Шок: Бензинът удря 7 лева!

Бензинът може да удари 7 лева до края на годината, ако продължи главоломното поскъпване на горивата. В момента литърът струва 2, 70 лв., пише „Всеки ден“.

Експертите прогнозират в близките месеци да стигне и три, та дори четири лева. На такава цена зареждат колите в Турция. В цяла Европа най-масовият бензин А-95 върви от 1 до 2 евро. България е на 28-о място по цени на горивото. В класацията са включени и бившите съветски републики. По-евтино е само в Украйна, Казахстан, Русия и Беларус. Най-непосилен за нашите заплати е бензинът в Норвегия – 2 евро, а най-добре ще ни е в Беларус. Там плащат само 50 евроцента за литър.

Анализаторите са категорични, че взривоопасната ситуация в Иран и Близкия изток е една от причините за неудържимия скок на петрола. Другата е, че Индия и Китай непрекъснато увеличават консумацията на горива, което пък обуславя и високата цена.

В момента барел петрол се търгува с 20-30 долара повече, отколкото е бил наскоро.

Единствената алтернатива на бензина остава токът. Електромобилите в България обаче са едва 1000. Повечето от притежателите на такива возила са по Черноморието.

Новият енергиен министър Делян Добрев е притеснен от шоковото поскъпване на горивата. По думите му това ще се отрази неблагоприятно върху икономиката и на потреблението, което ще се свие още повече. Само с 5 стотинки ще поевтинее бензинът, ако се премахне биосъставката му. Цената може да падне с още няколко стотинки при отпадане на изискването за поддържане на 60-дневни запаси. Като цяло обаче тенденцията не е добра, признава Добрев.

Една от мерките за ограничаване на сивия сектор на горивата у нас е свързване на касовите апарати на бензиностанциите с Националната агенция по приходите. Много малки пунктове бяха принудени да затворят, тъй като не можаха да изпълнят изискването.

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини