19 °C

За напрежение предупреждават кмет и депутат

Тодор Тодоров - кмет на село Виница

За ескалиране на напрежението и предстоящи конфликти между собственици и арендатори на земеделски земи предупреди кметът на с. Виница, общ. Първомай Тодор Тодоров. По думите му това ще  е ефектът от поправките в правилника и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което управляващите приеха.

С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция - предупреди народният представител Петър Мутафчиев.

В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за Първомайска община, откъдето сигнализираха за проблема, земите са 40 000 декара. В с. Виница, чието землище е 8 500 дка, общата площ на т.нар. „белите петна” е 4 000 дка. В действителност това са обработваеми земи, но 80 на сто от собствениците не живеят във Виница. Те не са разбрали, че трябваше до 30 юли да попълнят декларации, с които да определят културите и терените за следващата стопанска година, която започва на 1 октомври. Те идват веднъж годишно – през август,  за да си получат рентата, обясни Тодоров. Как да се вместят в срока до 30 юли, пита кметът. Затова той директно призова премиерът да спре тези поправки , защото те на практика имат действие на насилствено отнемане на земята.

От промените са засегнати и собственици, които са купили земи след 30 юли. Оказва се, че те също не могат да ги обработват, защото попадат в определението „бели петна”. Хората протестират, защото са платили, влезли са във владение, но не разполагат със собствеността си, посочи кметът на с. Виница. Колегата му от Златовръх също е изправен пред този проблем. Той обаче не бил сигурен, че ще овладее напрежението.

В землището на Виница арендатори засега проявяват разбиране към другата засегната група - малките зеленчукопроизводители, но и те не знаят как ще се справят финансово. До 10 септември всеки от нас трябваше да внесе по 17 лв за декар под аренда, включително и за предоставените „бели петна”, каза арендаторът Атанас Атанасов. Но фактически ние не можем да принудим хората да си изкоренят продукцията напр. зеле, което се прибира през октомври месец, допълни и председателят на земеделската кооперация и също арендатор в Първомай Игнат Панайотов. Така ние задължително плащаме на общината, но не можем да обработваме земята, категорични са двамата. Те не искат да влизат в конфликт със дребните земеделски производители и настояват проблемът да се разреши незабавно по законодателен път.

Според социалистите и техният народен представител Мутафчиев, вина за създалата се бъркотия носи липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи даващ право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги дават на арендатори. 

Ще искаме бърза реакция от страна на Министерство на земеделието и храните по разрешаването на въпроса, отмяна на спорните членове , защото по този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си  по този начин, категоричен е народния представител от Коалиция за България. 

 Александра Берданкова

Р-л Пресцентър ОблС на БСП-  Пловдив

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
16 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
16 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
16 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
16 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
16 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
16 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
16 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
16 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
16 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
16 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
16 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
16 юли 2020

Случаен виц

Последни новини