Шофьорите не познават Наредбата за контрол и безопасност на движението

За периода март –септември 2012 г са съставени 24 фиша за преминаване на МПС през пешеходните зони пред читалището, Общинска администрация и по тротоарните настилки  на алеи, паркове и площади.Тези и други данни са представени в доклада на Началника на общинско мероприятие „ Контрол по спазване на общинските наредби“ – Грозьо Грозев.  От отчета му се вижда, че това е и най-честото нарушение -  чл. 16, ал 3 от Наредбата за чистотата и обществения ред на територията на общината.

Според г-н Грозев шофьорите не познават добре Наредбата за контрол и безопасност на движението и за това се налага често да бъдат предупреждавани, а в последствие и санкционирани. Допустимо е влизането на превозни средства по цитираните места само ако зареждат магазин, за кратко и по определена алея. Необходимо според него е да се въведе период от деня, в който автомобилите да могат да минават по алеята.  Такава идея има от много време, но тя не е обсъждана и не е гласувана. При престой повече от 30 минути, водачите се глобяват.

Друго често срещано нарушение е паркирането на автомобили над 2,5 т върху тротоарите  и паркирането на леки автомобили, които затруднява движението на пешеходци. Шофьорите често спират на забранени места (напр. ул."Орфей") когато съвсем наблизо има обозначен паркинг и обикновено се извиняват, че имат да свършат нещо набързо.

Общо по Наредбата за контрол и безопасност на движението за последните 6 месеца са извършени 142 проверки и са съставени 93 акта.

Далеч по – малко са проверките и съставените актове за нарушения по другите наредби – за сметта, за отглеждане на кучета, за преместваемите  обекти и т.н.

Около 50% от наложените глоби и актове и са платени.

С информацията за дейността на „Контрол по спазване на общинските разпоредби“ ще бъдат  запознати общинските съветници на следващата си сесия. Официалното решение е  тя да се състои на 26 септември 2012 г от 17.30 в Пленарна зала на общината.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини