7 °C

Доброволци оставиха съоръжения, информационни табла и цветен кът в парка на Първомай

Съоръжения, които да зарадват първомайци, оставиха в парка доброволците от първия по рода си Демонстрационен доброволчески лагер „Участвай в приключението, остави следа“.  Събитието бе организирано от СОНИК СТАРТ оод, под патронажа на кмета на общината  г-н Ангел Папазов. Церемонията по откриването започна с емоционално приветствие от доброволката Татяна Георгиева от името на всички  участници.  Последваха обръщения от страна на официалните гости: Таня Георгиева – представител на БЧК Пловдив, Мария Кьосева – секретар МКБППМН гр. Първомай. След това Ангел Чакъров управител на СОНИК СТАРТ  и Ангел Папазов запалиха лагерния огън и официално дадоха старт на доброволческия лагер, а белите гълъби, пуснати специално за откриването,  символизираха  доброто, съпътстващо цялата инициатива.

  Поздравления и приветствени писма бяха получени от Христо Григоров – президент на БЧК София, Таня Налбантова – директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Първомай.

По време на същинската работа доброволците бяха разделени по групи, всяка от които се зае с изпълнението на предварително установените задачи – създадоха се информационни табла, отразяващи специфичната флора и фауна за региона, паркови съоръжения за стимулиране моториката на деца и възрастни с увреждания, обособено беше парково пространство с ландшафтна композиция, изобразяваща символа на Доброволческата програма. Друга група се грижеше за изхранването на участниците в лагера, а доброволци от младежкия БЧК демонстрираха първа долекарска помощ. В рамките на два доброволчески дни всички над 50 участници  от 10 населени места на страната живяха на палатки в градския парк, използваха хигиенни съоръжения, специално създадени за лагера; подготвяха храна и напитки при предизвикателствата на лагерните условия на открито.

Всички младежи бяха напълно отдадени на своето начинание. С усмивка ще запомнят успешните и неуспешни опити по опъването на палтките, смеха и закачките край скарата и положителни емоции вечерта около огъня. С това си участие доброволците категорично заявиха своята гражданска позиция и демонстрираха различната алтернатива за свободното време на младите хора, заразявайки всеки минувач. А истинско удовлетворение за участниците бяха малките първомайски деца, които веднага започнаха да експлоатират интензивно новите съоръжения .

На финала организатори и доброволци се разделиха с надеждата за превръщането на Доброволческия лагер в традиция, чрез която да се провокира местната общност и да се демонстрира активно мисията да правиш добро и да бъдеш добър!

Поуките остават за организаторите и за всички онези, които погледнаха скептично на това начинание. Младежите преживяха приключение и повечето от тях са готови да го поветорят.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
05 апр 2020
Последни новини