22 °C

Първомайци изкачиха Фенгари по пълнолуние

Петима първомайски ентусиасти изкачиха връх Фенгари на остров Самотраки. След 7 часов преход те развяха трибагреник на 1611м надморска височина тръгвайки от кота 0.

Според поверието, на качилите се на върха по време на пълнолуние, ще им бъде изпълнено едно желание. За това и Христинка и Веселин Аргирови, Теодора и Кирил Кирякова и Илиана Иванова избраха момента на „синята“ луна за това свое приключение. В часа на астрономическото пълнолуние 16.58 те бяха на палатковия лагер под върха, където туристите преспиват и наблюдават луната.

Самотраки е остров, на който казват, че се срещат тракийската и елинската култури. Богат на история, с природни забележителности и все още далеч от комфортните туристически дестинации, в много отношения той може да е пример за развитие и на община Първомай.

Археологическите разкопки и находки са обединени в музей.Повечето експонати са копия на оригналите. Входът струва едва 3 евро, но мястото е притегателен център не само за туристи, но и за семейни тържества. Парите за поддръжката на всичко това не са грижа на района, а на държавата.

Една от големите атракции са водопадите в източния край на острова. Пътеката е опасна на места и в началото й има табела, предупреждаваща , че туристите сами носят отговорност за здравето и живота си. Мястото е приказно красиво, с не много високи водопади, но с живописни езера и скали около тях. Паркингът е безплатен,а по желание туристите плащат по 1 евро на общината, за почистването на района.

Ако искате да ходите на плаж, то Самотраки не е вашата дестинация. Единственото място, на което казват, че има пясък, всъщност е покрито с много малки камъчета и е за предпочитане да ползвате шезлонг. Но можете да влезете да се изкъпете навсякъде където поискате. Спасители няма, водата е солена и е добре да се оглеждате за душове. Срещу 4 евро до някое кафене- ресторант можете да получите кафе/фрапе и шезлонг с чадър.

Най- голямата забележителност на Самотраки е връх Фенгари. В превод на български –връх Луна. За любителите на планинския туризъм, това е възможност да се насладят на няколко различни терена, съчетани с невероятната гледка към морето и редица други острови. 7 часа е преходът от курортното селище Терма до върха. Започва като черен път. Преминава към планинска пътека в гора, напомняща терен в Стара планина. А в края представлява смесица на лунен пейзаж, пътеката за Мальовица, елементи от ръба Кончето и северната страна на Вихрен. И тук общината си е спестила всякакви разходи- няма нито една чешмичка по пътя. Дори двата извора са абсолютно пресъхнали в края на лятото и водата трябва да се носи в раниците. А маркировката е повече от лаишка. Обозначена е само тази част от пътеката- от там където свършва черния път до мястото за палатков лагер. Нагоре – има само стари следи от боя. И въпреки безводието и лошото обозначаване, туристи нагоре – не липсват. А една легенда – за изпълнените желания- и впечатляващата гледка – Дарданелите, Атон и континентална Гърция, са достатъчни, за да тръгнат нагоре местни и чужденци. Без покана и без разточителни разходи. Дори без да се търси туристическо дружество и организация. И отново има на какво да се научим от гърците – туризъм се развива с много реклама и малко пари от общината.

Пристанището на Самотраки, а в далечината е Атонския полуостров
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
08 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
08 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
08 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
08 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
08 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
08 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
08 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
08 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
08 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
08 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
08 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
08 май 2021
Последни новини