21 °C

Писателите отпразнуваха 10-годишнина на дружеството си

С честване на 10-годишнината от създаването на писателското дружество „Георги Караславов“ бяха закрити Литературните празници 2012 година. Съорганизатори на рождения ден бяха читалищата „Св.св.Кирил и Методий“ – Първомай и „Пробуда“- кв. Дебър.

Събитието беше открито с реч на председателя Кръстю Кръстев: „ Десегодишен юбилей не е респектиращ факт или новина.Ала актуална вест за десет творчески години буди почитание, благоволение“. Писатели и поети се радваха на уважение от свои почитатели, приятели и колеги.

Историята на дружеството на писателите започва преди 10 години, когато поетът Георги Тончев с присъщата си упоритост успява да го учреди  заедно със свои съмишленици. След това  той  поставя  книгоиздаването на приоритетно място в програмата на сдружението. 38 са издадените от местните творци заглавия. Част от биографията им е свързана и с гостуването на софийска публика и срещите с едни от най-известните автори и издатели в България. Сред успехите им е книгата на Георги Бялков „Началото“ – към която интерес са проявили учени от Дания и Гърция. Красимира Славова се похвали с успех на анонимен поетичен конкурс. С особена тежест е мнението на Иван Гранитски, оценил високо литературната продукция, издавана в Първомай.

За гостите беше особено приятно да чуят откъси от разкази и стихове лично от писателите  Кръстю Кръстев, Красимира Славова, Стефан Янчев,Трендафил Василев,  Пенка Ушева и Нели Атанасова, която умело водеше тържеството. С минута мълчание присъстващите почетоха паметта на Георги Тончев и Никола Сталев. Техните произведения и откъси от книгите на Слав Славов, Георги Бялков, Марин Христозов прочетоха представители на двете читалища – съорганизатори на празника .

На томбола бяха раздадени книги на членовете на дружеството, а заедно с номера за участие всеки гост получи по една хубава мисъл. След тържествената част, на чаша вино и торта, приятели и колеги  пожелаха на писателите творчески устрем и дълголетие.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини