Свински вратни пържоли с лучен сос

Свински вратни пържоли с лучен сос

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Свинските пържоли трябва да са подходящо транжирани-големи и с дебелина около 1 1/2 см-2 см. Овкусете пържолите със сол и пипер и ги сложете в добре намаслена тава да се пекат на 200 градуса.

През това време ще приготвим соса. Нарежете лука на филийки и го сложете в дълбок съд с дебело дъно на котлона, заедно с 3-4 филийки краве масло и захарта. Работете на среден към слаб котлон. Лукът трябва да се карамелизира, но за това е нужно търпение.

Не усилвайте котлона, защото може да загори и да има неприятен мирис после целия ви сос. След като лука придобие карамелен цвят, сложете брашното и го запържете съвсем леко заедно с лука.

След като брашното се запържи леко, сложете виното и бульона.Не спирайте да разбърквате. Овкусете със сол, пипер меланж и сложете балсамовия оцет. Опитайте и при нужда добавете още, докато получите баланса солено-кисело-сладко, който допада на вашия вкус. Разбърквайте постоянно и не усилвайте котлона.

След като сосът заври леко, махнете го от котлона.Трябва да се получи сос приблизително с гъстотата на смес за палачинки (или като боза). Оставете го да изстине и го пасирайте до получаване на гладък сос.

Пържолите трябва да са придобили хубав запечен златист цвят, за да са може да ги полеете със соса. Ако още не са готови, изчакайте. Когато са почти готови за консумация, полейте ги със соса и върнете тавата във фурната. Намалете температурата на 180 градуса и печете около 20 минути.

Сервирайте пържолите с настърган пармезан и пресен магданоз.... Отнема време, но резултата е чудесен. Остатъка от соса може да се замрази.

Източник: gotvach.bg

Последни новини