Преработват логото за сметка на създателите му

С глоба от 50 000 лева ще бъдат наказани авторите на нелепото туристическо лого на страната ни. Освен това те ще трябва да направят бързо и нов, по-добър проект. Това съобщи министърът на икономиката Делян Добрев на откриването на 30-та международна борса "Ваканция и СПА" днес, предаде Стандарт нюз.

Логото направи обединение "Бранд България". То обаче бързо се сдоби с печална слава. Първо се оказа, че розата в него е заимствана от герба на БСП. След това дизайнери и художници го разкритикуваха. Културният министър Вежди Рашидов се произнесе, че новото лого граничи с кича и е "шарено като бонбон от панаир". По форумите пък "ласкавите" сравнения за него стигнаха до "яйца на очи", "салата" и други кулинарни асоциации.

"Бранд България" няма да получи обратно внесената банкова гаранция за изработване на проекта. Тя е в размер на 3 % от стойността на договора за изработка и възлиза на 50 000 лева. Освен това консорциумът ще трябва да предложи нов дизайн на туристическо лого.

В тази връзка в понеделник ще бъде проведена среща с авторите, за да се уточнят критериите, според които ще бъде ребрандирано логото, обясни зам.-икономическият министър Иво Маринов. Една от идеите е обединение "Бранд България" да обяви конкурс, в който да участват художници, дизайнери, експерти в туризма и всеки, който има идея как да изглежда националното ни лого. Избраното изображение накрая трябва да бъде премирано с предварително ясна сума, която ще бъде платена от консорциума.

Ситуацията с логото се оказа объркваща дори за изложителите на "Ваканция и СПА", тъй като част от туроператорите бяха избрали за рекламните си материали новото лого, а други използваха старото, което прилича на слънце или роза.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини