложение за издание от подобен вид, но до сега пари не са се намирали.

Ако веднага се започне работа, книжката „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“ ще е готова до 5 месеца, в обем около 100-120 страници и с корична цена 5 лв. Тя ще е двуезичнана български и английски и ще е подходяща за подарък нагости на общината.

Теодора Кирякова

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  За
  Заинтересован
  6 -2
  15:45, 13 мар 2013
  Из дебрите на Гугъл и Уикипедия:

  Трима души от Борисовград са добоволци от Македоно-Одринското опълчение. В Междусъюзническата война 10-ти пехотен полк се сражава успешно срещу сръбските войски в състава на 4-та армия на ген. Н. Ковачев в Македония, включително в голямата битка при Калиманци през юли 1913 г.

  Природни забележителности:
  Връх Драгойна (813 м) — прастаро тракийско селище [15]
  с. Виница — едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в страната[16]
  Фосилни находки от гръбначни животни, представители на хоботните бозайници в землищата на селата Бяла река, Езерово и Православен
  Югоизточно от село Добри дол е известното праисторическо селище „Кале“, където животът е текъл интензивно от най-дълбока древност до падането на България под турско робство.

  Между Езерово и Драгойново е язовир „Езерово“, който предлага добри условия за риболовен туризъм.
  Ценен воден ресурс са термалните минерални извори в селата Драгойново и Бяла река.

  Една от основните забележителности в Община Първомай е в село Езерово - къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална българска поетеса Ваня Петкова. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от Община Първомай.
  • 55
   555
   11 -1
   19:24, 13 мар 2013
   Ето това трябва да изпратите на посочения в материала сайт.И всичко значимо за което се сетите, защото след няколко години никой няма да помни тези, които се давят в злобата си, а значимите неща за нашата община ще останат за поколенията. А е толкова елементарно това, което се пънат да сравняват някои. И Тазжан Наимова е повод да сме горди, и е е вложила много усилия, воля и талант в нейния спорт. И Караславов също е повод да сме горди, че е наш съгражданин с литературното наследство, което е оставил. Няма място за противопоставяне. А коя е Тазжан знае цял свят - който не знае може да се информира. Същото важи и за Караславов.
  • Ан
   анти заинтересован
   1 0
   20:36, 13 мар 2013
   Последния абзац е за изтриване, не може да се гордеем с тази откачалка Ваня Петкова и още по-лудата и дъщеря. Който ги харесва да си ги взима у тях 99 на сто от хората ще кажат, че са пълни кукумицини, тези рожби на българо- талибанската любов
 • 2
  Да
  даниела
  9 -1
  16:38, 13 мар 2013
  Не мога да повярвам,че забравиха писателя Георги Караславов,родом от Дебър!
 • 3
  Да
  даниела
  5 0
  16:43, 13 мар 2013
  Първомайската лютеница "Хорце".Простете невежеството ми ,но коя е Тезжан Наимова?
  • Lu
   lud_1363186896
   4 0
   17:01, 13 мар 2013
   Европейската шампионка по бягане .
  • 55
   555
   4 0
   19:31, 13 мар 2013
   Извинявам се за допуснатата грешка - Тезджан Наимова е името на спортистката.
 • 4
  Ин
  интелектуалец
  13 -3
  17:23, 13 мар 2013
  Доста по-лесно ще се напише многотомно издание "10 хиляди причини да се срамуваме, че сме първомайци". На първа страница ще е снимката на кмета, а нататък ще са изброени всичките местни олигарси, които натискат умишлено градеца ни в калта, заедно със всичките им далавери и деяния.
  Иначе всичките ни поводи за гордост на местна почва можем да ги потърсим в миналото, но е и в настоящето и бъдещето.
  • По
   последномаец
   3 0
   18:46, 13 мар 2013
   Не се знае дали първото място в този проект дали няма да е на кмета, със снимка.
 • 5
  Го
  ГОРД
  16 -1
  18:01, 13 мар 2013
  Единствения ни най-голям повод за гордост в тази държава е, че сме все още живи след всичките преходи, кризи и мародерства на които ни подложиха! Оцеляхме, всичко друго е срам!
 • 6
  Ли
  личка
  6 -2
  20:13, 13 мар 2013
  Ами като нито един първомаец не се гордее с нито едно нещо?
  Естествено, че хора от майната си ще търсят поводите за гордост.
  Тяхната е лесна - ще се погордеят, ще се погордеят, па ще си отидат по живо, по здраво с пълни джобове.
 • 7
  Фи
  Филан Кешиев
  10 -2
  20:26, 13 мар 2013
  Първомайци могат да съжеляват, че загуубиха една ууникална природна забележителност, която се намираше в землището на с, Караджалово- това енай-голямото находище на ,,БЯЛО КОКИЧЕ,,на площ от 2000 декара в северната част на селото,Находището идва от античността, но същото сега е унищожено с построяването върху него ВОЛТАИЧНАТА ЕЛЕКТРО ЦЕНТРАЛА ,КОЯТО ГО ПОКРИ И КОКИЧЕТАТА ЗАГИНАХА НЕОБРАТИМО,
 • 8
  Ли
  личка
  11 -2
  22:28, 13 мар 2013
  Довчера като ме заболеше корема от глад, Бойко Борисов бързаше от телевизора да ме убеди, че ме боли от преяждане.
  В Първомай подминаха и Бойко, и Царя, и всичките. Мен ми иде да го подпаля тоя град от четирите му страни, барабар със всичките му мошеници, те ще ме карат да се гордея с него.
  Майната ви на всичките
 • 9
  Из
  изумен
  13 -5
  22:54, 13 мар 2013
  Нашата гордост отдавна я смачкаха! Да ни пробутват подобни книжки и класации в момент, в който колабираме от немотия и изтощение наистина е голяма гавра!

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини