20 °C

Доброволци оставиха съоръжения, информационни табла и цветен кът в парка на Първомай

Съоръжения, които да зарадват първомайци, оставиха в парка доброволците от първия по рода си Демонстрационен доброволчески лагер „Участвай в приключението, остави следа“.  Събитието бе организирано от СОНИК СТАРТ оод, под патронажа на кмета на общината  г-н Ангел Папазов. Церемонията по откриването започна с емоционално приветствие от доброволката Татяна Георгиева от името на всички  участници.  Последваха обръщения от страна на официалните гости: Таня Георгиева – представител на БЧК Пловдив, Мария Кьосева – секретар МКБППМН гр. Първомай. След това Ангел Чакъров управител на СОНИК СТАРТ  и Ангел Папазов запалиха лагерния огън и официално дадоха старт на доброволческия лагер, а белите гълъби, пуснати специално за откриването,  символизираха  доброто, съпътстващо цялата инициатива.

  Поздравления и приветствени писма бяха получени от Христо Григоров – президент на БЧК София, Таня Налбантова – директор на Дирекция "Социално подпомагане" - Първомай.

По време на същинската работа доброволците бяха разделени по групи, всяка от които се зае с изпълнението на предварително установените задачи – създадоха се информационни табла, отразяващи специфичната флора и фауна за региона, паркови съоръжения за стимулиране моториката на деца и възрастни с увреждания, обособено беше парково пространство с ландшафтна композиция, изобразяваща символа на Доброволческата програма. Друга група се грижеше за изхранването на участниците в лагера, а доброволци от младежкия БЧК демонстрираха първа долекарска помощ. В рамките на два доброволчески дни всички над 50 участници  от 10 населени места на страната живяха на палатки в градския парк, използваха хигиенни съоръжения, специално създадени за лагера; подготвяха храна и напитки при предизвикателствата на лагерните условия на открито.

Всички младежи бяха напълно отдадени на своето начинание. С усмивка ще запомнят успешните и неуспешни опити по опъването на палтките, смеха и закачките край скарата и положителни емоции вечерта около огъня. С това си участие доброволците категорично заявиха своята гражданска позиция и демонстрираха различната алтернатива за свободното време на младите хора, заразявайки всеки минувач. А истинско удовлетворение за участниците бяха малките първомайски деца, които веднага започнаха да експлоатират интензивно новите съоръжения .

На финала организатори и доброволци се разделиха с надеждата за превръщането на Доброволческия лагер в традиция, чрез която да се провокира местната общност и да се демонстрира активно мисията да правиш добро и да бъдеш добър!

Поуките остават за организаторите и за всички онези, които погледнаха скептично на това начинание. Младежите преживяха приключение и повечето от тях са готови да го поветорят.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021

Случаен виц

Последни новини