Писателите отпразнуваха 10-годишнина на дружеството си

С честване на 10-годишнината от създаването на писателското дружество „Георги Караславов“ бяха закрити Литературните празници 2012 година. Съорганизатори на рождения ден бяха читалищата „Св.св.Кирил и Методий“ – Първомай и „Пробуда“- кв. Дебър.

Събитието беше открито с реч на председателя Кръстю Кръстев: „ Десегодишен юбилей не е респектиращ факт или новина.Ала актуална вест за десет творчески години буди почитание, благоволение“. Писатели и поети се радваха на уважение от свои почитатели, приятели и колеги.

Историята на дружеството на писателите започва преди 10 години, когато поетът Георги Тончев с присъщата си упоритост успява да го учреди  заедно със свои съмишленици. След това  той  поставя  книгоиздаването на приоритетно място в програмата на сдружението. 38 са издадените от местните творци заглавия. Част от биографията им е свързана и с гостуването на софийска публика и срещите с едни от най-известните автори и издатели в България. Сред успехите им е книгата на Георги Бялков „Началото“ – към която интерес са проявили учени от Дания и Гърция. Красимира Славова се похвали с успех на анонимен поетичен конкурс. С особена тежест е мнението на Иван Гранитски, оценил високо литературната продукция, издавана в Първомай.

За гостите беше особено приятно да чуят откъси от разкази и стихове лично от писателите  Кръстю Кръстев, Красимира Славова, Стефан Янчев,Трендафил Василев,  Пенка Ушева и Нели Атанасова, която умело водеше тържеството. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на Георги Тончев и Никола Сталев. Техните произведения и откъси от книгите на Слав Славов, Георги Бялков, Марин Христозов прочетоха представители на двете читалища – съорганизатори на празника .

На томбола бяха раздадени книги на членовете на дружеството, а заедно с номера за участие всеки гост получи по една хубава мисъл. След тържествената част, на чаша вино и торта, приятели и колеги  пожелаха на писателите творчески устрем и дълголетие.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини