Дебърци почетоха Яворов

Тодор Иванов

Председателят на Фондация „Яворов” и уредник на Къщата – музей в Чирпан, писателят Тодор Иванов гостува на Дебър по повод 135 години от рождението на Пейо Яворов. Логичен завършек на месеца на виното и любовта беше поетичната вечер „Душата ми над тебе бисер ще поръси”, организирана от НЧ „Пробуда-кв.Дебър-1905 г.” В препълнената зала прозвуча песента „Ден денувам” по стихове на Яворов в изпълнение на Ангел Ангелов. След емоционалното обръщение на литератора Лили Запрянова прозвучаха едни от най-хубавите Яворови любовни творби, представени от Марияна Запрянова и Атанаска Велева.

Гостът от Чирпан грабна публиката със сладкодумно и увлекателно слово за трите големи любови на поета – Мина, Лора и Дора Габе. Стана дума и за революционната дейност на поета, както и за дълбоката обич на арменците към именития чирпанлия.

Накрая публиката имаше удоволствието да попътува виртуално до Париж, София, гр.Елена и Чирпан посредством документалния филм „Тя, мина. Мина”. Този филм вече е разпространен в 25 населени места във Франция, но в България прожекциите започват сега и Дебър е четвъртото място, където се гледа.

Вечерта завърши с обещание за нови творчески срещи, а Тодор Иванов получи книги от дебърски творци.

Нели Атанасова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини