21 °C

Ученици се учат да създават преди да рушат, да дават преди да вземат и да уважават мнението на другия

В Клуба по толерантност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ участват ученици от 6 клас, които ежеседмично, в рамките на два учебни часа провеждат срещите си. Госпожа Павлина Георгиева е ръководител на клуба. С нейна помощ децата дискутират теми като приятелство, любов, взаимоотношения в семейството, взаимоотношения между ученици и учители и др. Целта е да се обърне по-голямо внимание на семейните ценности и моралните добродетели, които в днешно време губят своите позиции по различни причини. Използват се сюжетно-ролеви игри, които след това се анализират от участниците- кой как се е чувствал докато е бил в роля, кое е било по-лесно – да изиграеш положителния или отрицателния герой; как бихме постъпили в подобна ситуация.

Разискват се казуси и случки, които учениците лично са преживяли. Според госпожа Георгиева, по този начин те се учат да проявяват търпимост към останалите. Да бъдеш толерантен означава да разбереш, че светът не е създаден само за теб. И да се научиш да не рушиш преди да можеш да създаваш, да даваш преди да вземаш и не на последно място, да уважаваш мнението на другия.

В основата на дейността на клуба стой Притчата за толерантността: един мирянин попитал изповедник на християнството, да му обясни принципите на религията с едно изречение. Тогава християнинът му казал:

- Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.

Преди месец Клуба по толерантност проведе и първата си представителна изява. На нея присъстваха ученици, учители и приятели на участниците в клуба. Методите на работа, които използваха бяха същите като в редовните занимания - сюжетно-ролеви игри, дискусия по отделни казуси, работа в екип.

В началото на изявата гостите имаха възможност да споделят какво означава думата „толерантност”. След като всеки, който пожела да се включи, изказа своето мнение, обобщиха смисъла на това човек да бъде толерантен. За награда на всички отговорили, участниците в клуба им подариха сувенири, които предварително бяха изработили ръчно.

Предложиха на гостите да се включат в една игра, с цел създаване на приятна и открита атмосфера, подходяща за работа в следващия етап на изявата. Децата от клуба бяха настроени приятелски , използваха прости думи, насърчаваха отговорите на присъстващите.

Следващият етап бе разиграване на казус и задаване на въпроси към зрителите. Всеки имаше възможност да отговори и отново получи като подарък сувенир от клуба.

След това си припомниха отделни откъси от приказката „Красавицата и звяра”Изборът на тази приказка не беше случаен - в нея много добре е представена промяната в характера на принца, който отначало е груб, безъсречен и студен, но накрая любовта го променя и той открива в себе си всички добродетели, които са най-голямото богатство за човек. Избраните откъси предизвикаха много въпроси и дискусии върху тях.

Учениците обобщиха, че любовта е тази, която е променила принца-звяр. Децата от клуба изработиха заедно с гостите сувенири,посветени на любовта. Докато едни работеха, други имаха възможност да потанцуват на приятна музика и да се почерпят от подготвената трапеза.

Клубът по толерантност е част от най-мащабния проект по схемата” Да направим училището привлекателно за младите хора”, реализирана по ОП „ Развитие на човешките ресурси“.

Parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини