За напрежение предупреждават кмет и депутат

Тодор Тодоров - кмет на село Виница

За ескалиране на напрежението и предстоящи конфликти между собственици и арендатори на земеделски земи предупреди кметът на с. Виница, общ. Първомай Тодор Тодоров. По думите му това ще  е ефектът от поправките в правилника и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което управляващите приеха.

С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция - предупреди народният представител Петър Мутафчиев.

В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за Първомайска община, откъдето сигнализираха за проблема, земите са 40 000 декара. В с. Виница, чието землище е 8 500 дка, общата площ на т.нар. „белите петна” е 4 000 дка. В действителност това са обработваеми земи, но 80 на сто от собствениците не живеят във Виница. Те не са разбрали, че трябваше до 30 юли да попълнят декларации, с които да определят културите и терените за следващата стопанска година, която започва на 1 октомври. Те идват веднъж годишно – през август,  за да си получат рентата, обясни Тодоров. Как да се вместят в срока до 30 юли, пита кметът. Затова той директно призова премиерът да спре тези поправки , защото те на практика имат действие на насилствено отнемане на земята.

От промените са засегнати и собственици, които са купили земи след 30 юли. Оказва се, че те също не могат да ги обработват, защото попадат в определението „бели петна”. Хората протестират, защото са платили, влезли са във владение, но не разполагат със собствеността си, посочи кметът на с. Виница. Колегата му от Златовръх също е изправен пред този проблем. Той обаче не бил сигурен, че ще овладее напрежението.

В землището на Виница арендатори засега проявяват разбиране към другата засегната група - малките зеленчукопроизводители, но и те не знаят как ще се справят финансово. До 10 септември всеки от нас трябваше да внесе по 17 лв за декар под аренда, включително и за предоставените „бели петна”, каза арендаторът Атанас Атанасов. Но фактически ние не можем да принудим хората да си изкоренят продукцията напр. зеле, което се прибира през октомври месец, допълни и председателят на земеделската кооперация и също арендатор в Първомай Игнат Панайотов. Така ние задължително плащаме на общината, но не можем да обработваме земята, категорични са двамата. Те не искат да влизат в конфликт със дребните земеделски производители и настояват проблемът да се разреши незабавно по законодателен път.

Според социалистите и техният народен представител Мутафчиев, вина за създалата се бъркотия носи липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи даващ право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги дават на арендатори. 

Ще искаме бърза реакция от страна на Министерство на земеделието и храните по разрешаването на въпроса, отмяна на спорните членове , защото по този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си  по този начин, категоричен е народния представител от Коалиция за България. 

 Александра Берданкова

Р-л Пресцентър ОблС на БСП-  Пловдив

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини