За масови съкращения на аптекари предупреждават от бранша

Аптеките в малките населени места ще са принудени да затворят заради намерението на здравното ведомство да намали с 2% надценката върху лекарствените продукти. Това лиши хората от достъп до медикаменти, алармират фармацевти.

Те се подготвят за протест в началото на следващата седмица. Протестът е насрочен за 17 юли от 11.00 часа пред сградата на Министерството на здравеопазването.

"Два пункта намаляване на надценките на лекарствата за пациентите при десет лева са тридесет стотинки, но за една аптека с 30 000 лева оборот при крайните приходи това прави 900 лева. Такава приблизително е заплатата на един фармацевт. Намаляването на надценките на лекарствата ще доведе до редуциране на персонала в аптеките", каза, председател на УС на БФС Мирослав Ненчев пред Радио Видин.

268 лекарства поевтиняват след проверки на Комисията по цени и реимбурсиране, съобщават от здравното министерство. До момента са проверени цените на 954 лекарства, като при половината от тях имало основание за намаляване на цените. Това е установено след като от Комисията сравнили цените на тези лекарства у нас с цените им в референтните страни.

От Министерството на здравеопазването увериха, че проверките на Комисията по цени и реимбурсиране ще продължат. Предстои да бъдат проверени още 2 246 лекарствени продукта, тъй като за цялата 2012 г. броят на всички проверени лекарства трябвало да достигне 3 200.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини