2 °C

Ученици се учат да създават преди да рушат, да дават преди да вземат и да уважават мнението на другия

В Клуба по толерантност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ участват ученици от 6 клас, които ежеседмично, в рамките на два учебни часа провеждат срещите си. Госпожа Павлина Георгиева е ръководител на клуба. С нейна помощ децата дискутират теми като приятелство, любов, взаимоотношения в семейството, взаимоотношения между ученици и учители и др. Целта е да се обърне по-голямо внимание на семейните ценности и моралните добродетели, които в днешно време губят своите позиции по различни причини. Използват се сюжетно-ролеви игри, които след това се анализират от участниците- кой как се е чувствал докато е бил в роля, кое е било по-лесно – да изиграеш положителния или отрицателния герой; как бихме постъпили в подобна ситуация.

Разискват се казуси и случки, които учениците лично са преживяли. Според госпожа Георгиева, по този начин те се учат да проявяват търпимост към останалите. Да бъдеш толерантен означава да разбереш, че светът не е създаден само за теб. И да се научиш да не рушиш преди да можеш да създаваш, да даваш преди да вземаш и не на последно място, да уважаваш мнението на другия.

В основата на дейността на клуба стой Притчата за толерантността: един мирянин попитал изповедник на християнството, да му обясни принципите на религията с едно изречение. Тогава християнинът му казал:

- Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.

Преди месец Клуба по толерантност проведе и първата си представителна изява. На нея присъстваха ученици, учители и приятели на участниците в клуба. Методите на работа, които използваха бяха същите като в редовните занимания - сюжетно-ролеви игри, дискусия по отделни казуси, работа в екип.

В началото на изявата гостите имаха възможност да споделят какво означава думата „толерантност”. След като всеки, който пожела да се включи, изказа своето мнение, обобщиха смисъла на това човек да бъде толерантен. За награда на всички отговорили, участниците в клуба им подариха сувенири, които предварително бяха изработили ръчно.

Предложиха на гостите да се включат в една игра, с цел създаване на приятна и открита атмосфера, подходяща за работа в следващия етап на изявата. Децата от клуба бяха настроени приятелски , използваха прости думи, насърчаваха отговорите на присъстващите.

Следващият етап бе разиграване на казус и задаване на въпроси към зрителите. Всеки имаше възможност да отговори и отново получи като подарък сувенир от клуба.

След това си припомниха отделни откъси от приказката „Красавицата и звяра”Изборът на тази приказка не беше случаен - в нея много добре е представена промяната в характера на принца, който отначало е груб, безъсречен и студен, но накрая любовта го променя и той открива в себе си всички добродетели, които са най-голямото богатство за човек. Избраните откъси предизвикаха много въпроси и дискусии върху тях.

Учениците обобщиха, че любовта е тази, която е променила принца-звяр. Децата от клуба изработиха заедно с гостите сувенири,посветени на любовта. Докато едни работеха, други имаха възможност да потанцуват на приятна музика и да се почерпят от подготвената трапеза.

Клубът по толерантност е част от най-мащабния проект по схемата” Да направим училището привлекателно за младите хора”, реализирана по ОП „ Развитие на човешките ресурси“.

Parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини