7 °C

За напрежение предупреждават кмет и депутат

Тодор Тодоров - кмет на село Виница

За ескалиране на напрежението и предстоящи конфликти между собственици и арендатори на земеделски земи предупреди кметът на с. Виница, общ. Първомай Тодор Тодоров. По думите му това ще  е ефектът от поправките в правилника и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което управляващите приеха.

С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция - предупреди народният представител Петър Мутафчиев.

В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за Първомайска община, откъдето сигнализираха за проблема, земите са 40 000 декара. В с. Виница, чието землище е 8 500 дка, общата площ на т.нар. „белите петна” е 4 000 дка. В действителност това са обработваеми земи, но 80 на сто от собствениците не живеят във Виница. Те не са разбрали, че трябваше до 30 юли да попълнят декларации, с които да определят културите и терените за следващата стопанска година, която започва на 1 октомври. Те идват веднъж годишно – през август,  за да си получат рентата, обясни Тодоров. Как да се вместят в срока до 30 юли, пита кметът. Затова той директно призова премиерът да спре тези поправки , защото те на практика имат действие на насилствено отнемане на земята.

От промените са засегнати и собственици, които са купили земи след 30 юли. Оказва се, че те също не могат да ги обработват, защото попадат в определението „бели петна”. Хората протестират, защото са платили, влезли са във владение, но не разполагат със собствеността си, посочи кметът на с. Виница. Колегата му от Златовръх също е изправен пред този проблем. Той обаче не бил сигурен, че ще овладее напрежението.

В землището на Виница арендатори засега проявяват разбиране към другата засегната група - малките зеленчукопроизводители, но и те не знаят как ще се справят финансово. До 10 септември всеки от нас трябваше да внесе по 17 лв за декар под аренда, включително и за предоставените „бели петна”, каза арендаторът Атанас Атанасов. Но фактически ние не можем да принудим хората да си изкоренят продукцията напр. зеле, което се прибира през октомври месец, допълни и председателят на земеделската кооперация и също арендатор в Първомай Игнат Панайотов. Така ние задължително плащаме на общината, но не можем да обработваме земята, категорични са двамата. Те не искат да влизат в конфликт със дребните земеделски производители и настояват проблемът да се разреши незабавно по законодателен път.

Според социалистите и техният народен представител Мутафчиев, вина за създалата се бъркотия носи липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи даващ право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги дават на арендатори. 

Ще искаме бърза реакция от страна на Министерство на земеделието и храните по разрешаването на въпроса, отмяна на спорните членове , защото по този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си  по този начин, категоричен е народния представител от Коалиция за България. 

 Александра Берданкова

Р-л Пресцентър ОблС на БСП-  Пловдив

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини