Първомайски ученици посетиха Франция и доказаха, че са готови да ни представят пред света

Презентират Цветелина и Антония

Група ученици и учители от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ пътуваха до град Витре, Франция. Изключително емоционалното преживяване  беше част от работната програма на проект „Капка вода за бъдещето“ по секторна програма Коменски, програма „Учене през целия живот“.

Домакин на срещата на всички партньори беше френското училище  Lycee Bertrand d`Argentre. Целите бяха всеки партньор да представи своите дейности и продукти по съответните точки от работната програма до настоящия момент.За българския екип това е третата поредна среща. На първата те бяха домакини на група от Португалия, а след това се запознаха с част от останалите в Румъния. Във френското училище българите представиха презентация със снимки на Въпросник на водата и от предходните работни срещи. Разказаха за учредяването на Клуб на водата и за проведения  семинар в помпена станция – гр.Първомай, посветен на  употребата на вода в града и региона. Показаха изработените в часовете по ИТ брошури и  плакатите, привличащи вниманието към проблемите свързани с водата, проектирани и изработени от техни съученици. Българчетата разказаха за организирания конкурс за проза на тема „Капка вода за бъдещето“ в часовете по Български език и литература и Английски език. Презентацията на английски език направиха ученичките Цветелина Петрова от 11а  и Антония Тунчева от 9а класове. Както в Румъния и във Франция, нашите деца бяха единствените от партньорските екипи, които се справиха без помощ от учителите. Това предизвика високи оценки както за труда им, така и за знанията по чужд език. По време на посещението си във Франция първомайските учениците показаха отличните си умения за комуникация. Те общуваха свободно на английски език както с представителите на всички партньори, така и с французи при посещението на забележителности и магазини. Безспорен принос за това имат и учителките им Веселка Иванова Шопова – координатор на проекта и Веселина Танева. А това е и една от целите на участието в проекта.

Посещението даде възможност на учениците да се докоснат до една нова култура – френската и да видят световно известни забележителности – като Айфеловата кула. Българската група е била посрещната и от кмета на градчето Витре. Посетила е крепостта Сент Мишел, изградена на протока Ла манш и централа, произвеждаща енергия от приливите. Емоционално и интересно е било и посещението в някои от учебните часовете в училището –домакин. За впечатленията и педагогическия опит на френските си колеги ще очакваме да ни разкажат гостувалите български учители.

Посещението протече много ползотворно, имахме изключително вълнуващи преживявания и въпреки малкото време с което разполагахме, успяхме да посетим някои емблематични места за Париж и Франция – сподели Веселка Шопова и със задоволство отбеляза - Може да се каже, че учениците от СОУ“Проф д-р Асен Златаров“ могат успешно да представят страната ни по света.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини