Доброволци оставиха съоръжения, информационни табла и цветен кът в парка на Първомай

Съоръжения, които да зарадват първомайци, оставиха в парка доброволците от първия по рода си Демонстрационен доброволчески лагер „Участвай в приключението, остави следа“.  Събитието бе организирано от СОНИК СТАРТ оод, под патронажа на кмета на общината  г-н Ангел Папазов. Церемонията по откриването започна с емоционално приветствие от доброволката Татяна Георгиева от името на всички  участници.  Последваха обръщения от страна на официалните гости: Таня Георгиева – представител на БЧК Пловдив, Мария Кьосева – секретар МКБППМН гр. Първомай. След това Ангел Чакъров управител на СОНИК СТАРТ  и Ангел Папазов запалиха лагерния огън и официално дадоха старт на доброволческия лагер, а белите гълъби, пуснати специално за откриването,  символизираха  доброто, съпътстващо цялата инициатива.

  Поздравления и приветствени писма бяха получени от Христо Григоров – президент на БЧК София, Таня Налбантова – директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Първомай.

По време на същинската работа доброволците бяха разделени по групи, всяка от които се зае с изпълнението на предварително установените задачи – създадоха се информационни табла, отразяващи специфичната флора и фауна за региона, паркови съоръжения за стимулиране моториката на деца и възрастни с увреждания, обособено беше парково пространство с ландшафтна композиция, изобразяваща символа на Доброволческата програма. Друга група се грижеше за изхранването на участниците в лагера, а доброволци от младежкия БЧК демонстрираха първа долекарска помощ. В рамките на два доброволчески дни всички над 50 участници  от 10 населени места на страната живяха на палатки в градския парк, използваха хигиенни съоръжения, специално създадени за лагера; подготвяха храна и напитки при предизвикателствата на лагерните условия на открито.

Всички младежи бяха напълно отдадени на своето начинание. С усмивка ще запомнят успешните и неуспешни опити по опъването на палтките, смеха и закачките край скарата и положителни емоции вечерта около огъня. С това си участие доброволците категорично заявиха своята гражданска позиция и демонстрираха различната алтернатива за свободното време на младите хора, заразявайки всеки минувач. А истинско удовлетворение за участниците бяха малките първомайски деца, които веднага започнаха да експлоатират интензивно новите съоръжения .

На финала организатори и доброволци се разделиха с надеждата за превръщането на Доброволческия лагер в традиция, чрез която да се провокира местната общност и да се демонстрира активно мисията да правиш добро и да бъдеш добър!

Поуките остават за организаторите и за всички онези, които погледнаха скептично на това начинание. Младежите преживяха приключение и повечето от тях са готови да го поветорят.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини