Каравеловци влязоха в оспорвана битка

2012 –та беше отбелязана като година на Любен Каравелов - патрона на училището в село Бяла река. Това според директора Атанаска Иванова е възможност да се потърси отговор на въпроса: „Кое е българското? Какво ни коства, за да го съхраним?“ С инициативите, осъществени от учители и ученици, в деня на школския празник, те намериха отговорите за себе си като българи и последователи на твореца Любен Каравелов, отдадоха почит към неговата будителска дейност, към заветите му.

В тържественото си слово г-жа Иванова каза: „Българското е „писмото и четмото”, на което сме научени и на което трябва да учим децата си. Нашият език, нашата история, нашата култура /поезия, проза, фолклор, събрал и синтезирал през вековете мъдростта на нашите предци /това е богатството, което никога не трябва да губим и което завещаваме на нашето поколение. Независимо къде живеем, ние трябва да сме единни и да не забравяме корените, си да съхраняваме и разпространяваме българската духовност и култура.“

Празникът започна с изпълнение на  вокалната група с ръководител Светлана Велчева.По –големите ученици от V до VІІІ клас, разделени на три отбора, се състезаваха във викторина „Ние познаваме живота и творчеството на Любен Каравелов” . Децата показаха какво знаят за произхода, живота, творчеството, дейността, пребиваването на великия революционер в Букурещ, дейността му в Русия. Състезателите демонстрирана познания за творчеството на Любен Каравелов и дейността му като основател на Българския революционен централен комитет.

Журито в състав: г-жа Мария Кьосева, председател на местната комисия за борба с противообществените прояви, г-жа Иванова –директор на училището и г-н Иван Атанасов –начален учител в училището, проследи оспорваната битка.

Отборът спечелил най-много точки бе отбор”Знание” с капитан Емилио Радев, а след тях останаха ”Възрожденци” и „Априлци”.

Състезателите получиха грамоти от училището и награди осигурени от общинска администрация гр. Първомай, които бяха раздадени от г-жа Мария Кьосева. Сблъсъкът на знания беше проследен от гости и родители от двете села-Бяла река и Православен.

Победителите

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини