18 °C

Фондация ще ни учи как да се гордеем, че сме първомайци

Фондация „Българска гордост“ събра интелектуалци и ученици, за да представи идеята си за създаване на книжка със „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“. Николина Горова – изпълнителен директор на фондацията разказа, че техен  продукт е вече издаденият алманах „1000 причини да се гордеем, че сме българи“. С приповдигнат тон госпожата съобщи, че Първомай също присъства в него като града, в който е родена Тезджан Наимова. Впоследствие  Горова потвърди, че наоколо не са открити други причини за българска гордост. В изданието отсъстват всякакви местни природни, археологически, исторически и културни  забележителности, свързани гордостта на българите.

Цел на изготвянето на книжки от този тип е българите да се върнат към духовното и в сътрудничество с подрастващите да  преодолеят дефицита му. Партньори на фондацията са три национални медии – „Дарик“, БНТ и вестник „Стандарт“.

След излизането от печат на „1000-та причини“ е възникнала идеята „Всеки град сам да напише своята книга“. Проведени са разговори с кметовете на всички общини в България и един от първите „прегърнал“ това предложение е първомайският – Ангел Папазов. Хората от Фондацията очакват обществеността сама да даде предложения за повод за местен патриотизъм, но с какво точно да се гордеем ще ни кажат учени от БАН. Очаква се в подбора да се включат ученици от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ“Св.св. Кирил и Методий“, но към тях може да се присъединят всички желаещи на сайта bggordost.com.  През следващите 3 месеца учениците ще правят своите предложения, ровейки се в исторически документи. С тях ще работи госпожа Анна Граматикова от Фондацията.  Всеки от фактите ще бъде проверяван от учени, а след това в БАН ще бъдат пресети и  подбрани точно тези от тях,които биха ни накарали да се чувстваме горди. Критериите са два: предложението да е свързано с „ПЪРВОТО“  или да е „НАЙ“- в България. Може да се отнасят до личност, събитие, природна забележителност и др.

Писателят – историк Георги Бялков взе думата, за да обърне внимание на няколко съществени факта, върху които той е работил – произхода на първата класическа писменост, езеровския пръстен,края на освободителната война и началото на революционната дейност на Левски в България – всичките свързани с община Първомай.

Ефтим Стефанов припомни, че това не е първото предложение за издание от подобен вид, но до сега пари не са се намирали.

Ако веднага се започне работа, книжката „100 причини да се гордеем, че живеем в Първомай“ ще е готова до 5 месеца, в обем около 100-120 страници и с корична цена 5 лв. Тя ще е двуезичнана български и английски и ще е подходяща за подарък нагости на общината.

Теодора Кирякова

Георги Бялков
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (16)

 • 1
  За
  Заинтересован
  6 -2
  15:45, 13 мар 2013
  Из дебрите на Гугъл и Уикипедия:

  Трима души от Борисовград са добоволци от Македоно-Одринското опълчение. В Междусъюзническата война 10-ти пехотен полк се сражава успешно срещу сръбските войски в състава на 4-та армия на ген. Н. Ковачев в Македония, включително в голямата битка при Калиманци през юли 1913 г.

  Природни забележителности:
  Връх Драгойна (813 м) — прастаро тракийско селище [15]
  с. Виница — едно от малкото естествени находища на блатно кокиче в страната[16]
  Фосилни находки от гръбначни животни, представители на хоботните бозайници в землищата на селата Бяла река, Езерово и Православен
  Югоизточно от село Добри дол е известното праисторическо селище „Кале“, където животът е текъл интензивно от най-дълбока древност до падането на България под турско робство.

  Между Езерово и Драгойново е язовир „Езерово“, който предлага добри условия за риболовен туризъм.
  Ценен воден ресурс са термалните минерални извори в селата Драгойново и Бяла река.

  Една от основните забележителности в Община Първомай е в село Езерово - къщата-музей на известната българска поетеса Ваня Петкова, която прекарва последните 9 години от живота си там. Именно в Езерово са написани последните литературни шедьоври на талантливата и уникална българска поетеса Ваня Петкова. Къщата-музей е в самото начало на селото с паметна плоча, дарена от Община Първомай.
  • 55
   555
   11 -1
   19:24, 13 мар 2013
   Ето това трябва да изпратите на посочения в материала сайт.И всичко значимо за което се сетите, защото след няколко години никой няма да помни тези, които се давят в злобата си, а значимите неща за нашата община ще останат за поколенията. А е толкова елементарно това, което се пънат да сравняват някои. И Тазжан Наимова е повод да сме горди, и е е вложила много усилия, воля и талант в нейния спорт. И Караславов също е повод да сме горди, че е наш съгражданин с литературното наследство, което е оставил. Няма място за противопоставяне. А коя е Тазжан знае цял свят - който не знае може да се информира. Същото важи и за Караславов.
  • Ан
   анти заинтересован
   1 0
   20:36, 13 мар 2013
   Последния абзац е за изтриване, не може да се гордеем с тази откачалка Ваня Петкова и още по-лудата и дъщеря. Който ги харесва да си ги взима у тях 99 на сто от хората ще кажат, че са пълни кукумицини, тези рожби на българо- талибанската любов
 • 2
  Да
  даниела
  9 -1
  16:38, 13 мар 2013
  Не мога да повярвам,че забравиха писателя Георги Караславов,родом от Дебър!
 • 3
  Да
  даниела
  5 0
  16:43, 13 мар 2013
  Първомайската лютеница "Хорце".Простете невежеството ми ,но коя е Тезжан Наимова?
  • Lu
   lud_1363186896
   4 0
   17:01, 13 мар 2013
   Европейската шампионка по бягане .
  • 55
   555
   4 0
   19:31, 13 мар 2013
   Извинявам се за допуснатата грешка - Тезджан Наимова е името на спортистката.
 • 4
  Ин
  интелектуалец
  13 -3
  17:23, 13 мар 2013
  Доста по-лесно ще се напише многотомно издание "10 хиляди причини да се срамуваме, че сме първомайци". На първа страница ще е снимката на кмета, а нататък ще са изброени всичките местни олигарси, които натискат умишлено градеца ни в калта, заедно със всичките им далавери и деяния.
  Иначе всичките ни поводи за гордост на местна почва можем да ги потърсим в миналото, но е и в настоящето и бъдещето.
  • По
   последномаец
   3 0
   18:46, 13 мар 2013
   Не се знае дали първото място в този проект дали няма да е на кмета, със снимка.
 • 5
  Го
  ГОРД
  16 -1
  18:01, 13 мар 2013
  Единствения ни най-голям повод за гордост в тази държава е, че сме все още живи след всичките преходи, кризи и мародерства на които ни подложиха! Оцеляхме, всичко друго е срам!
 • 6
  Ли
  личка
  6 -2
  20:13, 13 мар 2013
  Ами като нито един първомаец не се гордее с нито едно нещо?
  Естествено, че хора от майната си ще търсят поводите за гордост.
  Тяхната е лесна - ще се погордеят, ще се погордеят, па ще си отидат по живо, по здраво с пълни джобове.
 • 7
  Фи
  Филан Кешиев
  10 -2
  20:26, 13 мар 2013
  Първомайци могат да съжеляват, че загуубиха една ууникална природна забележителност, която се намираше в землището на с, Караджалово- това енай-голямото находище на ,,БЯЛО КОКИЧЕ,,на площ от 2000 декара в северната част на селото,Находището идва от античността, но същото сега е унищожено с построяването върху него ВОЛТАИЧНАТА ЕЛЕКТРО ЦЕНТРАЛА ,КОЯТО ГО ПОКРИ И КОКИЧЕТАТА ЗАГИНАХА НЕОБРАТИМО,
 • 8
  Ли
  личка
  11 -2
  22:28, 13 мар 2013
  Довчера като ме заболеше корема от глад, Бойко Борисов бързаше от телевизора да ме убеди, че ме боли от преяждане.
  В Първомай подминаха и Бойко, и Царя, и всичките. Мен ми иде да го подпаля тоя град от четирите му страни, барабар със всичките му мошеници, те ще ме карат да се гордея с него.
  Майната ви на всичките
 • 9
  Из
  изумен
  13 -5
  22:54, 13 мар 2013
  Нашата гордост отдавна я смачкаха! Да ни пробутват подобни книжки и класации в момент, в който колабираме от немотия и изтощение наистина е голяма гавра!

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини