18 °C

Първомайци изкачиха Фенгари по пълнолуние

Петима първомайски ентусиасти изкачиха връх Фенгари на остров Самотраки. След 7 часов преход те развяха трибагреник на 1611м надморска височина тръгвайки от кота 0.

Според поверието, на качилите се на върха по време на пълнолуние, ще им бъде изпълнено едно желание. За това и Христинка и Веселин Аргирови, Теодора и Кирил Кирякова и Илиана Иванова избраха момента на „синята“ луна за това свое приключение. В часа на астрономическото пълнолуние 16.58 те бяха на палатковия лагер под върха, където туристите преспиват и наблюдават луната.

Самотраки е остров, на който казват, че се срещат тракийската и елинската култури. Богат на история, с природни забележителности и все още далеч от комфортните туристически дестинации, в много отношения той може да е пример за развитие и на община Първомай.

Археологическите разкопки и находки са обединени в музей.Повечето експонати са копия на оригналите. Входът струва едва 3 евро, но мястото е притегателен център не само за туристи, но и за семейни тържества. Парите за поддръжката на всичко това не са грижа на района, а на държавата.

Една от големите атракции са водопадите в източния край на острова. Пътеката е опасна на места и в началото й има табела, предупреждаваща , че туристите сами носят отговорност за здравето и живота си. Мястото е приказно красиво, с не много високи водопади, но с живописни езера и скали около тях. Паркингът е безплатен,а по желание туристите плащат по 1 евро на общината, за почистването на района.

Ако искате да ходите на плаж, то Самотраки не е вашата дестинация. Единственото място, на което казват, че има пясък, всъщност е покрито с много малки камъчета и е за предпочитане да ползвате шезлонг. Но можете да влезете да се изкъпете навсякъде където поискате. Спасители няма, водата е солена и е добре да се оглеждате за душове. Срещу 4 евро до някое кафене- ресторант можете да получите кафе/фрапе и шезлонг с чадър.

Най- голямата забележителност на Самотраки е връх Фенгари. В превод на български –връх Луна. За любителите на планинския туризъм, това е възможност да се насладят на няколко различни терена, съчетани с невероятната гледка към морето и редица други острови. 7 часа е преходът от курортното селище Терма до върха. Започва като черен път. Преминава към планинска пътека в гора, напомняща терен в Стара планина. А в края представлява смесица на лунен пейзаж, пътеката за Мальовица, елементи от ръба Кончето и северната страна на Вихрен. И тук общината си е спестила всякакви разходи- няма нито една чешмичка по пътя. Дори двата извора са абсолютно пресъхнали в края на лятото и водата трябва да се носи в раниците. А маркировката е повече от лаишка. Обозначена е само тази част от пътеката- от там където свършва черния път до мястото за палатков лагер. Нагоре – има само стари следи от боя. И въпреки безводието и лошото обозначаване, туристи нагоре – не липсват. А една легенда – за изпълнените желания- и впечатляващата гледка – Дарданелите, Атон и континентална Гърция, са достатъчни, за да тръгнат нагоре местни и чужденци. Без покана и без разточителни разходи. Дори без да се търси туристическо дружество и организация. И отново има на какво да се научим от гърците – туризъм се развива с много реклама и малко пари от общината.

Пристанището на Самотраки, а в далечината е Атонския полуостров
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини