Кметове скочиха срещу закриване на пожарната служба в Пампорово

Днес стана ясно, че пожарната служба в Пампорово ще бъде сред закритите в страната. Освен курорта обаче, тя обслужва територията на чепеларското село Проглед и смолянските Стойките, Широка Лъка, Гела, Солища и другите малки населени места и махали до границата с община Девин. Освен това тя покрива и пожарната безопасност на Гайдарския събор в Гела. От Пресцентъра на пожарната служба отказаха официален коментар по случая, както и коментар за конкретните причини, заложени в анализа имкато аргумент, че тази служба трябва да се закрие. Според информация на „Смолян бг вести“, Пожарната служба в курорта отговаря на изискването екипите да имат по трима души. Най-вероятната причина е, че в сравнение с останалите служби, тя е с по-малко сигнали и натовареност. От началото на годината до сега има 30 излизания по различни случаи, като най-многобройните са акциите през, зимата когато оказват помощ на закъсали по снежните пътища коли и хора.

„Ще търсим съдействие от министър Ангелкова, ще пишем протестни писма, но няма да оставим така лесно да закрият пожарната служба в к. к Пампорово. Това каза за „Смолян БГ вести“ кметът на Община Чепеларе Славка Чакърова и добави, че е абсурдно да се остави курорт от ранга на Пампорово без пожарна. Ние се борим да рекламираме курорта на световно ниво, инвестира се в него, предстоят събития от световна величина – като „Интер ски“, за който се преборихме със Сочи за домакинство и в един момент ние няма да имаме пожарна. Което означава да не можем да гарантираме най-добрата безопасност на туристите. През зимата в курорта има над 20 хиляди души туристи от всички контитенти“, коментира Чакърова. Според нея хотелиери и община инвестират в пътна инфраструктура и реклама, а се излага на риск сигурността на гостите.

„Представете си ако нещо се случи и лумне пожар в един хотел с 400 места? Кое е най-доброто да тръгне пожарна кола през зимата от Чепеларе или веднага да реагират пожарникари от самия курорт?“, допълни Чакърова и недоумява защо сега се закрива службата създадена с огромни усилия. „Никой не е разговарял с мен като кмет за тези намерения, разбрах за това от телевизията. Хотелиерите н еспират да ми звънят от сутринтта и са силно притеснени. В понеделник/б. а.2 октомври 2017/ ще видим какви точно мерки ще предприемем, но няма да позволим това да се случи“, категорична е кметицата на Чепеларе.

Притеснен от случващото се е и кмета на на Широка лъка Васил Седянков и не крие, че през годините благодарение на службата в Пампорово от опожаряване са били спасени няколко къщи.
„За 10-15 минути чакане на пожарна, може къща да изгори. Притеснително е, че ще закрият Пожарната служба в Пампорово. Години наред сме работили много добре с момчетата и са били голям кураж за Широка лъка, Гела, Солища и другите населени места до границата с Девин, които се обслужват от екипа на службата в курорта“. Според кмета на селото закриването на Пожарната служба означава забавяне на екип с поне 15 минути през зимата, което ще бъде фатално, защото дори да се купят помпи за вода от реката, по селата почти няма млади хора, за да се намерят доброволци за гасенето.

СмолянБГвести. нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини