Ученици се учат да създават преди да рушат, да дават преди да вземат и да уважават мнението на другия

В Клуба по толерантност в СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ участват ученици от 6 клас, които ежеседмично, в рамките на два учебни часа провеждат срещите си. Госпожа Павлина Георгиева е ръководител на клуба. С нейна помощ децата дискутират теми като приятелство, любов, взаимоотношения в семейството, взаимоотношения между ученици и учители и др. Целта е да се обърне по-голямо внимание на семейните ценности и моралните добродетели, които в днешно време губят своите позиции по различни причини. Използват се сюжетно-ролеви игри, които след това се анализират от участниците- кой как се е чувствал докато е бил в роля, кое е било по-лесно – да изиграеш положителния или отрицателния герой; как бихме постъпили в подобна ситуация.

Разискват се казуси и случки, които учениците лично са преживяли. Според госпожа Георгиева, по този начин те се учат да проявяват търпимост към останалите. Да бъдеш толерантен означава да разбереш, че светът не е създаден само за теб. И да се научиш да не рушиш преди да можеш да създаваш, да даваш преди да вземаш и не на последно място, да уважаваш мнението на другия.

В основата на дейността на клуба стой Притчата за толерантността: един мирянин попитал изповедник на християнството, да му обясни принципите на религията с едно изречение. Тогава християнинът му казал:

- Ти искаш да ти обясня правилата на религията с едно изречение – добре! Просто прави на другите това, което искаш да правят и те на теб.

Преди месец Клуба по толерантност проведе и първата си представителна изява. На нея присъстваха ученици, учители и приятели на участниците в клуба. Методите на работа, които използваха бяха същите като в редовните занимания - сюжетно-ролеви игри, дискусия по отделни казуси, работа в екип.

В началото на изявата гостите имаха възможност да споделят какво означава думата „толерантност”. След като всеки, който пожела да се включи, изказа своето мнение, обобщиха смисъла на това човек да бъде толерантен. За награда на всички отговорили, участниците в клуба им подариха сувенири, които предварително бяха изработили ръчно.

Предложиха на гостите да се включат в една игра, с цел създаване на приятна и открита атмосфера, подходяща за работа в следващия етап на изявата. Децата от клуба бяха настроени приятелски , използваха прости думи, насърчаваха отговорите на присъстващите.

Следващият етап бе разиграване на казус и задаване на въпроси към зрителите. Всеки имаше възможност да отговори и отново получи като подарък сувенир от клуба.

След това си припомниха отделни откъси от приказката „Красавицата и звяра”Изборът на тази приказка не беше случаен - в нея много добре е представена промяната в характера на принца, който отначало е груб, безъсречен и студен, но накрая любовта го променя и той открива в себе си всички добродетели, които са най-голямото богатство за човек. Избраните откъси предизвикаха много въпроси и дискусии върху тях.

Учениците обобщиха, че любовта е тази, която е променила принца-звяр. Децата от клуба изработиха заедно с гостите сувенири,посветени на любовта. Докато едни работеха, други имаха възможност да потанцуват на приятна музика и да се почерпят от подготвената трапеза.

Клубът по толерантност е част от най-мащабния проект по схемата” Да направим училището привлекателно за младите хора”, реализирана по ОП „ Развитие на човешките ресурси“.

Parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини