НКЖИ писмено ни отказа прелез, страх ги е инвеститорът да не си прибере парите

Докато едни пишат писма, други газят вода

В община Първомай и Общински съвет пристигна обещаното от инж. Милчо Ламбрев писмо. Генералният директор  на ДП НКЖИ е формулирал  становище относно искането на гражданите на Първомай за изграждане на прелез, на мястото на стария до автогарата. На две страници последователно са описани нормите, които няма да бъдат спазени ако се изгради такова съоръжение. Искането, в доклада на общинския съветник Петър Ганев, да бъде направено изключение, позовавайки се на §2 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредба 55 е отхвърлено с обяснението : „Разрешенията за изключения и отклонения на нормите на наредбата, които не водят до намаляване на безопасността на движението, сигурността на пътниците, железопътните служители и другите хора, не увеличават вероятността за опасни последици и не засягат интереси на други ведомства, се дават на НК“ЖИ“ след представяне на обосновка от инвеститора. НКЖИ определя параметрите на отклонението, които се отразяват в проекта.“ Т.е. инвеститорът е този, който може да разреши такова изключение.

Освен всички други технически и правни термини и обосновки, накратко е казано и това, че за да се изгради прелез трябва да бъде направена скъпоструваща сигнализираща система и преустройство на коловозите, гарата и редица системи, което би надхвърлило многократно инвестицията за построяване на подлез или прокар. Освен това, построяването на прелез  би довело до неодобрение от Европейската комисия и е възможно тя да лиши българската страна от целия размер на помощта за изграждането на високоскоростната линия, в размер на 161 милиона евро.

Инж. Милчо Ламбрев потвърждава в писмото и поетия ангажимент до 15.05.2012г. да бъде направена идейна разработка с варианти за пресичане на линията на две нива (прокар или автомобилен подлез).

В същото време от днес в подлеза до автогарата водата отново беше вдигнала нивото си и преминаването през него се оказа мисия- невъзможна!

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини