19 °C

Първомайци изкачиха Фенгари по пълнолуние

Петима първомайски ентусиасти изкачиха връх Фенгари на остров Самотраки. След 7 часов преход те развяха трибагреник на 1611м надморска височина тръгвайки от кота 0.

Според поверието, на качилите се на върха по време на пълнолуние, ще им бъде изпълнено едно желание. За това и Христинка и Веселин Аргирови, Теодора и Кирил Кирякова и Илиана Иванова избраха момента на „синята“ луна за това свое приключение. В часа на астрономическото пълнолуние 16.58 те бяха на палатковия лагер под върха, където туристите преспиват и наблюдават луната.

Самотраки е остров, на който казват, че се срещат тракийската и елинската култури. Богат на история, с природни забележителности и все още далеч от комфортните туристически дестинации, в много отношения той може да е пример за развитие и на община Първомай.

Археологическите разкопки и находки са обединени в музей.Повечето експонати са копия на оригналите. Входът струва едва 3 евро, но мястото е притегателен център не само за туристи, но и за семейни тържества. Парите за поддръжката на всичко това не са грижа на района, а на държавата.

Една от големите атракции са водопадите в източния край на острова. Пътеката е опасна на места и в началото й има табела, предупреждаваща , че туристите сами носят отговорност за здравето и живота си. Мястото е приказно красиво, с не много високи водопади, но с живописни езера и скали около тях. Паркингът е безплатен,а по желание туристите плащат по 1 евро на общината, за почистването на района.

Ако искате да ходите на плаж, то Самотраки не е вашата дестинация. Единственото място, на което казват, че има пясък, всъщност е покрито с много малки камъчета и е за предпочитане да ползвате шезлонг. Но можете да влезете да се изкъпете навсякъде където поискате. Спасители няма, водата е солена и е добре да се оглеждате за душове. Срещу 4 евро до някое кафене- ресторант можете да получите кафе/фрапе и шезлонг с чадър.

Най- голямата забележителност на Самотраки е връх Фенгари. В превод на български –връх Луна. За любителите на планинския туризъм, това е възможност да се насладят на няколко различни терена, съчетани с невероятната гледка към морето и редица други острови. 7 часа е преходът от курортното селище Терма до върха. Започва като черен път. Преминава към планинска пътека в гора, напомняща терен в Стара планина. А в края представлява смесица на лунен пейзаж, пътеката за Мальовица, елементи от ръба Кончето и северната страна на Вихрен. И тук общината си е спестила всякакви разходи- няма нито една чешмичка по пътя. Дори двата извора са абсолютно пресъхнали в края на лятото и водата трябва да се носи в раниците. А маркировката е повече от лаишка. Обозначена е само тази част от пътеката- от там където свършва черния път до мястото за палатков лагер. Нагоре – има само стари следи от боя. И въпреки безводието и лошото обозначаване, туристи нагоре – не липсват. А една легенда – за изпълнените желания- и впечатляващата гледка – Дарданелите, Атон и континентална Гърция, са достатъчни, за да тръгнат нагоре местни и чужденци. Без покана и без разточителни разходи. Дори без да се търси туристическо дружество и организация. И отново има на какво да се научим от гърците – туризъм се развива с много реклама и малко пари от общината.

Пристанището на Самотраки, а в далечината е Атонския полуостров
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
26 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
26 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
26 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
26 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
26 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
26 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
26 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
26 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
26 сеп 2020
Последни новини