Български концерт „взриви“ Одрин

Концерт на читалищните самодейци от ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“- Първомай, взриви емоционално гостите и гражданите на Одрин, преминаващи по главната улица на града. Малко повече от час руски песни и български фолклор събираха погледите на любопитни хора и ги караха да се спират и да аплодират нашенските изпълнители.

Концертът  се състоя по покана на Реджеб Козан – директор на Културния център в Одрин и беше договорен още през ноември миналата година. Тогава г-н Козан, заедно със свещеника в българската църква отец Александър Чакърък предложиха и договориха с  Иван Караславов – председателя на първомайското читалище, сътрудничество.

Визитата на българската група премина  при изключително добра организация, с програма включваща посещения на няколко туристически обекта. Реджеб Козан и отец Александър Чакърък посрещнаха самодейците още на границата и най- напред им представиха изложба с предмети, изработени в курсовете на Културния център.

В най- горещите часове, около 16,  започна и дефилето на българската група. При 430С мъже и жени в народни носии и сценични костюми стоически издържаха, а неразбирателство за озвучаване и проблеми с организацията на сцената създадоха допълнително напрежение и доведоха българските организатори до прединфарктна ситуация. С помощта на Христина Чакърък, дъщеря на отец Александър, всичко беше изгладено и поправено. Концертът започна с изпълнение на детски фолклорен състав от Одрин. След това на сцената се качиха Групата за стари градски песни „Романтика“. От „Облаче ле бяло“ до „Първомайско хоро“ хората все повече се събираха и гледаха с любопитство. Много българи и местни се спираха, разпитваха кой и защо е на сцената. В публиката бяха зам. кметът на Одрин, кметът на Текирдаг , кметът на Първомай…

В концерта участваха група „Романтика“, Руският ансамбъл „Ивушка“ , Певческият фолклорен ансамбъл „Първомай“, музикантите от „Дионисий“,танцовата формация „Евридика“. Емоционалният градус започна да се вдига когато  пред сцената се изви спонтанно българско хоро. Бяха извадени фотоапарати и камери, намериха се желаещи да научат стъпки. Въодушевлението премина във еуфория когато на финала, развял българското знаме, Димитър Калоферов поведе Първомайско хоро на няколко ката.

На официална вечеря, в присъствието на много гости от управлението на Одрин и Първомай, Иван Караславов връчи  наградата „Муза за сътрудничество“ на Реджеб Козан, който видимо беше изненадан и развълнуван. За доброто настроение на всички се погрижиха музикантите на „Ретро тон“.

По програма, на следващият ден, майка и дъщеря Мария и Христина Чакърък  показаха на самодейците част от забележителностите на Одрин. Впечатляващи са техните усиля да запазят българското в Одрин- създадената от семейството на отец Александър етнографска сбирка, библиотека и читалищен филиал към църквата „Св. Георги“.

Христо Цветко подготвя репортаж за двудневното посещение на първомайските самодейци в Одрин, а много снимки и подробности ще намерите в галерията на сайта.

В края на посещението с топли думи и благодарност към главния организатор Иван Караславов се обърна Антонина Богданова – Това е най- хубавият подарък, за всички самодейци, които са работили през годината- каза тя и изрази мнение, че посещението в Турция не само е било много емоционално, но и отлично организирано.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини