След 15 август ще преразпределят "белите петна"

Последният срок за подаване на коригиращи декларации за обработване на земеделска земя  е  15 август. Документите трябва да се подадат в Общинска служба земеделие гр. Първомай  в сградата на ОбА, бившата поземлена комисия.  До тогава ще могат да бъдат регистрирани собственици на земи, наематели или арендатори. На тази база ще бъдат формирани масивите за ползване. След това ще бъдат  връчени регистрите на имотите по собственици и ползватели. Земите, за които няма подадени декларации остават като „бели петна“. Те в последствие ще бъдат преразпределени между заявилите  желание да ползват тези земи. Заявки за такова споразумение има за землищата на гр. Първомай, с. Православен, с. Брягово, с. Татарево, с. Дълбок извор, с. Драгойново, с. Искра, с. Виница, с. Градина и с. Добри дол.

Важно е да се разбере, че образуването на масивите за ползване не променя собствеността на имотите. Целта на тези масиви е да се обработва земята окрупнено, а не разпокъсано  и да няма пустеещи земи – т.е. разпределението на “белите петна”. Масивите за ползване се правят за една стопанска година, в случая за периода от 01.10.2012 до 30.09.2013 година и при желание се актуализират за следваща стопанска година.

Имотите, за които е подадена декларация  собственика, наследника, наемател или арендатор и изрично е записано, че не желаят да участват в споразумение за ползване, не се включват в масивите за ползване. Това означава, че ще се обработват през следващата стопанска година, така както са по картата на възстановената собственост (по скица). 

            “Белите петна” са имоти, за които няма подадена декларация или заявление. Предполага се, че собственика на имота живее някъде далече, а може и извън България, не се интересува от имота си и той не се обработва или се обработва неправомерно. Тези имоти се разпределят между ползвателите, желаещи да сключат споразумение за ползване, а собствениците си вземат наема от сметката на общината.  Относно “белите петна” най-лошия вариант е  собственика да си работи земята, но да е пропуснал да подаде в Общинската служба по земеделие декларация. В този случай имота му се счита “бяло петно” и ще бъде разпределен за ползване от някой ползвател напълно законно.

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини