Разпознато е тялото на Живко Жеков, загинал в Охотско море

Сред последните извадени от водата шест тела на загиналите при потъването на руската сондажна платформа в Охотско море е и тялото на българина Живко Жеков, предаде ИТАР-ТАСС.

Тялото му е разпознато и заедно с телата на други жертви е доставено тази сутрин в сахалинското пристанище Корсаков от спасителния кораб "Атлас", участвал в издирвателната операция. Това съобщи далекоизточното следствено управление за транспорта на Следствения комитет на Русия.

Плаващата сонда "Колская" се преобърна и потъна на 18 декември на 200 км от брега на остров Сахалин, теглена на буксир по време на буря в Охотско море. От 67 души, намирали се на платформата, бяха спасени 14. Намерени и извадени от водата бяха телата на 17 души. Трийсет и шестима се смятат за безследно изчезнали.

Заради буря активното търсене вчера бе прекратено. Образувано е наказателно дело по член 236-и от Наказателния кодекс на Русия - за нарушаване на правилата за безопасност на движението и за експлоатация на морския транспорт, довело по невнимание до смърт на две или повече лица.

Следствието трябва да даде оценка поради каква причина не са били взети всички възможни мерки за спасяване на членовете на екипажа в продължение на два часа от момента на подаване на сигнала за бедствие до потъването на платформата.

Ще бъде дадена оценка и на действията на длъжностните лица, вземали решения за изтеглянето на сондата и за провеждането на спасителната операция, предаде ИТАР-ТАСС.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини