Ицо Кирев "мина" с колело от "Марко Поло" до Бохня

От европейското първенство по приложно колоездене се завърна Христо Кирев. Той беше  единствен представител на южна България на форума в полския град Бохня. Според треньора на националния отбор ВячеславТрендафилов, се е представил отлично, но в състезанието няма индивидуално класиране. Отборно българчетата са на 5-то място между повече от 20 отбора. В драматичен сблъсък за шампионската титла срещу Чехия, в отбора се е получил срив и са изостанали от другите. За тяхното представяне вече писа списание „Авто-мото свят“. Христо Кирев е обучен и е имал възможност да се състезава по приложно колоездене, благодарение на финансирания от ЦОИДУЕМ проект „Марко Поло“, реализиран в ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ - Първомай.

Ице, как стигна до националния отбор по приложно колоездене?

Ние тренираме още от 3-4 клас, но тогава нямаше пари за да ни заведат на състезание. Но после като станах в 5 клас, започнахме да работим по проект „Марко Поло“. Господин Павлов ни подготви и ни заведе на няколко състезания. Тренирахме много усилено под негово ръководство. Имах призови класирания на републиканските в Челопеч и Благоевград. Там са ме забелязали и ме поканиха на лагер за подготовка.  Един ден тате дойде и ми каза, че са се обадили да ме поканят. Аз изобщо не очаквах и бях много изненадан.

Какво включваше подготовката ви?

Ние правилата за безопасност на движението и тук ги учихме, но там преговаряхме.  Вече знам целия правилник и ако имах годините можех да сана шофьор. Карахме колела. Правихме фигурите. Аз и в къщи съм си направил улей и люлка. Вместо конуси нареждам бутилки за вода. И сам  се подготвям .

А кой ти помогна най- много?

Много хора ми помогнаха.  Без господин Павлов изобщо нямаше да знам за този спорт и нямаше да се състезавам. Той ме запали.  Но и госпожа Павлова ми помогна и фелдшерката леля Марияна и вкъщи всички ме подкрепят, особено баба. А в Бохня отидох с помощта на треньора ни г-н Трендафилов.

Хареса ли ти там? Запознахте ли се със състезателите от другите отбори?

Да, много хубаво беше. Градът е много чист, има много фонтани. Водиха ни на екскурзия в Краков. Беше много весело. В нашия хотел бяха настанени финландци, датчани, литовци и много други. Най-добре се разбирахме с руснаците и австрийците.

На какъв език говорихте?

На английски. Някои не го знаят много добре. Руснаците го знаят, но говорят малко объркано. Но се запознахме с много деца и разменихме много подаръци. Чехите ми подариха един медал. Него съм го наредил до другите си награди.

Имаш витрина с награди?

Да, но там не са само наградите от колоезденето. Имам медал и от футбол, но вече не тренирам сериозно.

Полша с какво е по- различна от България?

Сградите са различни. Там където бяхме имаше много артисти по улиците, много паркове. Много ми хареса велоалеята им. Покрай река Вълтава има много дълга велоалея, маркирана, с двупосочно движение. Асфалта е много хубав. И е осветена цяла нощ. Там много хора се движат с велосипеди.

Теди Кирякова

Отборът
Трасето
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини