14 °C

За напрежение предупреждават кмет и депутат

Тодор Тодоров - кмет на село Виница

За ескалиране на напрежението и предстоящи конфликти между собственици и арендатори на земеделски земи предупреди кметът на с. Виница, общ. Първомай Тодор Тодоров. По думите му това ще  е ефектът от поправките в правилника и закона за собствеността и ползването на земеделските земи, което управляващите приеха.

С приетата набързо от управляващото мнозинство нормативна уредба за декларирането на земеделските земи  от  собствениците се създаде  напрежение и хаос сред производителите на селскостопанска продукция - предупреди народният представител Петър Мутафчиев.

В Пловдивска област недекларирани от собствениците земи са много, а за Първомайска община, откъдето сигнализираха за проблема, земите са 40 000 декара. В с. Виница, чието землище е 8 500 дка, общата площ на т.нар. „белите петна” е 4 000 дка. В действителност това са обработваеми земи, но 80 на сто от собствениците не живеят във Виница. Те не са разбрали, че трябваше до 30 юли да попълнят декларации, с които да определят културите и терените за следващата стопанска година, която започва на 1 октомври. Те идват веднъж годишно – през август,  за да си получат рентата, обясни Тодоров. Как да се вместят в срока до 30 юли, пита кметът. Затова той директно призова премиерът да спре тези поправки , защото те на практика имат действие на насилствено отнемане на земята.

От промените са засегнати и собственици, които са купили земи след 30 юли. Оказва се, че те също не могат да ги обработват, защото попадат в определението „бели петна”. Хората протестират, защото са платили, влезли са във владение, но не разполагат със собствеността си, посочи кметът на с. Виница. Колегата му от Златовръх също е изправен пред този проблем. Той обаче не бил сигурен, че ще овладее напрежението.

В землището на Виница арендатори засега проявяват разбиране към другата засегната група - малките зеленчукопроизводители, но и те не знаят как ще се справят финансово. До 10 септември всеки от нас трябваше да внесе по 17 лв за декар под аренда, включително и за предоставените „бели петна”, каза арендаторът Атанас Атанасов. Но фактически ние не можем да принудим хората да си изкоренят продукцията напр. зеле, което се прибира през октомври месец, допълни и председателят на земеделската кооперация и също арендатор в Първомай Игнат Панайотов. Така ние задължително плащаме на общината, но не можем да обработваме земята, категорични са двамата. Те не искат да влизат в конфликт със дребните земеделски производители и настояват проблемът да се разреши незабавно по законодателен път.

Според социалистите и техният народен представител Мутафчиев, вина за създалата се бъркотия носи липсата на разгласа на приетия Правилник за ползване на земеделските земи даващ право на Общинските служби по земеделие да преразпределят така наречените „бели петна” и да ги дават на арендатори. 

Ще искаме бърза реакция от страна на Министерство на земеделието и храните по разрешаването на въпроса, отмяна на спорните членове , защото по този начин се убива земеделието. По-скоро умишлено се убива един от важните сектори -  зеленчукопроизводството и другата година на пазарите в страната ще има повече вносни зеленчуци, а не произведени в страната. Това е и отнемане на прехраната на стотици селско стопански производители, които издържат семействата си  по този начин, категоричен е народния представител от Коалиция за България. 

 Александра Берданкова

Р-л Пресцентър ОблС на БСП-  Пловдив

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини