BBC: Изкоренена корупция и край на бедността - обещания напразни

Какво ли не се случи в България през последните дни. Политици изхвърчат от парламента, хората са по улиците. Президентът Росен Плевнелиев говори от телевизионните екрани, но изглежда объркан. И с основателна причина, пише в материал за ситуацията в страната ни BBC.

Премиерът Бойко Борисов подаде оставка и взе със себе си целия кабинет. Опозицията в лицето на социалистите и Движението за права и свободи искат предсрочни избори в края на април или началото на май.

Десетките хиляди българи, чиито улични протести свалиха правителството, настояват за основни реформи. Полицаите извън сградата на парламента изглеждат несигурни – за какво са там? Да спрат протестиращите или да им помогнат да спрат депутатите от измъкване?

За щастие на президента и на полицията, България има опит в уличните протести, служебните правителства и новите политически движения.

Без промяна

През 1997 година социалистическото правителство падна след улични барикади и хиперинфлация. Бившият цар – Симеон Сакскобурготски – победи на парламентарните избори през 2001, но сякаш никога не се настани на премиерския стол подобаващо. ГЕРБ пък спечели недвусмислена победа през 2009 година с обещания да изкорени корупцията и да сложи край на бедността – нито едно от тези обещания обаче не беше изпълнено.

„Може да се каже, че падането на правителството е отговор на волята на българската демокрация“, казва Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София.

„Но от гледната точка на тези, които искат ниски сметки за ток и високи доходи, нищо не се е променило. Ситуацията сякаш се влоши. Вече няма адрес, към който да се прати тяхното послание“, казва още той.

Докато някои коментатори предполагат, че оттеглянето на премиера е по-скоро признак на страх, други смятат, че той просто е нямал друг избор.

След като министър-председателят и бивш бодигард излезе на стълбите пред парламента, когато Народното събрание одобри оставката му, той изглеждаше неспокоен и изплашен. Той се отправи към непоколебимите си поддръжници, ръкува се с няколко фенове и след това отново се отправи към сградата.

Минути преди това той обвини почетния председател на ДПС Ахмед Доган в подготвян атентат срещу него. По-късно се оказа, че предполагаемият заговор се е случил преди 8 години. Бившият ръководител на тайните служби пък обвини министър-председателя, че споделя държавни тайни из парламента.

„Хората, които са по улиците, варират между най-бедните до средната класа“, казва 31-годишният Ангел Славчев, един от тримата млади мъже, които организираха протестите.

Попитахме го за насилието при някои от протестите, което доведе до кървави сблъсъци с полицията.

„Заключението ни е, че младите хора бяха много афектирани. Но няма да се случи отново. Доказахме го в неделя“, казва той.

Десетки хиляди протестираха из София и други градове в страната на 24 февруари.

Социалистически тласък

„Ние сме за радикална промяна, за демократична и социална България“, казва лидерът на БСП Сергей Станишев пред BBC. Той подбира думите си внимателно.

„Демократичните постижения през последните две десетилетия бяха съсипани от това правителство“, категоричен е председателят на БСП.

“Десетките хиляди по улиците представляват една важна част от обществото, но има и много хора, които имат партийни симпатии. И за първи път, ние водим в социологическите проучвания", допълва той.

"Дойдох тук за истина, за свобода и справедливост. Особено справедливост, тъй като това е огромен проблем в обществото ни“, казва Вихрен пред BBC, който е заедно с жена си на протестите.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини