14 °C

Ученици се учат да създават преди да рушат, да дават преди да вземат и да уважават мнението на другия

В Клуба по толерантност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ участват ученици от 6 клас, които ежеседмично, в рамките на два учебни часа провеждат срещите си. Госпожа Павлина Георгиева е ръководител на клуба. С нейна помощ децата дискутират теми като приятелство, любов, взаимоотношения в семейството, взаимоотношения между ученици и учители и др. Целта е да се обърне по-голямо внимание на семейните ценности и моралните добродетели, които в днешно време губят своите позиции по различни причини. Използват се сюжетно-ролеви игри, които след това се анализират от участниците- кой как се е чувствал докато е бил в роля, кое е било по-лесно – да изиграеш положителния или отрицателния герой; как бихме постъпили в подобна ситуация.

Разискват се казуси и случки, които учениците лично са преживяли. Според госпожа Георгиева, по този начин те се учат да проявяват търпимост към останалите. Да бъдеш толерантен означава да разбереш, че светът не е създаден само за теб. И да се научиш да не рушиш преди да можеш да създаваш, да даваш преди да вземаш и не на последно място, да уважаваш мнението на другия.

В основата на дейността на клуба стой Притчата за толерантността: един мирянин попитал изповедник на християнството, да му обясни принципите на религията с едно изречение. Тогава християнинът му казал:

- Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.

Преди месец Клуба по толерантност проведе и първата си представителна изява. На нея присъстваха ученици, учители и приятели на участниците в клуба. Методите на работа, които използваха бяха същите като в редовните занимания - сюжетно-ролеви игри, дискусия по отделни казуси, работа в екип.

В началото на изявата гостите имаха възможност да споделят какво означава думата „толерантност”. След като всеки, който пожела да се включи, изказа своето мнение, обобщиха смисъла на това човек да бъде толерантен. За награда на всички отговорили, участниците в клуба им подариха сувенири, които предварително бяха изработили ръчно.

Предложиха на гостите да се включат в една игра, с цел създаване на приятна и открита атмосфера, подходяща за работа в следващия етап на изявата. Децата от клуба бяха настроени приятелски , използваха прости думи, насърчаваха отговорите на присъстващите.

Следващият етап бе разиграване на казус и задаване на въпроси към зрителите. Всеки имаше възможност да отговори и отново получи като подарък сувенир от клуба.

След това си припомниха отделни откъси от приказката „Красавицата и звяра”Изборът на тази приказка не беше случаен - в нея много добре е представена промяната в характера на принца, който отначало е груб, безъсречен и студен, но накрая любовта го променя и той открива в себе си всички добродетели, които са най-голямото богатство за човек. Избраните откъси предизвикаха много въпроси и дискусии върху тях.

Учениците обобщиха, че любовта е тази, която е променила принца-звяр. Децата от клуба изработиха заедно с гостите сувенири,посветени на любовта. Докато едни работеха, други имаха възможност да потанцуват на приятна музика и да се почерпят от подготвената трапеза.

Клубът по толерантност е част от най-мащабния проект по схемата” Да направим училището привлекателно за младите хора”, реализирана по ОП „ Развитие на човешките ресурси“.

Parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини