Палатков лагер "Град на промяната" изникна пред парламента

"Град на промяната" - така нарекоха двете палатки, издигнати в градинката до Народното събрание, протестиращи, които се обявиха, че са представители на сдружение "Орлов мост", предаде Стандарт нюз.

През 1990 година също беше издигнат палатков лагер пред президентството и бе наречен "Градът на истината".

Протестиращи срещу монополите издигнаха в понеделник първите палатки в градинката между парламента и Софийския университет.

След това палатки ще бъдат разпънати и пред президентството. Те ще останат пред сградите на властта, докато не се изпълнят исканията на учреденото в неделя гражданско движение.

Нашето присъствие тук е своеобразно упражняване на натиск върху парламента до последния му работен ден - 12 март, да приеме следните 3 решения, обяви Янаки Ганчев, един от организаторите на протестите на Орлов мост:

- да свика референдум за ВНС
- промяна в Изборния кодекс, която да даде възможност на гражданите да участват пряко в изборите със свои представители
- мораториум на изпълнителните дела на банки и монополи по бързите производства срещу граждани. Мораториумът да действа до "решение на проблема" от следващото 42-ро НС


Тези са основните искания, обясни Янаки Ганчев. Когато народните представители изпълнят исканията ни, хората ще се приберат по домовете си, заяви той.

"Искаме свободен достъп до изборите на гражданите без посредничеството на партии, чрез инициативни комитети с преференциални листи, което означава, че ще се гласува за личност.

Искаме премахване на мъртвите души от избирателните списъци чрез предварителна регистрация, т.нар. активна регистрация. Искаме възможност за отзоваване на депутатите чрез механизма на референдума или изборната ни система. Четвърто – искаме гражданско участие в ЦИК и РИК с възможност за пълен контрол на процеса. Искаме тези промени да влязат в Избирателния кодекс", заяви пред БНР друг лидери на протестиращите - Ангел Славчев.

Протестиращите вече са изпратили писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, където посочват исканията си.



По повод обявеното намерение на 9 март сдружението Орлов мост да се събере в зала "Арена Армеец" на национална конференция, Ганчев обясни, че нямат никакво намерение да плащат наема за спортната зала. Тя е държавна и искаме държавата да я даде на народа, за да проведе националната си протестна конференция, каза той. Протестиращите днес щели да отидат и при министъра на спорта в оставка Свилен Нейков, за да му обявят това свое намерение. "23 години достатъчно сме плащали, вече няма. Ако трябва ще превземем залата и ще проведем конференцията си", отсече Ганчев.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини