20 °C

За напрежение предупреждават кмет и депутат

Тодор Тодоров - кмет на село Виница

За ескалиране на напрежението и предстоящи конфликти между собственици и арендатори на земеделски земи предупреди кметът на с. Виница, общ. Първомай Тодор Тодоров. По думите му това ще  е ефектът от поправките в правилника и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което управляващите приеха.

С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция - предупреди народният представител Петър Мутафчиев.

В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за Първомайска община, откъдето сигнализираха за проблема, земите са 40 000 декара. В с. Виница, чието землище е 8 500 дка, общата площ на т.нар. „белите петна” е 4 000 дка. В действителност това са обработваеми земи, но 80 на сто от собствениците не живеят във Виница. Те не са разбрали, че трябваше до 30 юли да попълнят декларации, с които да определят културите и терените за следващата стопанска година, която започва на 1 октомври. Те идват веднъж годишно – през август,  за да си получат рентата, обясни Тодоров. Как да се вместят в срока до 30 юли, пита кметът. Затова той директно призова премиерът да спре тези поправки , защото те на практика имат действие на насилствено отнемане на земята.

От промените са засегнати и собственици, които са купили земи след 30 юли. Оказва се, че те също не могат да ги обработват, защото попадат в определението „бели петна”. Хората протестират, защото са платили, влезли са във владение, но не разполагат със собствеността си, посочи кметът на с. Виница. Колегата му от Златовръх също е изправен пред този проблем. Той обаче не бил сигурен, че ще овладее напрежението.

В землището на Виница арендатори засега проявяват разбиране към другата засегната група - малките зеленчукопроизводители, но и те не знаят как ще се справят финансово. До 10 септември всеки от нас трябваше да внесе по 17 лв за декар под аренда, включително и за предоставените „бели петна”, каза арендаторът Атанас Атанасов. Но фактически ние не можем да принудим хората да си изкоренят продукцията напр. зеле, което се прибира през октомври месец, допълни и председателят на земеделската кооперация и също арендатор в Първомай Игнат Панайотов. Така ние задължително плащаме на общината, но не можем да обработваме земята, категорични са двамата. Те не искат да влизат в конфликт със дребните земеделски производители и настояват проблемът да се разреши незабавно по законодателен път.

Според социалистите и техният народен представител Мутафчиев, вина за създалата се бъркотия носи липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи даващ право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги дават на арендатори. 

Ще искаме бърза реакция от страна на Министерство на земеделието и храните по разрешаването на въпроса, отмяна на спорните членове , защото по този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си  по този начин, категоричен е народния представител от Коалиция за България. 

 Александра Берданкова

Р-л Пресцентър ОблС на БСП-  Пловдив

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини