11 °C

Първомайци изкачиха Фенгари по пълнолуние

Петима първомайски ентусиасти изкачиха връх Фенгари на остров Самотраки. След 7 часов преход те развяха трибагреник на 1611м надморска височина тръгвайки от кота 0.

Според поверието, на качилите се на върха по време на пълнолуние, ще им бъде изпълнено едно желание. За това и Христинка и Веселин Аргирови, Теодора и Кирил Кирякова и Илиана Иванова избраха момента на „синята“ луна за това свое приключение. В часа на астрономическото пълнолуние 16.58 те бяха на палатковия лагер под върха, където туристите преспиват и наблюдават луната.

Самотраки е остров, на който казват, че се срещат тракийската и елинската култури. Богат на история, с природни забележителности и все още далеч от комфортните туристически дестинации, в много отношения той може да е пример за развитие и на община Първомай.

Археологическите разкопки и находки са обединени в музей.Повечето експонати са копия на оригналите. Входът струва едва 3 евро, но мястото е притегателен център не само за туристи, но и за семейни тържества. Парите за поддръжката на всичко това не са грижа на района, а на държавата.

Една от големите атракции са водопадите в източния край на острова. Пътеката е опасна на места и в началото й има табела, предупреждаваща , че туристите сами носят отговорност за здравето и живота си. Мястото е приказно красиво, с не много високи водопади, но с живописни езера и скали около тях. Паркингът е безплатен,а по желание туристите плащат по 1 евро на общината, за почистването на района.

Ако искате да ходите на плаж, то Самотраки не е вашата дестинация. Единственото място, на което казват, че има пясък, всъщност е покрито с много малки камъчета и е за предпочитане да ползвате шезлонг. Но можете да влезете да се изкъпете навсякъде където поискате. Спасители няма, водата е солена и е добре да се оглеждате за душове. Срещу 4 евро до някое кафене- ресторант можете да получите кафе/фрапе и шезлонг с чадър.

Най- голямата забележителност на Самотраки е връх Фенгари. В превод на български –връх Луна. За любителите на планинския туризъм, това е възможност да се насладят на няколко различни терена, съчетани с невероятната гледка към морето и редица други острови. 7 часа е преходът от курортното селище Терма до върха. Започва като черен път. Преминава към планинска пътека в гора, напомняща терен в Стара планина. А в края представлява смесица на лунен пейзаж, пътеката за Мальовица, елементи от ръба Кончето и северната страна на Вихрен. И тук общината си е спестила всякакви разходи- няма нито една чешмичка по пътя. Дори двата извора са абсолютно пресъхнали в края на лятото и водата трябва да се носи в раниците. А маркировката е повече от лаишка. Обозначена е само тази част от пътеката- от там където свършва черния път до мястото за палатков лагер. Нагоре – има само стари следи от боя. И въпреки безводието и лошото обозначаване, туристи нагоре – не липсват. А една легенда – за изпълнените желания- и впечатляващата гледка – Дарданелите, Атон и континентална Гърция, са достатъчни, за да тръгнат нагоре местни и чужденци. Без покана и без разточителни разходи. Дори без да се търси туристическо дружество и организация. И отново има на какво да се научим от гърците – туризъм се развива с много реклама и малко пари от общината.

Пристанището на Самотраки, а в далечината е Атонския полуостров
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини