11 °C

Писателите отпразнуваха 10-годишнина на дружеството си

С честване на 10-годишнината от създаването на писателското дружество „Георги Караславов“ бяха закрити Литературните празници 2012 година. Съорганизатори на рождения ден бяха читалищата „Св.св.Кирил и Методий“ – Първомай и „Пробуда“- кв. Дебър.

Събитието беше открито с реч на председателя Кръстю Кръстев: „ Десегодишен юбилей не е респектиращ факт или новина.Ала актуална вест за десет творчески години буди почитание, благоволение“. Писатели и поети се радваха на уважение от свои почитатели, приятели и колеги.

Историята на дружеството на писателите започва преди 10 години, когато поетът Георги Тончев с присъщата си упоритост успява да го учреди  заедно със свои съмишленици. След това  той  поставя  книгоиздаването на приоритетно място в програмата на сдружението. 38 са издадените от местните творци заглавия. Част от биографията им е свързана и с гостуването на софийска публика и срещите с едни от най-известните автори и издатели в България. Сред успехите им е книгата на Георги Бялков „Началото“ – към която интерес са проявили учени от Дания и Гърция. Красимира Славова се похвали с успех на анонимен поетичен конкурс. С особена тежест е мнението на Иван Гранитски, оценил високо литературната продукция, издавана в Първомай.

За гостите беше особено приятно да чуят откъси от разкази и стихове лично от писателите  Кръстю Кръстев, Красимира Славова, Стефан Янчев,Трендафил Василев,  Пенка Ушева и Нели Атанасова, която умело водеше тържеството. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на Георги Тончев и Никола Сталев. Техните произведения и откъси от книгите на Слав Славов, Георги Бялков, Марин Христозов прочетоха представители на двете читалища – съорганизатори на празника .

На томбола бяха раздадени книги на членовете на дружеството, а заедно с номера за участие всеки гост получи по една хубава мисъл. След тържествената част, на чаша вино и торта, приятели и колеги  пожелаха на писателите творчески устрем и дълголетие.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
24 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
24 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
24 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
24 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
24 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
24 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
24 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
24 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
24 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
24 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
24 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
24 окт 2020
Последни новини