Що е то прозрачност и свобода на словото и дали го знаят първомайските първенци?

За обществото не е интересно да разбере кое е най-важното и кое най-трудното решение, взети от настоящия състав на Общинския съвет през първата година от мандата му. Такова е мнението на председателя на местния парламент Дечко Петков, споделено пред репортер на parvomai.net. Старейшина №1 категорично отказа да отговори на поставените към него въпроси, свързани с работата му, демонстрирайки за пореден път неприязаното си отношение към медиите в лицето на единствения всъщност неин представител в община Първомай. Петков прие като злепоставящ например въпроса за положителния пример на г-жа Александрова, докато е заемала мястото му. Той не пожела да посочи и с какво сегашният ОбС е по-добър от предишните.
За отчет на свършеното през изтеклата година председателят поднесе два листа с данни за взети решения, но дотам. За отказа му да допусне представител на 4-тата власт на изслушването на д-р Маджаров се обоснова като посочи, че там могат да присъстват само лично поканени от него хора. Горе-долу така, както е на рождени дни. Със съжаление ще отбележа, че на Първия първомайски съветник явно му се губят разликите между семейните празници и обществено значими мероприятия.
Поради липса на по-задълбочена официална информация, ние все пак ще се спрем на накратко обобщената информация, предоставена ни от Петков. А тя е, че през изтеклата година са проведени 15 заседания (едно провалено и едно извънредно). Взети са решения за въвеждане в действие програми, правилници и планове за развитие на общината. Между тях са решенията за бюджета на общината, за отчета за изпълнението на бюджет`2011г., тегленето на кредити, план-сметка за услугите по сметосъбирането. Във връзка с влошеното финансово състояние на общината е прието решение за създаване на временна комисия. 53 от решенията са за разпореждане с общинска собственост. През 2011/2012 ОбС е подкрепил подписка на гражданите и инициативен комитет за изграждане на подлез на мястото на затворения прелез до автогара Първомай. В отчета са изброени проектите, които са подкрепени от съветниците и приетите информации от различни комисии.
„Ежемесечно Общински съвет - Първомай приема решение за отпускане на финансова помощ на гражданите от общинския бюджет”, пише още в информацията. Това обаче не е самата истината, тъй като през последните 2 месеца такова решение не е взимано. Защо ли? Ами, защото е нямало редовни сесии...
За организацията на дейността на ОбС и ОбА са взети 23 решения. Между тях са и тези да се прекратят правомощията на един председател и решението да бъде избран нов.
Четири решения са били върнати от Областния управител за ново разглеждане и съобразяване със законовите изисквания. Три от тях са отменени и е едно е изменено.

За съжаление и дори разочарование, уважаеми будни първомайци, това е, което ние можем да ви кажем на база на (не)подадената ни официална информация. Усилията ни да научим и съответно да ви предадем повече от случилото се в и около заседателната зала, удрят все по-често на камък. А иначе неспирно биваме обливани, и ние, и вие, с високопарни изрази и намерения за „пълна прозрачност”, „свободен достъп до обществена информация”, „демократични принципи” и „свобода на словото”.
Жалко за Първомай, жалко и за всички нас, които обичаме този иначе хубав български град....

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини