Само гърците ни бият по рушвети в Европа. Преглед на печата

24 часа: Майка си разпродава и дрехите, за да живее дъщеря й

52-годишната Стефка Нисторова от видинското с. Бело поле разпродава дрехите и покъщнината си, за да живее дъщеря й.

Биляна от дете страда от инсулинозависим диабет. Днес 30-годишната жена, оцеляла по чудо след диабетна кома, вече е загубила и зрението си. Увредени са и бъбреците й. Жива я поддържа диализата.

 

Труд:  Холандски хайки на КАТ по празниците

Вълна от масови полицейски проверки ще залее пътища и магистрали по празниците, съобщиха от КАТ. Началото бе сложено през тази седмица в София с прегледи на зимната готовност на автомобилите. Кулминацията обаче ще е от днес - Никулден и покрай студентския празник 8 декември, когато започват масови тестове за алкохол и наркотици в столичния Студентски град, край хотели в Банско, Пампорово, Боровец, Слънчев бряг и Златни пясъци.

Труд: Плевнелиев в спор с Дянков за коледните надбавки

„При планирания в началото на годината дефицит от 1,3% смятам, че той предоставя възможност за еднократно раздаване на коледни надбавки за пенсионерите", заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на все по-упоритите сигнали от Финансовото министерство и от НОИ, че възрастните хора най-вероятно ще се разминат с добавки към пенсиите си.

Така държавният глава влезе в пряк спор с финансист №I- Симеон Дянков, който неведнъж е отстоявал позицията да няма коледни бонуси за хората от трета възраст. Плевнелиев подкрепи тезата си за тази възможност, като посочи, че планираният дефицит не само, че го позволява, но дори е по-нисък, очертава се около 0,8%, така че е "комфортен" за раздаване на коледни надбавки.

 

Стандарт: Коледните добавки опасни за здравето

Надеждата умира последна. Надеждата за коледни добавки към пенсиите е в дълбока кома. Почти чука на райските врати. Сега единственият, който може да я върне жива и здрава, е ... Естествено Бойко Борисов. Най-големият плащач в държавата. Човекът, който оправя сметките, независимо дали са чужди или свои.

С мощен гонг играта на социалното величие Тотю Младенов и финансовия великан Симеон Дянков на тука има, тука нема свърши. Много продължи този двубой. Доста подриблираха състезателите с пенсионерските емоции. Накрая мачът се оказа достоен за играчите, крайният резултат е "нема пари".

Стандарт: Само гърците ни бият по рушвети в Европа

Гърците ни задминаха по рушвети в Европейския съюз, но България си остава устойчиво корумпирана държава. Това са изводите, които могат да се направят от  изследване на "Трансперанси интернешънъл" за 2012 г. От всички 27 страни членки на ЕС южната ни съседка е с най-лош резултат с 36 пункта. Тази година се използва нова скала за рушвети от 0 до 100, като най-много точки получават страните, където усещането за корупция е най-малко, а 0 - най-корумпираните. Според изпълнителния директор на фондация "Прозрачност без граници" Калин Славов настоящето правителство не противодейства успешно на тенденцията за високи нива на корупцията и по резултати изоставаме дори от страни като кандидат-членки, например Македония. Ние следваме гърците по петите с индекс 41 и сме преди италианците, които са само с пункт зад нас. Следват Румъния - индекс 44, Словакия - индекс 49, а подкупите са почти непознати за Дания и Финландия.

Монитор: 1/2 от софиянците плащат парното

Броят на редовните платци на „Топлофикация София" има лек ръст. Почти 51% от абонатите си плащат редовно сметките, показва отчетът за финансово-икономическото състояние на дружеството за първите 9 месеца на 2012 г., внесен в Столичния общински съвет. 205 038 са клиентите, които си плащат всеки месец и нямат нито едно закъснение. С една просрочена сметка са 11,46% от абонатите. Със задължения от 1 до 2 г. са 8,44 на сто, или 34 000 клиенти на „Топлофикация София".

Монитор: Спират с камери хулиганите около Националния стадион

Общинските камери спират погромите и побоищата, извършвани от футболни хулигани около Националния стадион „Васил Левски". Те ще бъдат свързани с полицията до края на март и ще дебнат за нарушители по време на мачове. „По този начин полицията ще може да реагира не само на сбивания между агитките, но и при рушене на спирки, подлези и кошчета", обясни шефът на дирекцията за обществен ред в общината Красимир Димитров.

 

Монитор: Максималната пенсия става 770 лева

Пенсиите ще бъдат повишени средно с 9,3 на сто от 1 април 2013 г. Това решиха вчера депутатите, след като приеха на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина. Най-голямо увеличение е предвидено за хората, които са се пенсионирали до 31 декември 2009 г. Парите им за старост ще скочат с 9,8%. Тези, които са се пенсионирали през 2010 г., ще могат да разчитат на увеличение от 8,8 на сто.

 

Сега: България продължава да тъне в корупция, изпреварена само от Гърция

Страната ни е в тотален застой в борбата с корупцията, оставайки и тази година на дъното в класацията за подкупност на държавите в Европейския съюз. Най-тревожните и ниски оценки в ЕС получиха България, която е на предпоследно място, и Гърция, която е след нея. Това съобщава докладът за 2012 г. на международната организация "Прозрачност без граници" , която този път е направила изчисленията си по нов, по-точен метод. Стойността на българския индекс е 41 по скала от 100 пункта, което доказва, че през изминалата година властта не е положила никакви усилия за намаляването на корупционните нива. Оценка под 50 пункта е показател за опасно висока подкупност. На световно ниво пък се нареждаме на 75-о място измежду 176 изследвани страни.

Дума: Посрещаме Никулден предимно с гръцка риба

На един от най-големите зимни празници Никулден българинът традиционно слага на трапезата си риба. Тази година обаче търговците предлагат предимно внос от Гърция, установи проверка на ДУМА.

Същевременно българската риба се изнася за съседна Румъния. "Каквото уловим, го пращаме на комшиите, защото ни плащат двойно повече", признават рибари и търговци от Търново и Русе. Стотици шарани вече са отплували към румънските трапези. Хитът в северната ни съседка е българската пъстърва. У нас килото върви по 9-12 лв., а оттатък Дунав - по 10 евро. По нашите магазини съседите най-често търсят шаран, сом, толстолоб и каракуда.

Търговците отбелязват, че търсенето на шаран тази година е много по-ниско в сравнение с минали години, въпреки че цената му не е променяна. Люспестата риба се предлага средно по 6 до 7,50 лв. килограма. Най-малките шарани тежат около три, а най-големите достигат до десет килограма. В някои търговски вериги цената му пада и до 5 лв./кг в замразен вид.

Почитателите на морски риби предпочитат пъстърва и скумрия, която в зависимост от това дали е замразена или прясна се предлага между 6,50 и 8,50 лв. В този диапазон може да се намерят още мерлуза (7 лв.), котлет от акула (8,90 лв.), хек (7,50 лв.), щука (8 лв.), сафрид (7,50 лв. ), сом (7 лв.), мряна (7,50 лв.) и филе от толостолоб - по 7 лв./кг.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини