Хората искат работа от кмета

Половината от записаните за среща с кмета на общината Ангел Папазов търсят работа. В последния му приемен ден е имало 15 човека. Между тях един – единствен гражданин е искал съдействие на общината за запълване на дупки на улица в Любеново. Всички останали са дошли с личните си проблеми- помощ за погребение, да се отдели партида за електроенергия, наемането на място за продажба на вестници,помощ за явяване на дете на ТЕЛК. Търсещите работа в повечето случаи са роми. Те нямат завършен 6 клас и не могат да бъдат включени в програмите за временна заетост. Според работещите в Общинска администрация, много често това са едни и същи хора, които през месец кръстосват коридорите на сградата. Междувременно стана ясно, че Агенцията по заетостта е отпуснала още 10 места за обучение на безработни по различните схеми. Parvomai.net вече писа за програмата за обучение на хора без работа и осигуряване на едногодишен трудов договор. По същата програма, договорите на спасителите при бедствия и аварии, които в момента действат, ще бъдат удължени с няколко месеца.

Два от случаите на търсещи работа са по- различни. При единия -безработен мъж е бил пропуснат и не е вписан в списъка на хората, които ще бъдат обучавани по програма „Развитие“. С изясняването му се ангажира директора на Бюрото за безработни Недялка Божилова.

Другият случай най вероятно не е частен. След закриването дейността на незаконна фирма, действала на територията на общината, 45-годишен мъж остава без работа. Липсата на доходи за сега е незначителен проблем, в сравнение с факта, че е останал без трудова книжка и без всякаква документация, удостоверяваща правото му да се регистрира в Бюро по труда и да получава обезщетение. Съвет как да постъпи му даде Виолета Станчева – Главен експерт, ТРЗ и Човешки ресурси в общината.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини