Млади фермери мерят сили, борят се за националното състезание

Състзанито за растениевъди. Победителят Божидар Цонков е вторият отляво

ПГСС „Васил Левски“ тази година ще бъде домакин на националния кръг от състезанието „Млад фермер“.  През месец май тук ще се съберат победителите от регионалните първенства на професионалните гимназии по селско стопанство.

Въпреки отреденото домакинство, за да участват в последния кръг, местните млади фермери преминават през всички етапи на състезанието. През последните три дни се проведоха и надпреварите в различните направления на училищно ниво.

Животновъдите се състезаваха в два кръга – хигиена на млеконадоя и разпознаване на фуражи. За втора поредна година победител стана абитуриентът Живко Тенев от кв.Дебър. През 2012-та той се класира на трето място в регион Южна България, а тази година е с надеждата за призово място и на националния кръг. Това би му осигурило и  прием в  Аграрния университет в Пловдив. Живко не е ученик в специалност „Животновъдство“. Той учи за техник на селскостопанска техника, но е наясно със задълженията на работещите във ферма. Практиката на учениците и състезанията се провеждат в Бяла река, в кравефермата на Иван Иванов. Подгласници на Живко станаха Георги Господинов и Красимир Димитров.

Младите растениевъди трябваше да разпознават семена от различни култури и да покажат как се зарязва лозя. Случайно или не, но това съвпадна с 14 февруари – Денят на лозаря. Единадесетокласникът Божидар Цонков се справи най- добре от всички и остави зад себе си Ана Бориславова и Румяна Милкова.

Най- атрактивното състезание беше за механизатори. Освен да покажат майсторско управление, младежите трябваше и да окачат ремарке на трактор. С лекота с поставена задача се справи Господин Демирев. На второ място отново остана Георги Господинов, а трети е Мирослав Диневски. Механизаторите, за да покажат как се справят на полигон трябваше задължително да представят шофьорски книжки с категория „Т“.

Живко Тенев разпознава фуражи
В трактора е Господин Демирев
Публиката наблюдава как се справят механизаторите
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини